Emlak Terimleri

Konut kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Borçlar Kanunu gereğince; kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Peki ev sahibi kiracısına en fazla ne kadar zam yapabilir? Konut kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Konut kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Kiracı ve ev sahibi yasal haklarının düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince; kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. 


Bilindiği üzere Türkiye İstatistik Kurumu; bir önceki aya göre, bir önceki yılın Aralık ayına göre, bir önceki yılın aynı ayına göre ve on iki aylık ortalamalara göre olmak üzere dört farklı ÜFE oranını açıklıyor. Peki bu oranlardan hangisi hesaplamada kullanılacak?


Konut kira artış oranı hesaplamalarında; hangi oranın kullanılması gerektiğine ilişkin açıklamalar yine TÜİK tarafından yapıldı.


Yapılan açıklamaya göre, yenilenen kira sözleşmesinde kira bedelinde yapılacak artışta bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması gerekiyor.


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,42 arttı

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,42, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,33, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,88 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,55 artış gösterdi.


Konut kira artış oranı hesabı..

3 Eylül'de açıklanan Ağustos ayına ait enflasyon oranlarına göre konut kira artış oranları şu şekilde hesaplanacak Mevcut kira bedeli 800 TL olan bir kiranın zamlı halini hesaplayalım


Kira zam oranı: %9,88

Kira zam bedeli: 79,04 TL

Zamlı kira bedeli: 879,04 TL


Üretici fiyat endeksi Ağustos 2014!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com