Konut kredisi artışında Kocaeli ilk sırada yer alıyor!
BDDK verilerine göre, son 2.5 yılda konut kredisi kullanımında en büyük artış yüzde 99 ile Kocaeli'nde yaşandı
Reidin.com'un Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre hazırladığı rapora göre, son 2.5 yılda konut kredisi kullanımında en büyük artış yüzde 99 ile Kocaeli'nde yaşandı. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa ve Kocaeli arasında yapılan değerlendirmede, Türkiye'nin 3 büyük kenti İstanbul, Ankara ve İzmir, konut kredisi kullanım artışında, oran olarak Kocaeli'nin gerisinde kaldı. 2007'nin dördüncü çeyreği ile 2010'un ikinci çeyreğine kadar geçen sürede, Kocaeli'nde konut kredisi kullanımında artış oranı yüzde 99'u yakaladı. Kocaeli'ni yüzde 78 ile Bursa izlerken, artış oranında üçüncü sırayı yüzde 77 ile Adana aldı. Adana'yı yüzde 71 ile Antalya, yüzde 62 ile Ankara, yüzde 56 ile İzmir izledi. İstanbul ise artış oranında yüzde 53 ile sonuncu oldu.
MİKTARDA İSTANBUL AÇIK ARA BİRİNCİ
15 milyona yaklaşan nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık kenti olan İstanbul, kuşkusuz, konut piyasasının da hacim olarak en büyük olduğu yer. Buna paralel olarak, aynı dönemde, kredileri artışında miktar olarak İstanbul birinciliği kaptırmadı. İstanbul'da 2007'nin son çeyreğinde kullandırılan konut kredisi miktarı 12.6 milyar TL iken, 2010'un ilk çeyreğinde bu rakam 6.6 milyar TL artışla 19.2 milyar TL'ye çıktı. Miktar artışının en çok yaşandığı ikinci il ise 2.7 milyar TL'lik artışla başkent Ankara oldu. Aynı dönem içinde, kentte kullandırılan konut kredisi miktarı 4.4 milyar TL'den 7.1 milyar TL'ye yükseldi. Miktar artışı değerlendirmesinde 3 büyük il sırayı bozmadı ve üçüncü sıraya İzmir yerleşti. İzmir'de kullandırılan kredi miktarı, aynı dönemde, 2.5 milyar TL'den 3.9 milyar TL'ye çıktı ve 1.4 milyar TL'lik artış yakaladı. İzmir'i 756 milyon TL'lik artışla Antalya, 663 milyon TL artışla Bursa, 607 milyon TL artışla Kocaeli ve 500 milyon TL artışla Adana takip etti.
İstanbul'da yüksek fiyat etkili
Reidin.com'un yayımladığı Konut Satın Alma Gücü Endeksi'nde de kredi kullanımı artış oranlarına paralel sonuçlar göze çarpıyor. Aynı 7 il kapsamında hazırlanan endekse göre, Kocaeli ilinin endeks değerinin (Temmuz 2010 Endeks Değeri: 211) diğer illere kıyasla daha yüksek olduğu ve bu bölgede yaşayan hane halkının 10 yıl vadeli konut kredisi kullanarak konut satın almasının mümkün olduğu söylenebiliyor. Konut kredilerinde vadenin uzaması ya da faiz oranlarının mevcut değerlerini koruması durumunda, İstanbul dışında kalan şehirlerde konut satın alma gücü 100 endeks değerini aşabiliyor. İstanbul'da ise satılık konutlardaki metrekare fiyatlarının diğer şehirlere kıyasla daha yüksek olması ve hane halkı gelirlerindeki yetersizlikler konut alımında zorluklarla karşılaşılmasına neden oluyor. Reidin.com'un değerlendirmesine göre, İstanbul'da hane halkının konut kredisine talep gösterebilmesi anlamında kredi vadelerinin mevcut faiz oranında (aylık yüzde 0.92) en az 25 yıl (300 ay) olması önem kazanırken, diğer örnek alternatifte ise, faiz oranlarının aylık yüzde 0.73'e düşüp vadenin 15 yıla (180 ay) uzatıldığı kredi yapılanmaları tavsiye ediliyor. Raporda, ancak bu gibi durumlarda istanbul'da yaşayan hane halkının konut alımında kredi kullanımına yoğun bir şekilde yönelebileceği ifade ediliyor.
Belediye iştiraki Kent Konut kredileri zıplattı
Kocaeli'ndeki yüksek artış oranıyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, şehirde Kent Konut rüzgârı estiğine dikkat çekti. Recep Atakan, Kocaeli'nde konut kredilerine olan talebi yükselten birinci etkenin, belediye iştiraki olan Kent Konut'un ürettiği yeni konut projeleri olduğunu ifade ederek, "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin bir kuruluşu olan bu şirket, aynı anda binlerce konutluk projeler başlattı ve 6-7 banka ile anlaşarak çok uygun koşullarda kredi sağladı" diye konuştu.
Menekşe Ataselim/Habertürk