29 / 06 / 2024

Konut fiyatlarını düşürmek için 100 milyon dolarlık program geliyor!

Konut fiyatlarını düşürmek için 100 milyon dolarlık program geliyor!

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, gelecek üç senede uygun fiyatlı konut finansmanını desteklemek için ek 100 milyon dolarlık program oluşturulacağına dikkat çekti. İşte detaylar...



ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Minneapolis şehrinde konut sektörü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve konut arzını artırmaya ve maliyetleri düşürmeye yönelik yeni finansman kaynaklarını açıkladı. Janet Yellen, uzun süredir çok önemli konut arz açığıyla karşı karşıya olduklarının altını çizdi. 

Yellen, söz konusu açıklamasında konut arz açığının uygun maliyet sorununa neden olduğuna vurgu yaptı. 

Konut fiyatlarını düşürmek için 100 milyon dolarlık program geliyor!

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ülke genelinde maliyetleri düşürmek amacıyla konut arzını artırmak için gerçekleştirdikleri çalışmalara değinerek, ABD Kongresi, eyaletler ve yerel yönetimleri daha fazla harekete geçmeye çağırdı. 

Küresel mali krize rağmen 2000 yılından 2019 yılına kadar, konut fiyatlarının iki katına çıktığını ve ortalama gelirlerden daha hızlı arttığını vurgulayan Yellen, üksek konut maliyetlerinin, ülke genelindeki Amerikalıların geniş kesimini etkilediğinin de altını çizdi. 

Yellen, gelecek üç senede uygun fiyatlı konut finansmanını desteklemek amacıyla ek 100 milyon dolarlık program oluşturulacağını dile getirerek, eni programın öncelikle ülkede uygun fiyatlı konut arzını artırmaya odaklanacağına dikkat çekti. 

Bakan Yellen, bunun yanı sıra, federal konut kredisi bankalarına konut programlarına ilişkin harcamalarını artırmaları yönünde çağrı yaptı.

Konut fiyatlarını düşürmek için 100 milyon dolarlık program geliyor!

Tüm bunların yanı sıra, geçtiğimiz günlerde ABD Ticaret Bakanlığı tarafından Mayıs 2024'e ilişkin konut başlangıç ve inşaat izni verileri açıklandı. Açıklanan rakamlara göre, yapımına başlanan yeni konut sayısı, Mayıs'ta bir önceki aya kıyasla yüzde 5,5 azalışla 1 milyon 277 bine geriledi. 

Yapımına başlanan yeni konut sayısına ilişkin piyasa beklentisi, bu dönemde 1 milyon 370 bin seviyesinde olmuştu. 

Söz konusu dönemde artış beklentilerinin tersine düşüş kaydeden yapımına başlanan yeni konut sayısı, Nisan'da aylık yüzde 4,1 artışla 1 milyon 352 bine yükselmişti. 

Ayrıca, inşasına başlanan yeni konut sayısı Mayıs'ta yıllık bazda ise yüzde 19,3 gerileme kaydedildi. Ülkede verilen inşaat izni sayısı da mayıs 2024'te aylık bazda yüzde 3,8 azalarak 1 milyon 386 bine indi. Piyasa beklentisi, Mayıs ayında verilen inşaat izni sayısının 1 milyon 450 bin olmasına ilişkindi. 

Asgari ücrete yüzde 15 zam: Kulis rakamlarına göre Temmuz'da asgari ücret 19 bin 552 TL olacak!

Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın: Kira artış sınırı devam etmeli!

Ev alacaklar daha ucuza alabilir miyim diye bekliyor! Ama fiyatlar reel olarak yüzde 12 düştü!


Geri Dön