Mortgage

Konut kredilerinde sıkı standartlar uygulanıyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Banka Kredileri Eğilim Anketinde konut kredileri için uygulanan standartların aynı kaldığı, taşıt ve bireysel krediler için uygulanan standartlarda ise çok sıkı davranılmadığı sonucuna ulaşıldı…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bankaların 2019'un üçüncü çeyreği ile ilgili yorumları ile 2019'un dördüncü çeyreğine dair neler beklediğiyle ilgili bilgiler içeren, Banka Kredileri Eğilim Anketinin sonuç ve değerlendirmesi yayımlandı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, anket ile ilgili incelemede işletmeler, taşıt ve diğer bireysel krediler için bankaların standartlarını sıkı tutmadığı, konut kredisi standartları için ise özünü bozmadan ufak değişiklikler yapıldığı belirtildi. 

Ankette, bu yılın dördüncü çeyreğinde standartların sadece işletme kredileri ve diğer bireysel kredilerde gevşetileceği belirtilirken, konut ve taşıt kredilerinde ise temelde aynı kalacağı bildirildi. Kredi talebi açısından anket sonuçları incelendiğinde, yılın üçüncü çeyreğinde işletmelere verilen kredi taleplerinin yabancı para cinsinden açılan krediler dışında yükselişe geçtiği, artışın kısa vadeli krediler ile Türk Lirası cinsinden açılan kredilerde daha çok ortaya çıktığı kaydedildi.

Taşıt kredi talebi en az olarak belirlenen ankette bireysel kredi, konut ve diğer kredi taleplerinde artış gözlemlendiği bildirildi. Ankette yer alan diğer değerlendirmeler şu şekilde:

"2019 yılının dördüncü çeyreğine ilişkin beklentiler; yabancı para cinsinden açılan krediler haricindeki tüm işletme kredi türleri ve tüm bireysel kredi türlerinde talepte artış olacağı yönündedir. Bankaların fon sağlama imkanlarının gelişimi incelendiğinde, yılın üçüncü çeyreğinde yurt içi ve yurt dışı fonlama koşullarının önemli ölçüde gevşediği görülmektedir. 2019 yılı dördüncü çeyreğine ilişkin beklentiler, yurt içi ve yurt dışı fonlama koşullarında gevşemenin devam edeceği yönündedir."
 

2019 güncel konut kredisi faiz oranları! 

Konut kredi faizlerinde son durum ne?