Yeni Projeler

Konut kredilerinde erken ödeme zamanı

Kriz konut kredisi kullanan vatandaşlara yaradı. Ödenmeyen krediler artınca bankalar tüketiciyi ara ödeme yapmaya teşvik etmeye başladı

Küresel ekonomik kriz konut kredisi çeken binlerce tüketici kadar bankaları da tedirgin etti. Ödenmeyen kredi miktarının son 7 ayda yüzde 90 oranında artması üzerine bankalar nakit akışlarını hızlandıracak önlemler almaya başladı. 12 Eylül 2008'de 325.5 milyon TL olan batık konut kredilerinin 10 Nisan 2009'da 616 milyon liraya fırlaması banka yöneticilerini vade ve faiz açısından risk taşıyan konut kredileri konusunda yeni arayışlar aitti. Bu gelişme, elinde büyük miktarda para olmadığı için ara ödeme yapmaya cesaret edemeyen tüketicilerin işine yarıyor.

Rekabet de önemli
Halkbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru, bankaların küresel kriz ortamında nakit akışlarını hızlandırmak için `erken ödemeleri' teşvik edici bir yaklaşım sergilemeyi tercih ettiğini söyledi.Kuru, " Bankalar vade risklerini daha iyi yönetebilmek ve nakit akışlarına hız kazandırabilmek için erken ödeme yapan tüketicilere kolaylık sağlıyor" dedi ve ekledi: " Bankalar arasındaki rekabette bu süreci tetikliyor" ING Bank Konut Finansmanından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özgür Öztürk ise Eylül 2008 itibarıyla 758 bin kişinin 37.7 milyar TL'lik konut kredisi kullandığına dikkat çekerek, "Konut kredisi kanunu tüketicilere erken ödeme yapma konusunda bazı avantajlar sağlıyor. Bazı bankalar bu konuda müşterilerini bilgilendirmemiş olabilir ama bu konudaki yasal düzenleme son derece açık. Ödenen miktarın yüzde 2'si kadar yasal olarak kesilebiliyor" diye konuştu.

Sistem nasıl işliyor?
Mortgage Kanunu "Erken ödeme ücreti gereklifaiz indirimi yapılarak ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın %2'sini geçemez" diyor. % 1.30 ile 10 yıllığına 100 bin TL konut kredisi çeken bir vatandaş çektiği kredi kadar faiz ödemek zorunda. Bu faizi ödemek istemeyen, anaparadan düşülmesi kaydıyla 10 bin lira ara ödeme yapmak için bankaya gidiyor. Banka ana paradan % 2'sini ceza kesebiliyor.
Sabah Emlak