18 / 07 / 2024

Konut kredilerine 'BES' desteği! Konut almak isteyenlere nefes olacak!

Konut kredilerine 'BES' desteği! Konut almak isteyenlere nefes olacak!

Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş kredilerdeki daralmanın, büyük oranda kredili satışlarla yürüyen inşaat sektörünü de yavaşlattığına dikkati çekerek  BES’teki birikimlerin kredili işlemlerde peşinata teminat sayılmasını istedi.




Bankaların kredi limitlerini sınırlaması, oranların yüksek seyretmesi konut alımında kredi kullanımını düşürdü. Konut kredisi hacminde yıllık artış yüzde 1 seviyesinde kaldı. Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş kredilerdeki daralmanın, büyük oranda kredili satışlarla yürüyen inşaat sektörünü de yavaşlattığına dikkati çekerek önerilerde bulundu. Bankaların yüksek kârlarından fedakarlık etmesi gerektiğini ifade eden Emrullah Yedikardeş, ayrıca BES’teki birikimlerin kredili işlemlerde peşinata teminat sayılmasını istedi.

İNŞAAT SEKTÖRÜ CANLANACAK!

Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş hem kredi -mevduat hacmi, hem konut pazarındaki geçmiş büyüme rakamlarına bakıldığında yüzde 1-2’lik artışların büyüme kabul edilemeyeceğine dikkat çekti.

Kredilerdeki daralmanın, büyük oranda kredili satışlarla yürüyen inşaat sektörünü de yavaşlattığına dikkati çeken Emrullah Yedikardeş, sektörün ve ekonominin canlanması adına bankaların yüksek kârlarından fedakârlık etmesi ve ayrıca BES’teki birikimlerin kredili işlemlerde peşinata teminat sayılması önerilerinde bulundu.

 Konut kredilerine BES desteği! Konut almak isteyenlere nefes olacak!

TEMİNAT UYGULAMASI VAR!

Emrullah Yedikardeş “Bankalar şu anda tüketici kredilerinde, tüketicilerin BES’teki birikimlerini kredilerine teminat kabul ediyorlar. Bunu konut kredisine uyarlayarak, örneğin tüketicinin kredi haricinde ödemesi gereken peşinat için BES birikimlerini teminat kabul etsinler. Böylece bir yandan kredi oranlarının yüksekliği, bir yandan evin değerinin yüzde 20-30’u kadar nakit peşinat bulma sorunu ile uğraşan tüketiciye bir nefes sağlanmış olur” değerlendirmesini yaptı.

Son dönemde elinde nakit tasarrufu olmayanlar için konut alımının adeta imkansızlaştığını hatırlatan Emrullah Yedikardeş, bu durumun konut satışlarında kendisini gösterdiğini açıkladı.

Emrullah Yedikardeş “Kimse gayrimenkul almak için istediği kadar kredi kullanamıyor. Gayrimenkul yatırımları artık kredilerden beslenemiyor. Geriye nakit seçeneği kalıyor ki bu dönemde gerçek ihtiyaç sahiplerinin elinde yeterince nakit birikimi yok, yatırımcı kitle de şu sıralar zaten mevduatı tercih ediyor.

Hal böyle olunca gayrimenkulü beslemek için yeni enstrümanlar bulmak gerekiyor” yorumunu yaptı. Emrullah Yedikardeş sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüketici kredilerinde BES uygulanabiliyorsa bunu konut kredilerine de farklı bir çerçevede taşımak konut alacak olanların işine yarayabilir.

Elbette ki konut kredilerinde teminat zaten gayrimenkulün kendisidir. Ancak yürürlükteki uygulama gereğince konutun hepsine kredi kullanılamıyor, evin değerinin yüzde 20-25’lik kısım için tüketicinin nakit peşinat ödemesi gerekiyor.

Kalan kısmı banka kredilendirebiliyor. Mesela böyle bir durumda tüketiciye ödemesi gereken peşinat yerine BES’teki birikimin değerlendirme imkanı açılmalı. Bu BES’in de cazibesini artırır, konut alacak olanlara da kısmen nefes olur.”dedi.

Uzmanından konut satışı tahmini: Temmuzda konut satışları artacak! 

Konut sektörü krizin eşiğinde! Enflasyon ve TL'nin değer kaybetmesi piyasayı sarstı!


 


Geri Dön