Sektörel

Konut fiyatlarındaki artış yüzde 189 oldu! Piyasa yavaşladı!

Konut fiyatlarındaki artış eylül itibarıyla Türkiye ortalamasında yüzde 189 seviyesine ulaştı. İşte konut satışlarındaki son durum... Fakat artış oranı İstanbul ve Antalya'da yüzde 200'ü aştı

Konut fiyatlarındaki artış eylül itibarıyla Türkiye ortalamasında yüzde 189 seviyesine ulaştı. Fakat artış oranı İstanbul ve Antalya'da yüzde 200'ü aştı. 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü köşesinde konut fiyatlarındaki artışı kaleme aldı. 

Alaattin Aktaş, konuyla ilgili yazısına "Konut satışı ya da alışı hız kesmeye devam ediyor. Ekimde geçen yıldan dörtte bir daha az konut el değiştirdi" ifadelerini kullanarak başladı. 

Konut fiyatlarında eylül ayı itibarıyla son bir senede kaydedilen ortalama artış yüzde 189’a ulaştı. Merkez Bankası artış oranını yeni konutlarda yüzde 179, yeni olmayan konutlarda yüzde 191 şeklinde belirledi. 

"Eylül ayındaki artış da toplamda yüzde 4.9, yeni konutlarda yüzde 4.6, yeni olmayanlarda yüzde 5 düzeyinde oluştu" şeklinde konuşan Alaattin Aktaş, yıllık bazdaki artışta Eylül'de son bir senenin en düşük hızdaki yükselişi kaydedilmiş oldu. 

İşte ayrıntılar...

"Konut fiyat artışında İstanbul üç büyük il arasında ilk sırada yer alıyor. İstanbul’da bir yılda kaydedilen artış yüzde 212’yi buldu" ifadelerini kullanan Alaattin Aktaş, konut fiyatlarının son bir senede Ankara’da yüzde 196, İzmir’de yüzde 186 yükseldiğini vurguladı. 

Fiyatların en hızlı artış kaydettiği şehirlerin,  Antalya’nın etkisiyle Antalya, Burdur, Isparta grubu olduğunu aktaran Alaattin Aktaş, bu üç şehrin ortalamasında son bir senede gerçekleşen artışın yüzde 236 olduğunu belirtti. 

"Daha önce birkaç kez değindiğimiz bir ayrıntı var. Konut fiyatlarındaki genel artış oranı, kimi zaman toplamda, kimi zaman il bazında yeni konutlardaki artışla yeni olmayan konutlardaki artışın dışında açıklanıyor" diyen Aktaş, Eylül ayında bu durumun Ankara için yeni söz konusu olduğunun altını çizdi. Ankara’da eylül itibarıyla son bir senede yeni konutların fiyatının yüzde 197.4, yeni olmayan konutların fiyatının yüzde 198.8 yükseldiğine dikkat çeken Aktaş, konut fiyatlarındaki artışın ise yüzde 196 olarak açıklandığını anımsattı.

"Normalde yeni ve yeni olmayanların ortalaması gibi algılanan konut fiyat endeksinin arada bir yerde oluşması beklenir. Oysa konut fiyatlarının artış oranı iki orandan da düşük" açıklamasında bulunan Alaattin Aktaş, Merkez Bankası'nın konuyu "Konut fiyat endeksi, yeni konutlar fiyat endeksi ve yeni olmayan konutlar fiyat endeksi, hesaplama yöntemi gereğince, farklı örneklem ve farklı tabaka yapısı kullanılarak üretilen birbirinden bağımsız endekslerdir" diyerek açıkladığını belirtti. 

KONUT SATIŞLARI MI AZALIYOR YOKSA ALIŞI MI? 

"Bir süre önce konut alış-satış sayısının hız kesmiş olmasına değinirken aslında azalanın satış değil, alış olduğunu dile getirmiştim. Temel tezim de alış-satış sayısını satıcıların değil, alıcıların belirlediğiydi" diye konuşan Alaattin Aktaş, duruma göre kimi zaman alıcının kimi zaman satıcının piyasayı belirlediğinin altını çizdi. 

Konut piyasasında bir yavaşlama olduğunun altını çizen Aktaş, "Ekim ayında geçen yıla göre daha az sayıda konut alım satıma konu oldu. Ekimde geçen yıldan tam dörtte bir daha az konut alındı ya da satıldı. Sayı 137 binden 103 bine indi" şeklinde konuştu. 

Ağustostan eylüle ve eylülden ekime geçişte de bir azalma olduğunu belirten Aktaş, "Bu arada yabancılar ekim ayında 5377 konut aldı. Bu konutların 2123’ü Antalya’dan, 1658’i İstanbul’dan alındı" ifadelerini kullanarak yazısını tamamladı. 

Gayrimenkul sektörü frene bastı! Konut fiyatları düşecek mi? 

Konut satışlarındaki düşüşün 5 nedeni!

Konut satışları 4 aydır düşüyor! Fiyatlar da düşecek mi? Ev almak isteyenler şimdi bakın!