02 / 05 / 2024

Konut fiyatlarına 2015'te zam mı geliyor?

Konut fiyatlarına 2015'te zam mı geliyor?

İNŞAAT sektörü büyüyor, inşaat sektöründekiler ise işlerin kötü olduğundan dert yanıyor. Ne tarafımıza baksak inşaat ile karşılaşıyoruz. Büyükşehirlerde boş alan kalmadı diyebiliriz...



İNŞAAT sektörü büyüyor, inşaat sektöründekiler ise işlerin kötü olduğundan dert yanıyor. 

Ne tarafımıza baksak inşaat ile karşılaşıyoruz. Büyükşehirlerde boş alan kalmadı diyebiliriz. Kentsel dönüşüm ile yapılan inşaatlara ise hiç değinmeyeceğim. Şehir merkezi içinde sıkışık yapılardan bunalan insanlar kendilerini artık şehir dışındaki konutlara yönlendiriyor. 

Bu konutlar ise şehirden uzak olmasına rağmen alıcısına büyük vaatler veriyor. 

Uzak olması göz ardı edilerek çok yüksek rakamlara satılıyorlar bir de... Tüm bu gelişmeler şehir merkezinde boş alan kalmamasından mıdır? yoksa gerçekten ihtiyaçtan mıdır? bilinmez. 

Emlak danışmanlık şirketi Knight Frank'ın Global House Price lndex raporuna göre Türkiye, 2014'te dünyada İrlanda'dan sonra konutun en pahalı olduğu ikinci ülke olmuş. Türkiye'de konut fiyatları son 1 yılda yüzde 14 arttı. 

Raporda, "İstanbul'da metrekaresi 1.263 liraya olan konutlara 72 bin ihtiyaç var ancak hiç üretim yapılmıyor. Metrekaresi 1.263 lira ile 2.074 lira arasına 8 bin konut ihtiyacı varken, üretim 10 bin 767. 

Burada 2.767 adetlik fazla meydana geliyor. Fiyatlar 3 bin lirayı aştığında arz çok daha yukarı çıkıyor. Bu rakamlar arasında 8 bin adet ihtiyaca karşılık, 63 bin 363 adet üretim yapılıyor. Arz fazlası, 55 bin 363 oluyor. 

Metrekaresi 5 bin liraya kadar çıkan konutlarda da ihtiyaç 8 bin civarındayken 31 bin 445 adet konut arz ediliyor. Burada da 23 bin 445 adetlik fazla üretim yapılıyor. Ankara'da durum farksız değil. 

Tüm bunlar gösteriyor ki düşük gelirlinin ev alma ihtiyacı mümkün olmuyor. 

Pahalıya mal olan konutu ucuza satılması ise imkansız gözüküyor. Peki insanlar nasıl ev sahibi oluyor? ya da olacak? 

Konut sektöründe seçenekler artıp gelişmeler yaşanırken, inşaat şirketleri kâr yapamamaktan yakınıyor. Kâr yapamadığını iddia eden inşaat şirketleri yeni yılda zam hazırlığına başladılar. Ev alacaklara şimdiden duyurulur. 


Ticari Hayat


Geri Dön