Kent Haberleri

Konut fiyatları sadece bize değil, yabancıya da pahalı gelmeye başladı!

Konut fiyatlarındaki artış, konut yatırımının yabancılar açısından da cazibesini yitirmesine neden oluyor. Savaş koşulları sebebiyle ülkelerinden kaçan Rus ve Ukraynalılar hariç bırakıldığında yabancıya konut satışındaki yıllık düşüş yüzde 40’ı buldu.Uzmanlara göre, yabancıya konut satış oranlarında yaşanan düşüş fiyat artışlarının etkisinin daha da yayıldığını gösterirken, bir diğer etken ise vatandaşlık şartlarına getirilen yeni düzenleme gösteriliyor

Konut satışlarında düşül trendi devam ederken veriler konuta erişilebilirliğin gün geçtikçe zorlaştığını ortaya koyuyor. Uzmanlara göre, yabancıya konut satış oranlarında yaşanan düşüş fiyat artışlarının etkisinin daha da yayıldığını gösterirken, bir diğer etken ise vatandaşlık şartlarına getirilen yeni düzenleme gösteriliyor.

Konut sektörü, önü alınamayan yüksek enflasyon, alım gücündeki düşüş, hızla artan maliyetler, finansman sıkıntısı, jeopolitik riskler ve resesyon beklentileri ile dolu bir yılı geride bırakmaya hazırlanırken veriler ise sektördeki kırılganlığı ortaya koyuyor.

TÜİK 2022 Ekim ayı verilerine göre, konut satışlarında yıllık yüzde 25,3 oranında ve ipotekli konut satışlarında ise yüzde 52,7 oranında bir düşüş var. Türkiye genelinde sıfır konut satış sayısı, Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22 gerilerken, ikinci el konut satışları da yüzde 26,7 oranında azaldı.

TÜİK verilerine göre, ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Rusya vatandaşlarına yapılıdı. Bu sonuca göre savaşın etkisi sektörde hissedildi denilebilir. Ekim ayında Ruslar Türkiye'den 2 bin 23 konut satın aldı. Ruslardan sonra 498 konut ile İran, 310 konut ile Irak ve 216 konut ile Ukrayna vatandaşları Türkiye’den en çok konut alan yabancı uyruklular olarak sıralandı.

TÜİK’in 2021-2022 yılı yabancıya konut satışları kıyaslandığında, özellikle yılın ikinci yarısından sonraki düşüş dikkat çekiyor. Peki, uzmanlara göre bu düşüşü nasıl okumak gerekiyor?

FİYATLAR YABANCILARA DA FAZLA GELMEYE BAŞLADI

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Konut fiyatları çok yükseldi, 1 yıllık zaman zarfında 3 kat artış oldu. Bu yabancılar için de bir artış. Konut fiyatlarındaki artış yabancılar için de bir motivasyon kaybına yol açmış olabilir”  değerlendirmesinde bulundu.

Yönel Maya ayrıca vatandaşlık başvurusunda alınması gereken gayrimenkulün değerinin 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarılmasının da bu durum üzerinde etkili olabileceğine dikkat çekti.

SAVAŞ OLMASA KONUT SATIŞI DAHA DÜŞÜK OLABİLİRDİ

Konut satışlarında Rusya etkisi belirgin. Rusya etkisi olmasa tablonun daha vahim olabileceğini belirten Yönel Maya, “Rusya’nın geçen senelerdeki satış ortalamalarına baktığımızda, 800 adetlerden 2023 adetlere çıkan bir satış görülüyor.” dedi.

KONUT SATIŞINDA YOĞUN TALEP DÖNEMİ SONA ERDİ

Rusların eskiden de ilgisinin olduğuna değinen İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, savaşın etkisinin satılıktan çok kiralıklarda görüldüğünü vurguluyor.

ÜLKELER ARASI FİYAT KARŞILAŞTIRMASI YAPIYORLAR

Fiyatların yüksekliği, yabancı yatırımcılar için ülkeler arası kıyaslamaları da getiriyor.

Gözler Perşembe gününde! Merkez Bankası'nın kararı ne olacak ve piyasayı nasıl etkileyecek?

Asgari ücret tek tek hesaplandı! İşçinin eline geçecek rakam belli oldu!

TOKİ kura sonuçları nasıl öğrenilir? TOKİ kura çekimi tarihleri ne zaman? İşte il il TOKİ kura tarihleri…