Ekonomi

Konut fiyatlarında sevindiren haber! Ünlü ekonomist faizi işaret edip beklenen müjdeyi verdi!

Ekonomist Mahfi Eğilmez, konut fiyatlarına dair değerlendirmelerde bulundu. İşte detaylar!Mahfi Eğilmez, yüksek enflasyona rağmen konut fiyatlarındaki yükselişin neden hız kestiği konusunu ele aldı

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, yüksek enflasyona rağmen konut fiyatlarındaki yükselişin neden hız kestiği konusunu ele aldı.

İşte ayrıntılar…

Dr. Mahfi Eğilmez, kendi bloğunda ‘Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?’ başlıklı bir yazı kaleme aldı. Ekonomist “Önümüzdeki aylarda faizlerin enflasyona böyle yaklaşacağını ve her adımda da hem konut satışlarındaki düşüşün ve fiyat artışlarındaki düşüşün çok daha açık biçimde yaşanacağını göreceğiz” diye konuştu.

NEDEN SATIŞLARIN DÜŞMESİ!

Mahfi Eğilmez’in verdiği bilgilere göre, konut fiyatlarında meydana gelen artışın son dönemde yavaşlamasının birkaç sebebi vardır. Bunlardan ilkinin ‘enflasyonun baz etkisi ile de olsa hız kesmesi’ olduğunu dile getiren Eğilmez, ikinci ve asıl önemli sebebi ise ‘satışların düşmesi’ olduğunu aktardı.

“Normal şartlarda enflasyon artarsa konut talebi düşer, fiyatlar da talep düşüklüğünden dolayı enflasyon kadar hızlı yükselmez” diye konuşan Dr. Eğilmez, “Bizde normal şartlar geçerli değildir. Faiz enflasyonun 30 puan altında yer alınca insanlar birikimlerini korumak için bankaya veya tahvile yatırmak yerine konutu tercih ediyor. Bu tercih, konuta isteği de konut fiyatlarını artırıyor. Son dönemde mevduat faizlerinde az da olsa artış başladı. Bu gelişme konuta talebi azalttı ve fiyatlar da eskisi kadar yükselmez oldu” diye konuştu.

DÜŞÜŞÜ DAHA AÇIK BELLİ OLACAK!

Mart sonu itibarı ile kur korumalı mevduatta faiz tavanı kaldırılınca mevduat faizleri ile tahvil faizlerindeki yükselmenin biraz daha hızlandığını vurgulayan Eğilmez, yazısında şu düşüncesini yazdı;

Önümüzdeki aylarda faizlerin enflasyona yaklaşması ile her adımda hem konut satışlarındaki düşüşü hem de fiyat artışlarındaki gerilemeyi açık bir şekilde göreceğiz.

Eğilmez, sözlerine şöyle sürdürdü; Türkiye, 2021 yılı ortasında büyüme modeli olarak faizi, enflasyonun çok altına iterek, tüketimi hızlandırma yöntemini seçti. Bu model, yüksek enflasyon doğurarak bir paradan kaçmaya neden olan öne çekilmiş istek, bir yandan ise insanların ellerindeki varlıkların değerlerinin arttığını düşünmesine yol açan servet etkisi ile de tüketimlerini artırmalarını ve bu yolla büyümenin yüksek kalmasına sebep oldu.