Emlak Terimleri

Konut kira artış oranları nasıl hesaplanır?

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında yapılan sözleşmenin yenilenmesi halinde mal sahibi kira bedeline belli oranlarda zam yapabiliyor. Peki, konut kira artış oranları nasıl hesaplanır?

Konut kira artış oranları nasıl hesaplanır?

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında yapılan sözleşmenin yenilenmesi halinde mal sahibi kira bedeline belli oranlarda zam yapabiliyor.


Kiracıya yapılacak zammın hesaplama kuralları Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanunen konutlarda kiracıya yapılacak zam ÜFE oranlarından fazla olamazken; işyeri kiralamalarında kira bedeline istenilen oranda zam yapılabiliyor.


Söz konusu işyeri kira artış hesaplama kuralı 2020 yılına kadat geçerli oluyor. Ayrıca, kiralamada taraflar arasında belirlenen bir oran varsa bu oran üzerinden zam yapılması gerekiyor.


Örneğin işyeri kiralamalarında kira artış oranının TÜFE olarak belirlendiğini düşünelim. Artış hesabında bu enflasyon oranları kullanılıyor. Peki, konut kira artış oranları nasıl hesaplanır?


Konut kiralamalarında kullanılacak oranlar, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı hesaplamada kullanılıyor.


Örneğin; Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,43 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,43 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %7,36 artış gösterdi.


Buna göre kira artışlarında %4,80 oranı kullanıldı.


Kira bedeli 1000 TL olan kiracıların yeni kira dönemi için kira bedeli 1048 TL olarak hesaplanıyor.



Dövizle kira artışı nasıl yapılır?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com