Konut fiyatlarındaki artış devam edecek mi?
T24 Gazetesi köşe yazarlarından Barış Soydan bugünkü köşe yazısında Türkiye'deki konut fiyatlarını kaleme aldı.
T24 Gazetesi köşe yazarlarından Barış Soydan bugünkü köşe yazısında Türkiye'deki konut fiyatlarını kaleme aldı. İşte Soydan'ın o yazısı...
Hafta içerisinde konut piyasasına ilişkin önemli veriler açıklandı. Açıklanan verilere göre; konut fiyatları son bir yıl içerisinde yüzde 32.4 yükseldi. Bu oldukça fazla bir artış. Çünkü konut fiyatlarındaki yükseliş enflasyonun (yani diğer ürünlerin fiyatlarındaki ortalama artışın) yaklaşık iki katına çıktı. Bu nedenle Türkiye dünya genelinde konut fiyatlarının en çok arttığı ülke oldu.
Bu durum ev almak isteyen genç nesili oldukça olumsuz etkiliyor. Öyleki İstanbul'un merkezinde bulunan konutlar 1 milyon TL'den başlıyor. Yeni olan konutların fiyatı ise 2-3 milyon aralığında.
Kısacası para biriktirerek ev almak bugünlerde biraz zor görünüyor. Geçmişte ev almak daha kolaydı 1970'lerin başında doğan çift ile 1990'ların başında doğan çiftin alım güçlerini karşılaştırıldığında bu durum daha da belirli oluyor.
Peki konut fiyatları artmaya devam edecek mi yoksa düşüş gerçekleşecek mi? Konut fiyatları nasıl bu kadar yükseldi?
Bunun cevabı kredi kampanyalarında. Geçtiğimiz yaz kamu bankaları konut kredilerinde büyük indirim yaptı. Yeni konutlar için alınacak krediler 0,64'e kadar düşürüldü. Durum böyle olunca vatandaşlar konuta akın etti. Temmuz 2020'de 220 bin konut satışı ile Cumhuriyet rekoru kırıldı. Artan taleple ile birlikte konut fiyatları yükselişe geçti.
İndirim kampanyasının bitmesiyle kış oldukça sakin geçti. Merkez Bankası'nın başına atanan Naci Ağbal, politika faizini yüzde 19 olarak belirledi. Pandemi ile birlikte konut satışları azalmaya başladı.
Bu hafta konut satışları incelendiğinde yıllık verilerde büyük bir azalma söz konusu olsada aylık olarak büyük artış var. Bu artış devam ederse yeni zamların gelmesi söz konusu. Fakat kesin sonuç için konut stoku incelenmeli.
Türkiye Müteahhitler Birliği geçtiğimiz günlerde açıkladığı raporda, TÜİK verilerine dayanarak Ülke genelinde satılmayı bekleyen 1.5 milyon boş konut olduğunu belirtti. Bu da Türkiye için yüksek rakam eğer bu kadar çok konut varsa fiyatların aynı seviyede olması gerekiyor.
Konut piyasasını en yakından takip eden uzmanlar arasında yer alan, bu konuda iki de kitabı bulunan Ahmet Büyükduman, boş konut stoku ile ilgili verinin gerçeği yansıtmadığını, ortada böyle bir stokun bulunmadığı görüşünde.
Büyükduman'ın konuyla ilgili tez, şu şekilde: "Veriler geçmişe dönük olarak incelendiğinde, belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatları ile toplam konut talebinin birbirine çok yakın olduğu görülüyor. Yani ortada konut talebinin çok üzerinde bir konut arzı yok."
Büyükduman konut piyasasının yüzde 90'ını meydana getiren yap-satçı küçük müteahhitlerin satmayıp bekleyebilecek gücü olmadığını düşünüyor. Ellerinde fazla konut olanlar satış için fiyatlarında indirim yapmak isterler. O nedenle konut stok konusu oldukça önemli. Eğer TÜİK'in 1.5 milyonluk konut stoku verisi bartılmışsa konut satışlarındaki yükseliş önümüzdeki aylarda fiyatları kaçınılmaz biçimde artıracak demektir.
Bir de bunun üzerine Türkiye Müteahhitler Birliği'nin istediği gibi yeni bir kredi kampanyası düzenlenirse O zaman Ahmet Büyükduman'ın ifadesiyle fiyatlar "çıldırır". Burada en önemli soru hükümetin yeni bir kredi kampanyası düzenleyip düzenleyemeyeceği oluyor.
Reuters geçtiğimiz günlerde hükümetin bu plan üzerinde çalıştığını belirten haber yaptı. Reuters'ın altı ayrı kaynaktan doğrularığı söylediği şey yaşanmış olur, kamu bankaları yardımıyla yeni bir kredi kampanyası başlatılırsa konut fiyatları yükselmeye devam eder.
Konut fiyatları en çok hangi şehirlerde arttı?