Emlak Terimleri

Konut KDV oranı 2022 nedir?

Konut satın alacak vatandaşlar konut KDV oranını merak ediyor. Peki, konut KDV oranı 2022 nedir? Konut KDV oranı inecek mi?     Birçok sektörde uygulanan KDV oranları yüzde 1'den yüzde 18'e kadar değişmektedir

Katma Değer Vergisi veya kısaca KDV, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal ve hizmeti teslim edenin ödediği ancak teslim alana yüklenen bir harcama vergisidir. 
 
Birçok sektörde uygulanan KDV oranları yüzde 1'den yüzde 18'e kadar değişmektedir. Konut satın alacak vatandaşlar KDV oranlarını merak ediyor. Peki, konut KDV oranı 2022 nedir? Konut KDV oranı inecek mi?

KDV NASIL HESAPLANIR?

Katma Değer Vergisi, son derece basit bir formül kullanılarak hesaplanıyor. Mal ya da hizmet bedeli x KDV oranı formülü ile KDV oranına tekabül eden bedel bulunuyor. 

Örneğin bir mal ya da hizmetin bedelinin 100 TL olduğunu düşünelim ve KDV oranı ile KDV'li fiyatını hesaplayalım. Bu ürünün Katma Değer Vergisi oranının da yüzde 8 olduğunu varsayalım. 100x yüzde 18 = 8 . 
Buna göre, 100 TL bedeli olan bir hizmet ya da malın 8 TL oranında Katma Değer Vergisi bulunur. Katma Değer Vergisi 100 TL bedeli olan mala ya da hizmete eklenir, sonuç olarak mal ya da hizmetin yeni fiyatı 108 TL olur.

KONUT KDV ORANI 2022 NEDİR?

Mevcut uygulamada konut sektöründe de farklı KDV oranları uygulaması bulunuyor. 150 metrekare büyüklüğe kadar değişen konutlarda KDV yüzde 1 olarak uygulanırken, 150 metrekareden büyük konutlar için yüzde 18 KDV uygulanıyor.

Yapı koperatifleri, TOKi ve kentsel dönüşümde ise yüzde 1 KDV oranı alınıyor.

KONUTTA KDV ORANI DÜŞECEK Mİ?

14 Şubat 2022 tarihi itibarıyla gıdada yapılan KDV indiriminin ardından konutta KDV'lerde de düzenlemeye gidileceği söyleniyor. 

Konut sektöründe gerçekleştirilecek KDV düzenlemelesinin semte göre de yapılması hedefleniyor. 

Yeni ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir?

Kiracının evi satılırsa ne olur?

Tapu harcı eksik beyan cezası 2022 ne kadar?