Kira

Konut kiralamada 'kimlik bildirimi' dönemi! Emniyet görevlileri denetimlere başladı!

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin uygulanan yeni düzenleme resmen başladı. Emniyet görevlileri yeni kurallara ilişkin denetimlere de başladı.

Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanmaya başlandı.

Söz konusu yönetmeliğe göre tek bir seferde 100 gün ya da 100 günden daha kısa süreyle kiralayan konut sahipleri, apartman sakinlerinden onay alıp, gerekli evrakı hazırladıktan sonra e-Devlet üzerinden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yapacağı başvuruyla 'Turizm Amaçlı Konut' belgesine de sahip olacak. Konutuna asacağı belgeyle evlerini kiralayan ev sahipleri kiracıların kimlik bilgisini emniyet müdürlüğüne bildirecek.

Sözcü'de yer alan habere göre kalabalık mekanlarda bulunmayı istemeyen ya da otelde konaklamayı tercih etmeyenlerin tatil anlayışındaki değişiklik son senelerde günlük konut kiralama yöntemini yaygınlaştırdı. Seyahat ve tatil maliyetini düşürmek isteyenlerin çoğunlukla tercihiyle günlük kiralanan konut sayısı da hızla artış gösterdi.

Konut sahiplerinin yüksek kazanç beklentileriyle evlerini günlük kiraya vermesi emlak sektörünü de olumsuz şekilde etkiledi. Kira fiyatlarındaki artışların dışında konut sahibi- kiracı anlaşmazlığı, konut stoku sıkıntısı sorunları da yaşanmaya başladı. Kira fiyatlarında yaşanan yükselişler sonrasında bazı konut sahipleri yaşadığı konutta kullanmadığı odayı, bazıları kullanmadığı konutu, bazıları da kiraladığı konutu başkalarına gündelik kiralamaya da başladı.

YÜKSEK KİRA KAZANCINA DÖNÜŞMÜŞTÜ

Son dönemlerde gündemden düşmeyen konut fiyatlarındaki hareketlilik emlak sektörünü de olumsuz bir şekilde etkiledi. Emlakçıların kiralık konut arayanlara konut temin etmekte zorlandığı söz konusu bu süreçte, 'ayakçı' diye tabir edilen yetkisiz kişiler, emlakçılık faaliyetine de başladı.

Son dönemlerde 'korsan' emlakçı sayısının hızla arttığı şehirde 'ayakçı' diye tabir edilen kiralama sürecinde konut sahibi ile kiracıya aracılık edenlerin faaliyetleri de çoğaldı. Rusya- Ukrayna savaşı sonrası gayrimenkul satın alan yabancı sayısının artış gösterdiği Antalya'da, konutunu turizm amaçlı kiralayan, emlakçılık ya da yatırım danışmanlığı faaliyeti yürüten yabancı sayısı da hızla artış gösterdi.

BAŞVURU SÜREÇLERİ BAŞLADI

Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri, İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına İlişkin Yönetmelik kapsamında 1 Ocak tarihinden itibaren 100 günün altında evini kiraya verecek ev sahiplerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ruhsat alması gerektiğini söyledi.

Açıklamasında söz konusu yasanın emlak sektörüne yararlı olacağını kaydeden İsmail Çağlar, "Apartmanda 5 taneden fazla konutun kiraya verilmesi durumunda belediyeden ruhsat alınması gerekli. Bunun için tüm kat sahiplerinden izin alması da gerekecek. Bunu da herkes yapamayabilir. Kural sonrası günlük olarak kiraya verilen konutlar ruhsat alamayınca uzun süreli kiraya verilmesi, Antalya ilindeki kiralık konut sıkıntısının az da olsa azalmasını sağlayacak. Söz konusu yasa çıktı fakat günlük kiraya verilen konutların denetlenmesi lazım. Eğer denetim yapılmazsa kaçak olarak günlük kiraya verilmesine de devam edilecek. Kaçak günlük kiralama devlete, apartman sakinlerine, sektör temsilcilerine zarar verecektir" dedi.

DENETİM TALEBİ

Yaptığı açıklamada söz konusu yasanın uygulaması açısından vatandaşlara büyük sorumluluk düştüğünü dile getiren İsmail Çağlar "Apartman sakinleri evin günlük olarak kiraya verilmesini istememesine rağmen konut sahiplerinin bu yöntemle kiralamayı sürdürmesi durumunda vatandaşlar ilgili kurumlara şikayet etmeli. Yetki belgesi olmayan konutların günlük kiraya verilmesi güvenlik sorununu da ortaya çıkarır. Apartman sakinlerinin huzuru için de yasanın yararlı olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

1 MİLYON TL'YE KADAR CEZA

Kanun hakkında önemli detaylara da değinen İsmail Çağlar, şunları dile getirdi:

"İzin belgesi olmaksızın turizm amaçlı olarak kiralanan konutları kiralayanlara, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin TL idari para cezası verilecek ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün de süre verilecek. Söz konusu bu süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetini sürdürenlere 500 bin TL idari para cezası verilecek ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir defa daha 15 günlük zaman tanınacak.

İzin belgesi sahibinden kiralamış olduğu turizm amaçlı konutu, kendi ve hesabına 3. kişilere kiralayanlar hakkında, her bir sözleşme için 100 bin TL idari para cezası verilecek. Kendi adına mesken şeklinde kullanmak için kiralamış olduğu konutu, turizm amaçlı kiralayanlarla izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında, her bir sözleşme için 100 bin Türk Lirası idari para cezası verilecek.

Söz konusu izin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenlerle her defasında 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına karşın ilk sözleşme tarihinden itibaren bir sene içinde aynı konutu 4 kezden çok kiraya verenler hakkında 1 milyon TL idari para cezası verilecek."

KİRACININ KİMLİK BİLDİRİMİ ZORUNLULUĞU

Günübirlik konut kiralama ruhsatına başvurunun Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından e-devlet aracılığıyla yapılacağına değinen İsmail Çağlar, "Konutunu günlük olarak kiraya verecek olan konut sahiplerinin 1 ay içerisinde turizm konutu ruhsatına başvurması gerekli. Konut sahiplerinin günlük kiralık konut ruhsatı almadan konutlarını kiraya vermeleri, yasalara göre suç şeklinde kabul ediliyor. Konut sahipleri söz konusu konutta konaklayacak olan müşterilerle günlük ev kiralama sözleşmesi imzalamalı. Sözleşme gereğince kalacak olan kişilerin kimlik bilgileri emniyet müdürlüğüne bildirilir. Bildirim yapılmaması durumunda ev sahiplerine de para cezası da uygulanır" diye konuştu.

GÜNÜBİRLİK KİRALANAN KONUTLARN DENETİMİ YAPILDI


Antalya Emniyet Müdürlüğü birimleri, şehir genelinde faaliyet gösteren günübirlik kiralanan konutlara yönelik dün eş zamanlı denetim yaptı.  Şehir genelinde 43 ekip ve 96 personelin katılımıyla gerçekleştirilen uygulamada, toplam 702 günübirlik konaklama yeri kontrol edilirken, 36 işletmeye kayıt dışı konaklamadan cezai işlem uygulandı.