Sektörel

Konut fiyatlarını düşürecek hamle! Yeni yöntemle 100 bin yeni konut arzı sağlanabilecek!

Konut ve kira fiyatlarını düşürmek isteyen hükümet çareyi boş ofislerde buldu. Atıl durumdaki boş ofislerin eve dönüştürülmesi için çalışmalar hızlandırıldı. Emlak sektörü konuyu değerlendirdi...

Hükümet konut arz talep dengesini oluşturmak ve kiraları düşürmek için ofislerin dönüşüm yolunu açtı. Yeni yöntem ile İstanbul'da 50 bin, Türkiye genelinde 100 bin yeni konut arzı sağlanabileceği kaydediliyor.

Çevre, Şehircilik ve İmar Bakanlığı'nca Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile boş ofislerden koşulları uygun olanların, toplam konut oranı en fazla yüzde 50 olabilecek şekilde konuta dönüştürülebilmesi için belediye meclislerince karar alınabilmesine imkanı verildi.

Bu kapsamda konuyu değerlendiren sektör temsilcileri ülke genelinde ofislerin dönüşümüyle 100 bin yeni konut arzı sağlanabileceğini ifade ediyor. 

 

TÜRKİYE GENELİNE 100 BİN KONUT ARZI OLABİLİR

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, GYODER'in 2023 yılının ilk çeyreğindeki raporuna göre, İstanbul'da ofis arzı 6.5 milyon metrekare. Bunun 1 milyon metrekaresi ise boş. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, 1 milyon metrekare boş ofis alanını baz aldığında sadece İstanbul'da 20 bin yeni konutun üretilebileceğini söyledi.

Kiraz, ofis yatırımcılarının da konuta dönüştürme avantajını kullanacağını baz alınırsa bu sayının 50 bine kadar çıkabileceğini aktardı.

Ofislerin dönüşümüyle ülke genelinde 100 bin yeni konut arzının sağlanabileceğini vurgulayan Kiraz, Ofis yatırımcısının konuta göre üç kat fazla emlak vergisi ödediğinin bilgisini vererek, "Bu vergi avantajından yararlanmak için yatırımcılar dönüşümü tercih edebilir.

Ayrıca ofis giderleri de çok yüksek. Buraların konuta dönüşümüyle giderler yarı yarıya düşecektir. İstanbul'daki konut talebini de düşündüğümüzde ofis yatırımcıları bu dönüşüm fırsatından yararlanmak isteyecektir" diye konuştu.

 

DAİREYE YENİ KURALLAR GETİRİLDİ

Daha önce 4 kat ve üzeri konut dairelerdeki kapalı çıkma yapılmama kuralı vardı. Artık bu kural 7 kat ve üzeri binalarda geçerli olacak.
Kapalı çıkma yapılan binalardaki tüm kolonlar birbirlerine, her iki yönde kirişlerle bağlanacak.

3 katı geçmeyen binalarda geleneksel yapı anlayışına uygun ve daha ferah mekanlar oluşabilmesi için kat yükseklikleri 4 metreye kadar çıkarılabilecek.

YENİ KARARI SEKTÖR NASIL DEĞERLENDİRİYOR?

Konuyu değerlendiren sektör temsilcileri ülke genelinde ofislerin dönüşümüyle 100 bin yeni konut arzı sağlanabileceğini ifade ediyor. 

 

RUHSAT AŞAMASINDAKİLER KONUTA DÖNÜŞEBİLİR

GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı/ Neşecan Çekici: Konut arzında yaşanan sorunun çözümüne katkı sağlamak amacıyla yönetmelikte böyle bir değişiklik izni çıkarıldı. İstanbul'da A tipi 6.5 milyon metrekare ofis pazarı var. Bunun yüzde 15'i boş. Ancak her ofisi konuta dönüştürmek çok zor. Çünkü konut için ıslak zemin olarak adlandırdığımız banyo vs gibi alanları yapmanız gerekiyor. Ruhsat aşamasındaki ofisler daha kolay konuta dönüştürülebilir. Bu da yapım aşamasındaki binalar için metrekare açısından ciddi bir kazanç sağlar.

 

KONUT ARZINA KATKI SAĞLAR

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı/ İnanç Kabadayı: Türkiye'de özellikle İstanbul'da son bir yıldır çok ciddi bir konut ihtiyacı oluştu. Yönetmelikte yapılan değişiklik bu sorunun çözümüne bir miktar da olsa katkı sağlar. Ancak yapım aşamasında altyapısı uygun olan ofisler konuta dönüştürülebilir. Böylece konut arzına küçük de olsa bir katkı sağlanır.

 

ZORUNLU YAPILANLAR KONUT OLUR

İNDER Başkanı/ Nazmi Durbakayım: Konut fiyatlarındaki artış ve arzda yaşanan sorunlara çözüm amaçlı bu yönetmelik devreye alındı. Ofis olarak planlanmış ve bitirilmiş bir projede dönüşüm çok zor. Astarı yüzünden pahalıya gelir. Ancak bazı bölgelerde yapılan projelere ofis zorunluluğu getirilmişti. Bazı müteahhitler de bu ofisleri konut olarak da kullanılabilecek şekilde projelendirip yaptı. Bu tür ofisler konuta dönüşebilir.

Boş ofisler konut oluyor! Dönüşüm için ilk adım geldi

Aile bazlı vatandaşlık maaşının detayları netleşti! Vatandaşlık maaşı nasıl alınır, şartları neler?

Önlemler işe yaradı! Sıfır araç fiyatlarında düşüş