Konut fiyatlarındaki artış hızlanacak mı?
Konut fiyatları, inşaat malzemelerindeki fiyatların yükselmesiyle beraber artıyor. Peki bu artış devam edecek mi? Ev sahipleri bu sorunun yanıtını araştırıyor...
Ekonomist Dergisi editörü Talip Yılmaz, Ekonomist Dergisi'ndeki yazısında konut sektörünü kaleme aldı.
İşte Talip Yılmaz'ın o yazısı...
Kovid-19 salgını ile beraber dünyada olduğu gibi ülkemizde de iş hayatında önemli değişiklikler yaşandı. Türkiye'nin en güçlü 50 İnsan Kaynakları liderleri açıklanmıştı. Buna göre, uzaktan çalışma sistemi önemli değişikliklere neden oldu. Birçok şirket salgının hız kattığı dijitalleşme ile beraber uzaktan çalışma sürecine kalıcı olarak geçmeye karar verdi. Uzaktan çalışmanın yanı sıra salgının meydana getirdiği sonuçlarla beraber uzaktan eğitim de hız kesmiyor. Yaşanan bu dönem insanların ev tercihlerinde önemli değişiklikler de yarattı. Şehirde yaşamın yerini, balkonlu yaşam alanı sunan konutlar ön plana çıktı. nşaat firmaları artık bu tarzdaki projeleri odağına aldı. Bunun yanı sıera dijitalleşmeyle beraber uzaktan çalışmanın oluşturduğu sonuçlardan biri de yazlık bölgelerine olan talebin hızla artması. Levent Gökmen Demirciler'in analizinde Endeksa'nın işbirliği ile İstanbul'un Şile ilçesinden Mersin iline kadar geniş coğrafyada bulunan yazlık bölgelerde ev almak ve kiralamak isteyenler için önemli bir araştırma yaptı. Buna göre, metrekare bazında 3 senelik kiralık ve satılık fiyatlar analiz edildi. Yazlık bölgelerde ev almak ve kiralamak isteyen vatandaşlar için analiz önemli bir yol gösterici konumda.
Analizde odak noktasında yer alan bir diğer konut, geleceğe ilişkin beklentiler konunun uzmanın isimler arz talep arasındaki dengesizliğe artı olarak yükselen inşaat maliyetlerine dikkat çekiyorlar. Yani konut fiyatlarında yalnızca yazlık kesimlerde değil, şehirlerde de artış devam edecek gibi görünüyor.
Zaten ekonomistlerin değindiği konulardan biri de üretici ve tüketici enflasyonu (ÜFE-TÜFE) arasındaki fark ve bu farktaki artışın devam etmesi. Nisan 2021'de TÜFe yüzde 16.19'dan yüzde 17.14'e yükseldi. Aynı dönemde ÜFE Eylül 2018 tarihinden bugüne aylık bazda yüzde 4.34 ile en yüksek seviyeye ulaştı ve senelik bazda yüzde 35.17 seviyesine ulaştı. Böylece ÜFE-TÜFE arasında bulunan fark yüzde 18 olarak kaydedildi. Kasım 2018 tarihinden beri kaydedilen en büyük fark yaşandı. Üretici maliyetindeki bu yüksek oranlarda konunun uzmanlarının öngörülerine destek olacak özellikte, yeni yapılacak projelerde oluşacak metrekare birim fiyatları şaşkınlığa neden olmamalı.
Sahilde evi olan yaşadı! Fiyatlar tavan yaptı!