Yeni Projeler

Konut kredisi alırken maliyetine de bakın

Konut kredileri, bankalar arasında yaşanan rekabet nedeniyle yüzde 1'in altına indi

Bindeli oranlarla ifade edilen faiz farklarının 4 bin liranın üzerindeki aylık taksitler göz önüne alındığında bankalar arasındaki rakamsal farkı da 90 ile 100 lira arasında değişiyor. Uzmanlar, bu nedenle, konut kredisi alırken aylık taksit tutarlarının yanı sıra, vade uzunlukları ile faiz oranları arasındaki ilişkinin iyi kurulması, faizlere ilave olarak ödenen komisyon ve masraflara da dikkat edilmesi konusunda tüketicileri uyardı.

Masraflar 1000-2.500 lira arasında
Bankaların 12 ay vadeli kredi kullanan müşteriler adına açtıkları dosya masrafı 1000 ile 1500 lira arasında değişiyor. 60 ay vadeli kredilerde ise dosya masrafı 1000 ile 2 bin 500 lira arasında. 12 aylık kredilerde açıklanan faiz ile diğer masraflar dahil edildiğinde ortaya çıkan maliyetler arasında ciddi bir fark ortaya çıkıyor. Örneğin, 50 bin lira tutarında 12 ay vadeli bir konut kredisinde yüzde 0.99 faiz oranı uygulayan bir bankanın masraflar dahil edilince aylık maliyeti yüzde 1.31'e çıkarken, yüzde 0.60'lar civarında faiz açıklayan bir başka bankanın aylık toplam maliyeti yüzde 1.47 oluyor. 12 aylık kredilerin yıllık bazda maliyetleri ise yüzde 15.73 ile yüzde 21.35 arasında değişiyor. 10 bin lira tutarlı, 60 ay vadeli kredinin yıllık maliyeti yüzde 12.32 ile yüzde 16.40 arasında değişiyor.
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Konut kredisi alırken dikkat edin

Konut kredilerinde yakın zamana kadar yıllık bazda yüzde 1.5'lara yakın oranlarda seyreden faiz oranlarının, bankalar arasında yaşanan rekabet nedeniyle yüzde 0'lı rakamlarla başlayan oranlara inmesiyle birlikte bankalar arasındaki faiz farklılıkları da birbirine iyice yaklaştı.

Bindeli oranlarla ifade edilen faiz farklarının 4 bin TL'nin üzerindeki aylık taksitler göz önüne alındığında bankalar arasındaki rakamsal farkı da 90 ile 100 TL arasında değişiyor.

Uzmanlar,bu nedenle, konut kredisi alırken aylık taksit tutarları yanı sıra,vade uzunlukları ile faiz oranları arasındaki ilişkinin iyi kurulması ve faizlere ilave olarak ödenen komisyon ve masraflara da dikkat edilmesi konusunda tüketicileri uyarıyor.

MASRAF VE KOMİSYONLARDA REKABET BAŞLAYABİLİR

Masraf ve komisyonlar eklendiğinde en düşük faiz açıklayan herhangi bir bankanın faiz oranı aylık ve yıllık toplam maliyette en yüksek orana çıkabiliyor. Burada belirleyici olan bankaların uyguladıkları komisyon ve masraflar. Kimi bankalar faizlerde en düşük oranı açıklarken, kimi bankalar da masraf ve komisyonları düşük tutarak rekabetçi üstünlük elde etmeye çalışıyorlar. Bu nedenle bankaların faiz yarışında gelecek günler içinde faiz oranlarının yanı sıra komisyon ve diğer masraflar üzerinde de yeni bir rekabetin gündeme gelebileceği belirtiliyor.

"En düşük faiz bende" şeklinde özetlenebilecek yarış aynı zamanda bankaların konut kredilerindeki karlılıklarını da tartışmaya açtı. Bankalar arasında son durum itibariyle en düşük faiz oranını, Fortisbank aylık yüzde 0.59 ile 12 aylık kredilerde uygularken, 120 aya kadar vadelerde ise faiz oranını yüzde 1.25 olarak açıkladı. 12 aylık kredilerde ilk indirime giden Akbank yüzde 0.99, İş Bankası yüzde 0.67, Finansbank yüzde 0.66, TEB yüzde 0.82, Garanti yüzde 0.81 ve ING Bank da yüzde 0.79 faiz oranlarıyla konut kredilerinde en düşük faiz uygulayan bankalar arasında yer alıyor.

ÜÇ BANKA KOMİSYON ALMIYOR

Şu ana kadar Akbank, İş Bankası ve Yapı Kredi 12 ve 60 aya kadar vadeli konut kredilerinde komisyon almayacaklarını açıkladılar. Dolayısıyla komisyon almayan bir banka ile komisyon uygulayan bir banka arasındaki küçük faiz farkları da, komisyon alınıp alınmamasına bağlı olarak kapanabiliyor. 60 aya kadarki kredilerde komisyon almayan bu üç bankaya Finansbank da dahil. Dosya masrafı olarak adlandırılan harcama kalemi ise tüm bankalarda geçerli.

Bankaların kredi kullanan müşteriler adına açtıkları dosya masrafı 1.000 TL ile 1.500 TL arasında değişiyor. 60 ay vadeli kredilerde ise dosya masrafı 1.000 TL ile 2.500 TL arasında farklılık gösteriyor.

ANKA'nın bankaların açıkladığı çıplak faiz oranları üzerinden yaptığı hesaplamalar, bankaların kredilere uyguladığı masraf ve komisyonlar da dahil edildiğinde kredinin tüketicilere toplam maliyetinin daha farklı rakamlar ortaya çıkardığına işaret ediyor. Özellikle 12 aylık kredilerde açıklanan faiz oranları ile diğer masraflar dahil edildiğinde ortaya çıkan maliyetler arasında ciddi bir fark çıktığı gözleniyor. Örneğin 50 bin TL tutarındaki 12 ay vadeli bir konut kredisinde yüzde 0.99 faiz oranı uygulayan bir bankanın masraflar dahil edilince aylık maliyeti yüzde 1.31'e çıkarken, yüzde 0.60'lar civarında faiz açıklayan bir başka bankanın aylık toplam maliyeti yüzde 1.47 olarak gerçekleşiyor.

12 AYLIK KREDİDE YILLIK MALİYETLER YÜZDE 15.37 İLE YÜZDE 21.35 ARASINDA

12 aylık kredilerin yıllık bazda maliyetlerine bakıldığında ise bu tablonun biraz daha değiştiği gözleniyor. Bu kategoride yıllık maliyetler yüzde 15.73 ile yüzde 21.35 arasında değişkenlik arz ediyor.

Aynı değişkenlik 60 ay vadeli krediler için de geçerli. Şu anda 60 ay vade için en düşük oran açıklayan banka yüzde 0.99'lık oranla Akbank. Akbank 12 ay ile 60 ay arasındaki tüm vadeler için yüzde 0.99'luk faiz oranı uyguluyor. Diğer bankalarda ise 60 ay vadeli kredilerde bu oran yüzde 1.06 ile yüzde 1.29 arasında değişiyor. 60 ay vadeli kredilerin aylık maliyetleri ise en düşük yüzde 1.03 ve en yüksek de yüzde 1.37 olarak hesaplanıyor. Yıllık bazda 100 bin TL tutarlı kredilerde bu rakamlar yüzde 12.32 ile yüzde 16,40 arasında değişiyor.
Star

Konutta faiz rekabeti masraflara da yansıyacak 
 
Konut kredisinde faiz indirme yarışına giren bankaların, komisyon ve masraflarda da benzer bir rekabete girmeleri bekleniyor

Konut kredisinde faizleri yüzde 1'in altına düşüren bankaların, masraf ve komisyonlarda da benzer bir yarışın içerisine girebilecekleri söyleniyor. Kredi alacakların faizin yanında komisyon ve masraflara da dikkat etmelerini öneren bankacılar, "Konut kredisinde kâr marjı düşük" diyor.

Konut kredisinde faiz indirme yarışına giren bankaların, komisyon ve masraflarda da benzer bir rekabete girmeleri bekleniyor. Yakın zamana kadar yüzde 1.5'lere yakın oranlarda seyreden konut kredisi faiz oranları yüzde 1'in altına geriledi. Bankalar arasında bindeli oranlarla ifade edilen faiz farklarının 4 bin TL'nin üzerindeki aylık taksitler göz önüne alındığında bankalar arasındaki rakamsal farkı da 90 ile 100 TL arasında değişiyor. Uzmanlar, bu nedenle, konut kredisi alırken aylık taksit tutarları yanı sıra, vade uzunlukları ile faiz oranları arasındaki ilişkinin iyi kurulması ve faizlere ilave olarak ödenen komisyon ve masraflara da dikkat edilmesi konusunda tüketicileri uyarıyor.

En düşük masraf 1.000 TL

Masraf ve komisyonlar eklendiğinde en düşük faiz açıklayan herhangi bir bankanın faiz oranı aylık ve yıllık toplam maliyette en yüksek orana çıkabiliyor. Burada belirleyici olan bankaların uyguladıkları komisyon ve masraflar. Kimi bankalar faizlerde en düşük oranı açıklarken, kimi bankalar da masraf ve komisyonları düşük tutarak rekabetçi üstünlük elde etmeye çalışıyorlar. Bu nedenle bankaların faiz yarışında gelecek günler içinde faiz oranlarının yanı sıra komisyon ve diğer masraflar üzerinde de yeni bir rekabetin gündeme gelebileceği belirtiliyor.

En düşük faiz oranını, Fortisbank aylık yüzde 0.59 ile 12 aylık kredilerde uygularken, 120 aya kadar vadelerde ise yüzde 1.25 olarak açıkladı. 12 aylık kredilerde ilk indirime giden Akbank yüzde 0.99, İş Bankası yüzde 0.67, Finansbank yüzde 0.66, TEB yüzde 0.82, Garanti yüzde 0.81 ve ING Bank da yüzde 0.79 faiz oranlarıyla konut kredilerinde en düşük faiz uygulayan bankalar arasında yer alıyor.

Şu ana kadar Akbank, İş Bankası ve Yapı Kredi 12 ve 60 aya kadar vadeli konut kredilerinde komisyon almayacaklarını açıkladı. Dolayısıyla komisyon almayan bir banka ile komisyon uygulayan bir banka arasındaki küçük faiz farkları da, komisyon alınıp alınmamasına bağlı olarak kapanabiliyor. 60 aya kadarki kredilerde komisyon almayan bu üç bankaya Finansbank da dahil. Dosya masrafı olarak adlandırılan harcama kalemi ise tüm bankalarda geçerli. Bankaların kredi kullanan müşteriler adına açtıkları dosya masrafı 1.000 TL ile 1.500 TL arasında değişiyor. 60 ay vadeli kredilerde ise dosya masrafı 1.000 TL ile 2.500 TL arasında farklılık gösteriyor.

Şu anda 60 ay vade için en düşük oran açıklayan banka yüzde 0.99'lık oranla Akbank. Akbank 12 ay ile 60 ay arasındaki tüm vadeler için yüzde 0.99'luk faiz oranı uyguluyor.

Konut almanın tam zamanı

Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, konut kredilerinde faizi yüzde 1'in altına çekilmesi sürecini başlattıklarını belirterek, "Konut kredileri kâr marjları az olan krediler. Konut kredilerine bankalar uzun dönemli müşteri kazanmak amaçlı yaklaşıyorlar. Kredi süresi boyunca, müşterinin bankadan kullandığı diğer hizmet ve ürünlerle toplam çalışmasında bir kârlılıktan bahsedebiliriz" dedi.

Tüketicilerin bankaların faiz oranları ile birlikte mutlaka diğer masraf ve komisyonlara da bakmaları gerektiğini vurgulayan Tözge şunları kaydetti: "İkinci el konut piyasasında, bölgelere göre fark etmekle birlikte satış fiyatlarında yüzde 30 civarında bir düşüş olduğu gözleniyor. Konut fiyatlarının bu faiz düşüşü ile hemen artış göstereceğini düşünmüyoruz. Şu anda konut alımı için fırsat zamanı olduğunu söyleyebiliriz." 
Vatan

Uzmanlar uyarıyor: Konut kredisinde sadece faize değil toplam maliyete bakın

Bankaların konut kredilerinde faiz oranlarını yüzde 0'lı rakamlara kadar indirmesiyle, rekabet kızıştı. Uzmanlar, konut kredisi alırken vade uzunluklarıyla faiz oranları ilişkisinin iyi kurulması ve komisyon ile masraflara da dikkat edilmesi konusunda tüketicileri uyarıyor

Konut kredilerinde yakın zamana kadar yıllık bazda yüzde 1.5'lara yakın oranlarda seyreden faiz oranlarının, bankalar arasında yaşanan rekabet nedeniyle yüzde 0'lı rakamlara inmesiyle birlikte bankalar arasındaki faiz farklılıkları da birbirine iyice yaklaştı. Bindeli oranlarla ifade edilen faiz farklarının 4 bin TL'nin üzerindeki aylık taksitler göz önüne alındığında bankalar arasındaki rakamsal farkı da 90 ile 100 TL arasında değişiyor.
Uzmanlar, bu nedenle, konut kredisi alırken aylık taksit tutarları yanı sıra, vade uzunlukları ile faiz oranları arasındaki ilişkinin iyi kurulması ve faizlere ilave olarak ödenen komisyon ve masraflara da dikkat edilmesi konusunda tüketicileri uyarıyor.

Rekabet artıyor
Masraf ve komisyonlar eklendiğinde en düşük faiz açıklayan herhangi bir bankanın faiz oranı aylık ve yıllık toplam maliyette en yüksek orana çıkabiliyor. Burada belirleyici olan bankaların uyguladıkları komisyon ve masraflar. Kimi bankalar faizlerde en düşük oranı açıklarken, kimi bankalar da masraf ve komisyonları düşük tutarak rekabetçi üstünlük elde etmeye çalışıyorlar.
Bu nedenle bankaların faiz yarışında gelecek günler içinde faiz oranlarının yanı sıra komisyon ve diğer masraflar üzerinde de yeni bir rekabetin gündeme gelebileceği belirtiliyor. "En düşük faiz bende" şeklinde özetlenebilecek yarış aynı zamanda bankaların konut kredilerindeki kârlılıklarını da tartışmaya açtı. Bankalar arasında son durum itibarıyla en düşük faiz oranını, Fortisbank aylık yüzde 0.59 ile 12 aylık kredilerde uygularken, 120 aya kadar vadelerde ise faiz oranını yüzde 1.25 olarak  açıkladı. 12 aylık kredilerde ilk indirime giden  Akbank yüzde 0.99, İş Bankası yüzde 0.67, Finansbank yüzde 0.66, TEB yüzde 0.82, Garanti yüzde 0.81 ve ING Bank da yüzde 0.79  faiz oranlarıyla konut kredilerinde en düşük faiz uygulayan bankalar arasında yer alıyor.

Üç bankada komisyon yok
Şu ana kadar Akbank, İş Bankası ve Yapı  Kredi  12 ve 60 aya kadar  vadeli konut kredilerinde komisyon almayacaklarını açıkladılar. Dolayısıyla komisyon almayan bir banka ile komisyon uygulayan bir  banka arasındaki küçük faiz farkları da, komisyon alınıp alınmamasına bağlı olarak  kapanabiliyor. 60 aya kadarki kredilerde komisyon almayan bu üç bankaya Finansbank da dahil. Dosya masrafı olarak adlandırılan harcama   ise tüm bankalarda geçerli. Bankaların kredi kullanan müşteriler adına açtıkları dosya masrafı 1.000 TL ile 1.500 TL arasında değişiyor. 60 ay vadeli kredilerde ise dosya masrafı 1.000 TL ile 2.500 TL arasında farklılık gösteriyor.

Maliyetler değişiyor
Anka'nın bankaların açıkladığı çıplak faiz oranları üzerinden yaptığı hesaplamalar, bankaların kredilere uyguladığı masraf ve komisyonlar da dahil edildiğinde kredinin tüketicilere toplam maliyetinin daha farklı rakamlar ortaya çıkardığına işaret ediyor. Özellikle 12 aylık kredilerde açıklanan faiz oranları ile diğer masraflar dahil edildiğinde ortaya çıkan maliyetler arasında ciddi bir fark çıktığı gözleniyor.
Örneğin 50 bin TL tutarındaki 12  ay vadeli bir konut kredisinde yüzde 0.99 faiz oranı uygulayan bir bankanın masraflar dahil edilince aylık maliyeti yüzde 1.31'e çıkarken, yüzde 0.60'lar civarında faiz açıklayan bir başka bankanın aylık toplam maliyeti yüzde 1.47 olarak gerçekleşiyor.

Akbank ilk sırada
12 aylık kredilerin yıllık bazda maliyetlerine bakıldığında ise bu tablonun biraz daha değiştiği gözleniyor. Bu kategoride yıllık maliyetler yüzde 15.73 ile yüzde 21.35 arasında değişiyor. Aynı değişkenlik 60 ay vadeli krediler için de geçerli. Şu anda 60 ay vade için en düşük oran açıklayan banka yüzde 0.99'la Akbank. Akbank 12 ay ile 60 ay arasındaki tüm vadeler için yüzde 0.99'luk faiz oranı uyguluyor. Diğer bankalarda ise 60 ay vadeli kredilerde bu oran yüzde 1.06 ile yüzde 1.29 arasında değişiyor. 60 ay vadeli kredilerin aylık maliyetleri ise en düşük yüzde 1.03 ve en yüksek de yüzde 1.37 olarak hesaplanıyor. Yıllık bazda 100 bin TL tutarlı kredilerde bu rakamlar yüzde 12.32 ile yüzde 16.40 arasında değişiyor.
Radikal