01 / 05 / 2024

Konut kredileri 50 milyar lira portföy büyüklüğüne ulaştı!

Konut kredileri 50 milyar lira portföy büyüklüğüne ulaştı!

2000'li yıllarm başmda, toplam bireysel krediler pazarında, 600 milyar TL ile çok küçük bir paya sahip olan konut kredileri 10 yılın ardından 50 milyar liranın üzerinde bir portföy büyüklüğüne ulaştı



2001 krizininin ardından piyasalarda oluşan toparlanmayla birlikte 2004 yılma gelindiğinde konut kredilerindeki büyüme hız kazandı. 2005 yılında düşen faizlerin etkisiyle 'kira öder gibi ev sahibi olma hayali' gündeme gelirken, konut kredilerinde de bir sıçrama yaşandı.

ÎLK YARIDA 14 MİLYAR TL

2009 yılı içerisinde yüzde 14 büyüme gösteren sektörde bu yıl başmda konut kredi kullanımı hız kazandı. Faizlerin yüzde l'in altında seyretmesi daha önce konut kredisi kullanmış kişilerin de kredilerini düşük faizle yapılandırmasını gündeme getirdi. Yeni kullananlarla birleşen bu talep konut kredi portföyünün de hızlı büyümesini sağladı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından açıklanan ilk yarıyıl verilerine göre, yılın ilk iki çeyreğinde toplam 204 bin kişi 14 milyar TL konut kredisi kullandı. Dokuz aylık dönemde ise konut kredisi bakiyesi beklentilerin üzerine çıkarak yüzde 23 oranında artış gerçekleştirdi.

60 MİLYAR TL'Yİ AŞAR

Yılbaşından bu yana yaşanan bu geüşmeler ışığında konut kredilerinde bugün ulaşılan toplam portföy büyüklüğü 55 milyar liraya dayandı. Yü sonuna kadar bu büyüklüğün 60 milyar lirayı aşağı konusunda hemfikir olan bankacılar, konut kredi faizlerinde bir artış beklemediklerini ifade etti. 2011 yılını ilk çeyreğine kadar faizlerin mevcut seviyelerde hareket edeceği öngörüsünde bulunan bankacılara göre konut almak isteyenler için 'fırsat' dönemi devam ediyor.

Cemal Onaran: Mortgage sektörünün en iyi yılı 2010!

2010 yılını mortgage sektörünün şimdiye kadar yaşadığı en iyi yıl olarak değerlendiren Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, "Sektörün en fazla kredi veren bankası unvanımızı, önümüzdeki yıllarda da devam ettirmeyi hedefliyoruz" dedi

2010 yılını mortgage sektörünün şimdiye kadar yaşadığı en iyi yıl olarak değerlendiren Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, "Türkiye'de gelişim potansiyelinin çok yüksek olacağına inandığımız bu alanda sürekli yatırım yapmaya devam ediyoruz. Böylelikle 2007 yılından bu yana sürdüğümüz "Sektörün en fazla kredi veren bankası" unvanımızı, önümüzdeki yıllarda da devam ettirmeyi hedefliyoruz. 30 Haziran tarihli bilanço verilerine göre kredi kartları alacaklan hariç tutulduğunda konut kredüerinin bireysel kredüer içindeki payı yaklaşık yüzde 40 oranında" dedi.

FAİZ ARTIŞI YÜKSEK OLMAYACAK

Önümüzdeki yü Merkez Bankası'nın politikalarına bağlı olarak faiz oranlarının seyrinde düşüşten ziyade artış olacağı yorumunu yapan Onaran, "Ama bu artış tüketicilerin taleplerini erteleyecekleri seviyede yüksek olmayacak. Bu hareketlenmeyi de 201 l'in son çeyreği gibi düşünüyoruz" dedi. Onaran ayrıca 2010 yılı sonunda sektörün yüzde 30'lara yakın bir büyüme kaydederek, 54 milyar TL civarı bir rakama ulaşacağım tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

23 FARKLI ÜRÜN SUNUYOR

Onaran, "Sertifikalı mortgage uzmanlarımız sayesinde, müşterilerin farklı istek ve ihtiyaçlarına en uygun ürünü ve ödeme planmı sunuyoruz. Hem uzmanlarımız, hem de hızlı ve kolay başvuru sürecimizle tüketicilerin hayatını kolaylaştırmayı hedefliyoruz" diyerek müşterilerinin farklı ihtiyaçlan ve risk algılarım dikkate alarak 23 farklı ürün sunduklarım anlattı. Türkiye'de bir ilk olan 444 EVİM 444 3846 mortgage çağrı merkezinden, www.garantimortgage. com internet sitesinden ve www. mobile.garantimortgage.com adresindeki ilk mortgage mobil internet sitesinden, mortgage hakkında bilgi alınmasını ve başvuru yapılmasını sağladıklarını söyleyen Onaran, sözlerine şöyle devam etti: "Bunun dışında birçok farklı hedef kitleye yönelik özel kampanyalarımız bulunuyor. Tüketicilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan kampanyalarla, avantajlı mortgage seçenekleri sunuyoruz. Kamu çalışanlarına, maaşlarını Garanti Bankası'ndan alan müşterilerimize, KOBİ sahiplerine, Oyak üyelerine vb. yönelik birçok kampanyamız bulunuyor"

Hakan Varol: 10 bin müşteriyi ev sahibi yaptık!

Denizbank Mortgage ve Taşıt Finansmanı Bölüm Müdürü Hakan Varol, 2010'un ilk 9 aylık döneminde sektörün üzerinde büyüme başarısı göstererek 10 bin müşterisini ev sahibi yaptıklarını kaydetti

Varol, sözlerine şöyle devam etti: "Mortgage kredileri tüm bireysel kredilerimiz içerisinde yüzde 44'lük bir paya sahip. Mortgage kredi pazarında istikrarlı olarak büyümek istiyoruz. Bu çerçevede sektörün ihtiyaç duyduğu ürünleri müşterilerimize sunmak için geliştirme çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.

Mortgage kredilerinin yıl sonunu yüzde 30 civarında bir büyüme rakamı ile kapatacağı öngörüsünde bulunan Hakan Varol, sözlerine şöyle devam etti: "Bu büyüme rakamları ile sektör 60 milyar TL rakamlarına rahatlıkla ulaşacak durumda görülüyor. DenizBank olarak kişeye özel çözümler sunuyoruz. Şu anda 180 aya varan vadelerde sabit faizli mortgage, artan taksitli mortgage, yatırımcıya mortgage, projelere mortgage, yabancılara mortgage ürünlerimiz ile müşterüerimizin ihtiyaçlarım karşılamaktayız. Bununla birlikte yenilikçi anlayışımız çerçevesinde sektörün ihtiyaç duyduğu ürünleri müşterilerimize sunmaya devam ediyoruz."
Hürriyet/ Esra SAHİCİ - Mehtap ÖZCAN


Geri Dön