17 / 09 / 2024

Konut fiyatlarında 'reel düşüş' tam gaz devam! İstanbul, İzmir, Ankara'da konut fiyatları nasıl değişti? 

Konut fiyatlarında 'reel düşüş' tam gaz devam! İstanbul, İzmir, Ankara'da konut fiyatları nasıl değişti? 

Konut fiyatlarında reel düşüş serisi Ağustos 2024'te de sürdü. Merkez Bankası'nın açıkladığı rakamlara göre; konut fiyatları, ağustosta reel olarak yüzde 11,6 geriledi. İşte o son dakika rakamlar... 




Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Ağustos 2024 Konut Fiyat Endeksi rakamları açıklandı. Buna göre, Konut Fiyat Endeksi (KFE), Ağustos 2024'te aylık yüzde 3,6, yıllık yüzde 34,3 artış gösterdi. 

Türkiye'deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini takip etmek amacıyla hesaplanan KFE, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 3,6 arttı ve 146,4 olarak kaydedildi. 

Konut fiyatlarında reel düşüş tam gaz devam! İstanbul, İzmir, Ankara da konut fiyatları nasıl değişti? 

ÜÇ BÜYÜK ŞEHİRDE FİYATLAR NASIL DEĞİŞTİ?

Merkez Bankası tarafından açıklanan KFE, ağustos ayında yıllık yüzde 34,3 artarken, bu dönemde reel olarak düşüş yüzde 11,6 oldu.

Üç büyükşehir için KFE değişimine bakıldığında, ağustos ayında bir önceki aya göre İstanbul'da yüzde 5,5, Ankara'da yüzde 4,3 ve İzmir'de yüzde 2 yükseliş kaydedildi. 

Endeks değerleri geçtiğimiz senenin aynı ayına göre ise İstanbul'da yüzde 27,1, Ankara'da yüzde 35,6 ve İzmir’de yüzde 32,4 arttı. 

Konut fiyatlarında reel düşüş tam gaz devam! İstanbul, İzmir, Ankara da konut fiyatları nasıl değişti? 

TEMMUZ'DA KONUT FİYAT ENDEKSİ ARTTI MI?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Temmuz 2024 dönemine ilişkin açıklanan konut fiyat endeksinde de bir önceki aya göre yüzde 0,9 oranında yükseliş kaydedilmişti. 

KFE, Temmuz 2024'te bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 38,7 oranında artarken, reel olarak ise yüzde 14,3 oranında gerilemişti. 

Üç büyükşehir için KFE değişimi incelendiğinde de Temmuz 2024'te İstanbul ve İzmir’de bir önceki aya göre yüzde 0,2 oranında gerileme, başkent Ankara’da ise bir önceki aya göre yüzde 0,6 oranında artış kaydedilmişti. 

İstanbul,  Ankara  ve İzmir’de endeks değerlerinde, 2023 yılının aynı ayına göre, sırasıyla yüzde 26,8, 39,4 ve 37 oranlarında artış olduğu belirtilmişti. 

Konut fiyatlarında reel düşüş tam gaz devam! İstanbul, İzmir, Ankara da konut fiyatları nasıl değişti? 

HESAPLAMA YÖNTEMİ DE DEĞİŞTİ

Bunların yanı sıra, Merkez Bankası, konut fiyatlarına ilişkin hesaplama yönteminde Temmuz ayında revizyona gitmiş ve değişikik duyurulmuştu. Bu kapsama, Konut Fiyat Endeksi serilerinin 2010 yılı ocak ayından itibaren yeni yöntem ile hesaplandığı, güncellenmiş serilerin Ağustos ayında “Temmuz 2024” yayını ile kamuoyuna açıklanacağı belirtilmişti. 

Yeni serilerin zamanlılığın artırılması için üç aylık veri seti yerine aylık veri seti kullanılarak hesaplanmaya başlandığına ve yayın süresinin t+45 yerine t+15 şeklinde güncellendiğine dikkat çekildi.

Konut satışları yüzde 9,9 arttı: Ağustos 2024'te 134 bin 155 konut satıldı!

Doç. Dr.  Baki Demirel: Barınma sorunu toplumsal krize dönüşürse, mülkiyet hakları sorgulanır!

Gayrimenkul alım satımında tapudaki değeri ile piyasa değeri arasındaki fark neden oluşur?


Geri Dön