Konut kredisi alma süreci!
Konut kredisi, satın alınacak konut ya da arsa gibi taşınmazların banka tarafından ipotek altına alınarak uzun vadede düşük faiz oranları ile verdiği kredi oluyor. Peki konut kredisi alma süreci nasıl işliyor?
Konut kredisi alma süreci!
Konut kredisi, satın alınacak konut ya da arsa gibi taşınmazların banka tarafından ipotek altına alınarak, konutun değerinin büyük bir kısmına karşı verilen kredi türü olarak tanımlanıyor.
Konut kredisi vadeleri 30 yıla kadar uzayabiliyor. Söz konusu vadelerin ödenmesi halinde konuttaki ipotek kaldırılıyor. Konut kredisi kullanmak isteyen kimseler, kredi kullanma süreci zor ve uzun soluklu bir süreç olarak düşünse de, konut kredisi almak düşünüldüğü kadar zor bir süreç değil.
Bankaların konut kredilerinden yararlanmak isteyen sabit gelirli kimseler, gerekli belgeler ile bankaya giderek konut kredisi için müracaatta bulunabiliyor. Sonrasındaki konut kredisi alma süreci şu şekilde işliyor:
Kredi kullanmak için ilk başvuru bankaya gidilerek yapılabileceği gibi; internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor. Ön talebin onaylanması halinde kredi için resmi süreç başlamış oluyor.
Akabinde ekspertiz kredi kullanılmak istenen eve giderek, evin değerini belirliyor. Ekspertiz evin ancak yüzde 75'ine kredi verebiliyor. Ekspertiz sonrası rapor bankaya 1 yada 3 iş gününde ulaşıyor. Sonra da banka, kredi ile ilgili kesin kararını veriyor.
Kredi talebinin onaylanması halinde kredinin kullandırımı için tapu ipotek işlemleri yapılıyor ve banka evi satan kişiye hesap açarak ödemeyi yapıyor.
Buna göre konut kredisi alma süresi ortalama 1 hafta olarak karşımıza çıkıyor.
Konut kredisi başvuru şartları nelerdir?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com