Ekonomi

Konut kiraları artarken o kiralar düştükçe düşüyor! Kira zammı o tarafa uğramıyor!

Konut kiraları bilindiği üzere artan enflasyonla arttıkça artıyor. Ancak bu zamlar ofis kiralarını es geçti. İşte detaylar! İşverenler, maliyetleri kısmak için bu çalışma modelini sürekli hale getirdi

Pandemi ile başlayan uzaktan çalışma modeli pandeminin ardından da işverenlerin kurtarıcısı oldu. İşverenler, maliyetleri kısmak için bu çalışma modelini sürekli hale getirdi. Bu durumda da konut kiraları, ofis kiralarını geçti.

İşte ayrıntılar…

Gayrimenkul sektörü uzun bir süredir yüksek fiyatlar ile boğuşuyor. Sektörde satılık ofislerde fiyat düşüşleri baş göstermeye başladı. Pandemi ile beraber başlayan uzaktan çalışma modeli, pandeminin ardından da pek çok şirket tarafından kalıcı hale getirildi. Koronavirüs nedeni ile şirketler, ya ofisini küçültmeye karar verdi ya da kalıcı olarak kapatmaya. Ofislere duyulan talep azalmaya başladıkça da boş ofis sayıları da hızla arttı.

SATILIK OFİS SAYISINDA YÜZDE 124'LÜK ARTIŞ!

Gayrimenkul platformu 'Endeksa'nın yayınladığı verilere göre Türkiye’de satılık ofis sayısı 2020 yılından bu zamana kadar yüzde 124 artış oldu.

İstanbul'da da bu durum pek farklı değil. Türkiye'de en fazla ofisin bulunduğu İstanbul'da kiralık ofis sayısı pandeminin başından bu zamana kadar yüzde 272 artış gösterdi. Boş ofis sayısı ise 3 senede tam 4 katına çıktı.

KONUT FİYATLARI OFİS FİYATLARINI SOLLADI!

Aynı dönem içinde Türkiye genelindeki artış ise yüzde 17,7 ile sınır kaldı. Bu hal de beraberinde konut kiralarının ofis kiralarını geçmesine neden oldu.

Türkiye'de metrekare başına ise kira değeri konutlarda 110 TL olurken, ofislerde 91 lira seviyesinde. İstanbul'da ise fiyatlar birbirine yakın, konut kiraları 148 TL, ofis metrekare kiraları ise 150 lira civarında bulunuyor.

KİRA ARTIŞINDA YÜZDE 25 SINIR KALKTI MI?

Kiracılar Temmuz ayına yaklaştığımız şu günlerde “Kira artışında yüzde 25 sınır kalktı mı? diye sormaya devam ediyor. Ancak Yeni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’den herhangi bir açıklama yapmadı.

Trafikte bunu yapanların başı fena ağrıyacak! Ehliyet elden gidebilir

Bayram harçlığı alacaklara müjde! 3000 TL verilecek!

Schengen vizesi ile ilgili karar verildi! Avrupa Parlamentosu kabul etti!