Sektörel

Konut kredi faizlerinin düşmesini beklemek mantıklı mı?

Konut kredisi faiz oranlarının düşmesini beklemek mantıklı mı? Konut fiyatları artacak mı? Konut almak için en hesaplı dönem ne zaman? 

Konut kredilerinin yakın dönemi incelendiğinde 2017 yılının başında yüzde 0.95 seviyelerinde olan konut kredisi faiz oranlarının son iki yılda düzenli şekilde arttığı görülüyor. 2018 Mayıs döneminde kısa süreli olarak uygulanan kamu bankalarının konut kredisi faiz indirimi kapsamında görülen düşüşün haricinde konut fiyatları son iki yılda sürekli olarak yükselerek 2019’a gelindiğinde ortalama yüzde 1.30 artış kat etti. 

2018 yılının ikinci yarısında girerken uygulanan konut kredisi faiz indirim kampanyasının hemen ardından gerçekleşen kur krizini geçtiğimiz yıl konut kredisi faiz oranlarının rekor seviyelere tırmanmasına neden oldu. 

2018’in Eylül ayına gelindiğinde artan riskler ve Merkez Bankasının sene başına oranla politika faizlerini üç kat artırması sonucu birçok bankada konut kredisi faiz oranları yüzde 3’ün üzerinde seviyeleri gördü. 

Ekim ayından sonra tekrar düşüş ivmesine giren konut kredisi faiz oranları üç aydır düşüş trendinde devam etsede halen bankaların güncel konut kredisi faiz oranları ortalaması yüzde 2.26 seviyesinde seyrediyor.

Bu faizlerle konut kredisi kullanmak mantıklı mı?

Konut kredisi faiz oranları konut kredisinde psikolojik seviye olan yüzde 1’in oldukça üzerinde. Güncel oranlarla 120 ay vadede konut kredisi kullanıldığında ortalama olarak anaparanın yaklaşık 2.5 katı faiz ödemesi yapılıyor. Fakat bu faizlerle konut almak beklemekten daha mantıklı. Ancak ihtiyaçlara uygun, bütçenin sınırları içinde istenilen konut bulunduysa ve kredi kullanılacak miktar yüzde 25 düzeylerindeyse konut satın almak avantajlı bir seçenek olarak değerlendirilebilir. 

Konut kredisi ve konut fiyatlarının son 10 yıllık geçmişine bakıldığında konut kredisi faizlerinin düştüğü dönemlerde konut fiyatlarının yüzde 50’ye varan artışlar gösterdiği, konut kredisi faiz oranlarının artış gösterdiği dönemlerde ise konut fiyatlarının düştüğü veya artış göstermediği görülmektedir.

Kredi Pazarı'nın edindiği bilgilere göre; TÜİK’in açıkladığı İnşaat Maliyet Endeksleri bina maliyetleri Ekim ayında yüzde 36 Kasım ayında yüzde 30 arttı. 2018’in ilk 9 ayında konut yapı izinleri ise yüzde 41 düşüş gösterdi. 

Buna rağmen  Merkez Bankası’nın Konut Fiyat Endekslerine göre konut fiyatları 2018 Ekim ayında yüzde 14 Kasım ayında ise yüzde 12 azalış gösterdi. 

Konut maliyetleri hızla artarken yeni konut izinleri neredeyse yarı yarıya düşmüşken konut fiyatları artan konut kredisi faiz oranları karşısında düşen konut talebinden ötürü erimeye devam ediyor. 

Konut kredisi faiz oranlarında gerçekleşecek indirim sonrasında konut talebinin artmasıyla konut fiyatlarının ciddi şekilde artış göstermesi kaçınılmaz bir gerçek.

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada "Maliyetler çok yükseldi. Bunlar henüz fiyatlara yansıtılmadı. Faizlerde de aşağı trend gözleniyor. Bu trendin hızlanması hâlinde, konut fiyatlarında artış kaçınılmaz olacak. Tıpkı 2001 krizinin ardından, 2004 ve sonrasında yaşanan gibi bir süreç bizi bekliyor. 2019’da fiyatların yüzde 25 artabileceğini tahmin ediyoruz." dedi. 

Aceleci olmakta fayda var

Güncel olarak Ziraat Bankası, VakıfBank, HalkBank, İş Bankası, Vakıf Katılım, Ziraat Katılım ve Kuveyt Türk Bankaları anlaşmalı konut projeleri kapsamında yüzde 0.98 konut kredisi faiz oranı kullandırıyor. 

Buna ek olarak 31 Mart’a kadar tapu harçlarında ve konutta uygulanan KDV oranlarında indirimler uygulanıyor. Vergi indirimleri konut alımlarında alıcı için yüzde 10’a yakın kar sağlıyor. 

Kampanyaların son bulmasına kısa bir süre kaldı. Konut fiyatlarında beklenen artışlar meydana gelmeden önce konut kredisi faiz oranlarında da indirimler devam ederken konut almak isteyen vatandaşın aceleci olmasında fayda var. 

 

2019’da konut fiyatlarının artışı sert olacak!

Konut kredisi kullanarak ev alınır mı?

0,98 faiz oranı ile hangi bankalar konut kredisi veriyor?

Konut kredi faizlerinde son durum Ocak 2019!

Tüketici kredilerinin 2018 dönemsel analizi!