Sektörel

Konut fiyatlarında zirve görüldü mü? Ev alacaklar hemen bakın! Fiyatlar düşecek mi? 

Ekonomist Alaattin Aktaş, konut fiyatlarında zirvenin görülmüş olabileceğine dikkat çekerken, konut fiyatlarında düşüşün güçlü bir olasılık olmadığını dile getirdi.   Alaattin Aktaş, yazısında "Konut piyasası son dokuz yılın en kötü ikinci mart ayını geride bıraktı" diyerek Mart'ta 105 bin adet konutun el değiştirdiğini ve bu rakamın 2019 ile birlikte son dokuz senenin en düşük sayısına işaret ettiğini belirtti

Ekonomimcom köşe yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü köşesinde konut satışlarının yıllık bazda yüzde 21 gerilemesini ve konut fiyatlarını kaleme aldı. 

Alaattin Aktaş, yazısında "Konut piyasası son dokuz yılın en kötü ikinci mart ayını geride bıraktı" diyerek Mart'ta 105 bin adet konutun el değiştirdiğini ve bu rakamın 2019 ile birlikte son dokuz senenin en düşük sayısına işaret ettiğini belirtti. 

Geçtiğimiz senenin Mart ayında 134 bin konut alındığını aktaran Aktaş, bu sene yüzde 21 daha az olduğunu aktardı.

Konut fiyatlarında zirve görüldü mü? Ev alacaklar hemen bakın! Fiyatlar düşecek mi? 

Ekonomimcom köşe yazar Alaattin Aktaş, Mart 2023'te alım satıma konu olan 105 bin konutun 25 bini ipotekli, 80 bini diğer alımlardan oluştuğuna dikkat çekrek, "Mart ayında alınan 105 bin konutun 33 bini ilk el, 72 bini ise ikinci el konutlardan oluşuyor" ifadelerine yer verdi. 

Yazısında konut fiyatlarına da değinen Alaattin Aktaş, konut piyasasının birkaç aylık gerçekleşmeler ile değerlendirilemeyeceğine dikkat çekti ancak, fiyatların konut alacakların bu düşünceden tamamıyla uzaklaşmasına neden olacak boyutlara ulaştığının altını çizdi. 

Fiyatların bu şekilde rekor bir artışta olmasının bir dizi sebebi olduğuna vurgu yapan Aktaş, yazısında "Maliyetler çok arttı, doğru. Ama maliyetin çok ötesinde bir konut fiyat artışı var ve bu başka etkenler tarafından tetiklendi" açıklamasında bulundu. 

Finansal yatırım araçlarının getirisi çok düşük kalınca tasarruf sahiplerinin, konutu eskiye göre çok daha önemli bir yatırım aracı olarak görmeye başladığının altını çizen Aktaş, bu yaklaşımın adeta zincirleme bir reaksiyon oluşturduğunu da belirtti. 

Konuta olan talep arttıkça fiyatların da yükseldiğini dile getiren Aktaş, "Kıyıda köşede biraz birikimi olmayan iyi gelirli sayılabilecek birinin bile konut alma olanağı kalmadı. Bankalar da krediyi büyük ölçüde kesince konut almak iyice zorlaştı" ifadelerine yer verdi. 

Alaattin Aktaş, konut fiyatlarının çok yükseldiğini dile getirerek, "Sanki zirveye ulaştı gibi. Merkez Bankası bugün şubat ayının konut fiyat endeksini açıkladığında bu konuda daha iyi fikir sahibi olabileceğiz" şeklinde konuştu ve fiyatların bir süre önce olduğu gibi rekor seviyelerde  artış göstermeyeceğinin başka işaretleri olduğuna dikkat çekti. 

Konut fiyatlarında böylesine hızlı yükselişe neden olan etkenlerin devreden çıktığını aktaran Aktaş, yazısında "Bu etkenlerin başında finansal yatırım araçlarının getirisinin enflasyonun çok çok altında kalması geliyordu.

Oysa şimdi döviz yükselme eğiliminde ve beklenti bu yükselmenin daha da hızlanacağı yönünde" dedi. 

"Mevduat faizleri hızla yükseldi. Ayrıca kur koruma mevduat hesaplarında tavan faiz uygulamasına son verilmesiyle birlikte bu hesaplar da eskiye göre çok cazip hale geldi.

Bu durum, özellikle küçük tasarruf sahiplerinin para denkleştirip kredi kullanıp konut alma peşinde koşmalarını sona erdirecek, nitekim erdiriyor da" ifadelerini de kullanan Aktaş, fiyatlarda düşüş olup olmayacağı ile ilgili de konuştu. 

EV FİYATLARI DÜŞECEK Mİ? 

"Talebin azalması acaba konut fiyatlarının gerilemesini sağlar mı, merak edilen bu" diyen Aktaş, konuya ilişkin açıklamasında, ev fiyatlarında genele yayılan bir fiyat düşüşü olasılığının pek güçlü olmadığını vurguladı. 

Yazısında, "Hele hele yüksek fiyattan edinilmiş konutların zararına elden çıkarılması ancak zorunlu nedenlerle olabilir. Bu yüzden de konut fiyatları uzunca bir süre yataya yakın seyredecektir" ifadelerine yer veren Alaattin Aktaş, deprem yüzünden belli bölgelerdeki konut talebinin daha hızlı düşebileceğinin altını çizdi. 

Aktaş, konuya ilişkin yazısını "Buralarda arz çok artabilir; belli bölgelerde ise tam tersi gözlenebilir. İşte bu durum fiyat değişim hızının depremden dolayı bölgeden bölgeye çok farklı oluşması sonucunu doğurabilir" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

DSİ 908 sürekli işçi alımı İŞKUR başvuru ekranı! DSİ işçi alımı başvuruları resmen başladı! Şartlar peş peşe açıklandı!

EYT’yi kaçıranlar ve Bağ-Kur’lu esnaf için yeni düzenleme mi geliyor?

SSK, Bağkur, Emekli Sandığı emeklileri Nisan 2023 maaş takviminde son dakika! Tek tek açıklanan bu tarihi kaçırmayın