Genel

Konut kredileri 10 ayda yüzde 26,5 arttı!

Bir İnşaat firmasının satış ofisi... Alışık olduğumuz gibi firmanın satış elemanları yeni konut projelerini anlatıyor. Başlangıçta ayırt edemesem de hemen sonra yan tarafta çok sayıda banka temsilcisinin olduğunu görüyorum

Bir İnşaat firmasının satış ofisi... Alışık olduğumuz gibi firmanın satış elemanları yeni konut projelerini anlatıyor. Başlangıçta ayırt edemesem de hemen sonra yan tarafta çok sayıda banka temsilcisinin olduğunu görüyorum. Tek tek saydığımda yedi bankanın satış ofisinin varolduğunu tespit ediyorum. Bankaların neden bu kadar ilgi gösterdiğini sorduğumda, "İnşaat firması burada maketten daire satıyor, bizler de kredi kullandırıyoruz.

Tüketicilerin buradan çıkıp şubeye giderek zaman kaybetmesi yerine biz onların ayağına gelip hizmet sunuyoruz" diye cevaplıyor İş Bankası Direkt Satış Temsilcisi Hakan Başer. Burada kredi kullananların zaman kazanımının yanı sıra ekspertiz ücreti, dosya masrafı gibi bir takım ek maliyetlerden de kurtulduğunu ekliyor. Pazar sabahı olduğu için bankaların satış temsilcilerinin çok fazla ziyaretçisi yok. Ancak "Dün gelseydiniz buradaki kalabalığı daha net görürdünüz" diyor Başar. Nitekim başka bir gün gittiğimde bu durumu gözlemliyorum. Konut satış ofisindeki durum, küresel krizle bıçak gibi kesilen talebin canlanmasıyla bankaların da özellikle orta ve üst gelir grubuna yönelik projeleri kredilendirmek için kıyasıya bir rekabete girdiklerinin bir göstergesi. Bu nedenle hemen her projenin satış ofisinde çok sayıda banka temsilciliğini görmek mümkün. Neden basit, bankalar artan talepten payını almak istiyor. Nitekim bankaların konut kredilerine yönelik iştahı, tüketici talebiyle birleşince haftalık bazda 500 milyon lira konut kredisi kullanılarak yeni bir rekor kırılıyor. Banka ların ekim sonu itibariyle kullandırdıkları konut kredilerinin geçen yılın sonuna göre yüzde 26,5 oranında artarak 56 milyar 819 milyon liraya yükselmesi de talebin önemli bir göstergesi. Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, konut kredilerinde geçen yılın sonunda başlayan hareketin faizlerin aylık yüzde İlerin altına inmesi ve referandum sonrasında siyasi istikrara dair endişelerin ortadan kalkmaya başlamasıyla iğnelendiğini söylüyor. Peki, aylık yüzde 0,80lerin altına düşen ve bu nedenle talepte önemli bir canlanmaya neden olan konut kredisi (5 yıl vadeli) faizlerinin yönü ne olacak Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, önümüzdeki dönemde bankaların aktif yaratma sorunu yaşayacağının, yaşanacak rekabetin etkisiyle de konut kredisi faizlerinin az da olsa düşebileceğinin altını çiziyor. Atakan dışında sektörde, bir düşüş beklentisi olmasa da faizlerin bu yılın en azından ilk yarısına kadar artmayacağı beklentisi hakim. Ancak yılın ikinci yarısında hatta son çeyrekte, sınırlı da olsa bir artış beklentisi var. İş Bankası Bireysel Krediler Bölüm Müdürü Recep Oram, bu yılın ikinci yarısından itibaren kademeli bir artış beklediklerini söylüyor. Bankacıların hemfikir oldukları konu ise bugünkü faiz oranlarının tarihi düşük seviyelerde olduğu yönünde. Oram, ihtiyacı olanlara; uygun projelerden bu koşullarla (faizler tarihi düşük seviyede) alacakları kredilerle konut almalarını tavsiye ediyor.

Peki konut kredilerinde artış bu yıl da sürecek mi Bankaların iştahının devam edeceğini belirten Onaran, bugünkü konut fiyatlarının orta vadede artacağını bu nedenle konut alımlarının ve kredi kullanımının aynı oranlarda devam edeceğini söylüyor. Hükümetin konutu büyümenin lokomotifi olarak gördüğünü hatırlatan Atakan da, bankaların konut kredisinde iştahının süreceğini söylüyor.
Fortune/Kenan Şanlı