Ekonomi

'Konut kampanyasından yararlanmak için İstanbul'da 120, ikinci bölgede 70 bin lira gelir olmalı'

Orta gelirliye konut kampanyası çerçevesinde İstanbul'da geliri 120 bin lira, İkinci bölgede ise 70 bin lira olanların ancak konut sahibi olabileceğine dikkat çeken Yıldırım, vadenin katlanması gerektiğini belirtti.

Habertürk Yazarı Abdurrahman Yıldırım, iki bakanlık tarafından hazırlanan orta gelirliye yönelik Yeni Evim kampanyasıyla ilgili olarak faizin piyasa faizinin yüzde 40 altına çekilmesinin olumlu olduğunu ancak vadenin yetersiz olduğunu kaydetti.

Kampanyanın mevcut ödeme koşullarıyla orta gelirli tarafından konut alınmasını sağlamaktan uzak olduğuna işaret eden Yıldırım, vadenin 15 yıl yerine 30 yıl olması gerektiğini ifade etti. Yıldırım kampanyanın konut arzını artırmaya yönelik bir proje olduğunu inşaat sektörünün canlandıracağını belirttiği yazısında kampanyanın olumsuz yanlarına dikkat çekti.

Söz konusu kampanyanın üç bölge için değişik şartlar taşıdığını kaydeden Yıldırım, 1. Bölge olan İstanbul ve kullanılacak azami kredinin 5 milyon lira olduğunu, ikinci bölge Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Muğla ve Mersin’de 3 milyon liralık kredi kullandırılacağını, diğer illerde ise en fazla 2 milyon lira kredi kullanılabileceğine dikkat çekti. Yıldırım, İstanbul'da 5 milyon lira kredi kullanan bir kişinin 8 milyon 745 bin lira geri ödeyeceğini, aylık taksitinin ise 48.594 lirayı bulacağını belirtti. İkinci bölgede ise geri ödemenin toplamda 5.2 milyon lira olacağını taksitin ise 29.157 lira olacağına işaret eden Yıldırım, bu taksitlerin hane halkı gelirinin yüzde 40'ını aşmaması durumunda ise ikinci bölgede bir kişinin 70 bin lira, İstanbul'da ise 120 bin lira kazanca sahip olması gerektiğini vurguladı. Yıldırım, "Normalde aylık 70 bin veya 120 bin lira ve üstü geliri olanlar acaba hangi gelir grubuna girer? Öncelikle bunun bir tanımı yapılmalı" ifadesini kullandı.

Kampanyanın faizi piyasa koşullarının yüzde 40 altına çekmesinin olumlu olduğu ancak bu kredi faizlerinin de konut sahibi olmaya yetmeyeceğini kaydeden Yıldırım, vadenin de bir kat daha artırılarak 15 yıldan 30 yıla çıkarılması gerektiğini belirtti. Mevcut koşullarda vadenin uzatılmasının da mümkün olmadığını, yüksek enflasyon ortamında sağlıklı bir mortgage piyasası kurulmasının mümkün olmadığını kaydetti.

Yıldırım buna rağmen kampanya ile konut piyasasının canlanacağını, talebin artacağını ancak fiyatlar üzerinde de yükseltici etki yapacağını belirtti. Merkez Bankası araştırmasının faiz oranlarında bir puanlık değişimin konut fiyatlarını tersi yönde 2.1 puan etkilediğini ortaya koyduğuna işaret eden Yıldırım, "Nitekim 2020 yılında bunu yaşadık ve gördük. Oradan başlayan fiyat artışlarıdır ki halen devam ediyor" ifadesini kullandı.