16 / 10 / 2024

Konut fiyatlarında reel kayıp hızlandı! İstanbul, İzmir, Ankara'da fiyatlar nasıl değişti? 

Konut fiyatlarında reel kayıp hızlandı! İstanbul, İzmir, Ankara'da fiyatlar nasıl değişti? 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre konut fiyatları 2024 yılı Eylül ayında bir önceki senenin aynı ayına göre nominal olarak yüzde 27,4 artış gösterirken, reel olarak da yüzde 14,7 oranında azaldı.




Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Eylül 2024 dönemine ilişkin merakla beklenen Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerini esmen açıkladı.

Merkez Bankası tarafından açıklanan rakamlara göre, 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,0 oranında artış gösteren Konut Fiyat Endeksi, bir önceki senenin aynı ayına göre nominal olarak yüzde 27,4 oranında artış gösterirken reel olarak ise yüzde 14,7 oranında azaldı.

İSTANBUL, İZMİR VE ANKARA'DA ARTIŞ GÖZLEMLENDİ

İstanbul,  Ankara  ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler masaya yatırıldığında 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 1,2, 2,2 ve 0,8 oranlarında artış yaşandı.

Endeks değerleri bir önceki senenin aynı ayına göre ise, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 23,4, 30,4 ve 23,1 oranlarında arttı.

Konut fiyatlarında reel kayıp hızlandı! İstanbul, İzmir, Ankara da fiyatlar nasıl değişti? 

AĞUSTOS AYI RAKAMLARI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın geçtiğimiz ay açıkladığı Ağustos 2024 Konut Fiyat Endeksi rakamlarına göre Konut Fiyat Endeksi (KFE), Ağustos 2024'te aylık yüzde 3,6, yıllık yüzde 34,3 artış göstermişti. 

TCMB tarafından açıklanan KFE, ağustos ayında yıllık yüzde 34,3 artarken, bu dönemde reel olarak düşüş yüzde 11,6 şeklinde olmuştu.

Üç büyükşehir için Konut Fiyat Endeksideğişimine bakıldığında, ağustos ayında bir önceki aya göre İstanbul'da yüzde 5,5, Ankara'da yüzde 4,3 ve İzmir'de yüzde 2 yükseliş görüldü.

Söz konusu endeks değerleri geçtiğimiz senenin aynı ayına göre de İstanbul'da yüzde 27,1, Ankara'da yüzde 35,6 ve İzmir’de yüzde 32,4 artış göstermişti.


HESAPLAMA YÖNTEMİ DE DEĞİŞMİŞTİ

Bunların dışında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, konut fiyatlarına ilişkin hesaplama yönteminde Temmuz ayında revizyona gitmiş ve değişiklik açıklanmıştı. Bu kapsama, Konut Fiyat Endeksi serilerinin 2010 yılı ocak ayından itibaren yeni yöntem ile hesaplandığı, güncellenmiş serilerin Ağustos'ta “Temmuz 2024” yayını ile kamuoyuna açıklanacağı bildirilmişti.

Yeni serilerin zamanlılığın artırılması için 3 aylık veri seti yerine aylık veri seti kullanılarak hesaplanmaya başlandığına ve yayın süresinin t+45 yerine t+15 şeklinde güncellendiğine de dikkat çekilmişti.

 

Tuzla'da 2 milyon TL'den başlayan fiyatlarla 4 konut, 87 milyon TL'ye de arsa satılıyor! Belediye şartları duyurdu!

“İmar geldikten sonra fiyatı yüzde 300 artacak” yazan ilana analistten sert tepki geldi…

'Aralık ayında çarşı pazar karışacak' diyen İslam Memiş gram altın için beklediği yeni seviyeleri açıkladı!


Geri Dön