Sektörel

Konut fiyatlarında yabancı yatırımcı etkisi! Piyasayı yabancılar mı belirliyor?

Tüm Girişimci Emlak Müsavirleri Başkanı Hakan Akdoğan yaptığı açıklamada, yabancıların neredeyse konut piyasasını belirler duruma geldiğini söyledi.Söz konusu önergede yurttaşın konut satın almasının her geçen gün azaldığı aktarılırken deprem nedeniyle açığa çıkan konut sorununa yer verilmişti

İYİ Parti’nin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunduğu araştırma komisyonu kurulması önerisi yabancıya konut satışının fiyatları yukarı çekmesi nedeniyle gündeme getirilmişti. Söz konusu önergede yurttaşın konut satın almasının her geçen gün azaldığı aktarılırken deprem nedeniyle açığa çıkan konut sorununa yer verilmişti.

Verilen detaylara göre, önergenin gerekçesini açıklayan İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, “2022 yılında yabancılara konut satışı yüzde 15.2 artmış. Vatandaşlar konut alma imkânını Türkiye’nin her yerinde neredeyse tümden kaybetmiş durumda. Belli bir süre toprak satışının ve konut satışının askıya alınması, bir milli vazifedir” demişti.
 

"PİYASAYI YABANCILAR BELİRLİYORLAR"

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, konunun ekonomik boyutunu masaya yatıran Prof. Dr. Duran Bülbül de Türkiye’deki 3 milyon konut fazlasının eridiğini ve konut açığı oluştuğunu dile getirdi. Prof. Dr. Duran Bülbül açıklamasında yoksul ailelerin artık birleşerek ev tuttuğunu belirterek, "Ters göç başladı. Yabancıların konut ve arsa alabilecekleri noktalar kısıtlanmasına rağmen bu yasalar çiğneniyor. Türkiye’nin her yerinden değerli ve geniş arazileri satın alıyorlar” diye konuştu. 

Açıklamasında yabancıya satışın oransal olarak aslında yüzde 4.5-5 gibi bir aralıkta olduğunu dile getiren Tüm Girişimci Emlak Müsavirleri Başkanı Hakan Akdoğan ise buna karşın fiyatlar üzerinde çok büyük bir etkisi bulunduğunu belirtti.

Hakan Akdoğan, normal şartlarda sorun olmayacak bir oran olduğunu ama arzın bu kadar düşük olduğu dönemde yabancıların neredeyse piyasayı belirler duruma geldiğini söyledi. Açıklamasında "Onların satın alma fiyatları o mahalledeki emsal fiyat olarak görülmeye başlandı. Bu sebeple satışların geçici süreyle durdurulması gerek. Portekiz gibi, golden vize ile yabancı gayrimenkul yatırımcısı çekmek amacıyla büyük adımlar atan bir ülke bile çeşitli kısıtlamalara gitti” dedi.

YABANCIYA KONUT SATIŞINDA REKOR İSTANBUL’DA

Geçtiğimiz yıl yabancıya konut satışı önceki yıla göre yüzde 15 artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi verilere göre yabancılara toplamda 67 bin 490 konut satıldı. Konut satışında ilk sırayı bin 557 konut ile Ruslar alırken, Rusları İran ve Ukrayna vatandaşları izledi Ayrıca en çok konut satışının gerçekleştirildiği şehirler arasında 2022 yılında 1.  sırada İstanbul, ikinci sırada Antalya ve üçüncü sırada ise Mersin yer aldı. 

Yabancıya konut satışının sakıncaları araştırılsın önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi!

Yabancıya konut satışının verdiği 3 büyük zarar!

Yabancıya konut satışına niçin karşı olunmalı? 

Konut satışları yüzde 10,6 arttı! Ocak 2023'te 97 bin 708 konut satıldı!