Sektörel

Konut kredisi çekerken nelere dikkat edilmeli?

Ekonomik zorlukların artmasıyla beraber ev almak isteyen vatandaşlar krediye yöneldi. Peki kredi hesaplama nasıl yapılıyor? Kredi hesaplamasında dikkat edilmesi gereken neler? İşte tüm merak edilenler...

Ekonomik koşulların zorlaşmasıyla birlikte vatandaşlar bu zorlu süreci atlatmak için çareyi banka kredilerinde yer alıyor. Bankalar konut, araç ve ihtiyaç kredisi başta olmak üzere birçok kredi fırsatıyla vatandaşlara destek vermeye devam ediyor. Kredi alacak olan kişiler kredi faiz oranlarının iyi değerlendirmesi gerekiyor. 

Gürses Gazetesi'nde yer alan habere göre; faiz oranları her bankanın politikasına göre değişebileceği gibi kişinin kredi sicili ve kredi notuna göre de değişebiliyor. Kredi faiz oranı hesaplaması kredi almak isteyen kişilerin dikkatlice yapması geriyor. Kredi hesaplamasında yer alan unsurlar (faiz oranları, vade, maliyet oranı) Kredi faiz oranı hesaplamasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta güncel faiz oranlarının dikkate alınmasıdır. Kredi talebinde bulunacak kişi hangi bankanın en düşük faiz oranını verdiğin araştırmalıdır. Bu noktada kişi bankaya vereceği toplam ödemeyi belirleyebilir. Ancak faiz oranları geri ödenecek tutarın hesaplanmasında yeterli olmuyor. Bazı bankalar faiz oranlarını aylık taksitlerde sabit faiz uygularken, bazı bankalarda kredi türüne göre farklılık gösterebiliyor. Bazı bankalar vade süresi arttıkça faiz oranını da arttırmaktadır. Faiz oranlarının yanı sıra yıllık maliyet oranları da ödenecek toplam tutarı belirleyen unsurlardandır. Ayrıca kredi alındığından bankalar uzun süreli kredilerde kişilere hayat sigortası yapma zorunluluğu koşar ve bu durumda maliyete yansıyor. Tüm bu giderlerin hesaplanmasından sonra alınan kredinin geri ödemesinde verilecek toplam tutar hesaplanıyor.

Basit kredi faiz hesaplama formülü nasıl yapılır? 

Kredi faizlerinin hesaplanmasında talep edilen kredi türünün faiz oranı ve her taksit döneminden kalan anaparaya yeninden faiz eklenir ve hesaplama bu şekilde yapılır. Buna göre hesaplama şu şekilde yapılıyor.

Kalan Ana Para Tutarı X Kredi Faiz Oranı + BSMV+ KKDF = Ödenecek tutar 

Bu tutarın yanı sıra KKDF (Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu) kredinin aylık faizi üzerinden hesaplanan fondur. Bunun yanı sıra BSMV (Banka Sigorta Muamele Vergisi) kredi kullanan kişinin devlete ödediği vergidir. Bu tutar aylık faizin yüzde 5’i olarak hesaplanıyor.

Kredi hesaplamasında şu sıralamanın kullanılması gerekiyor:

- Kredi toplam tutarı, yıllık faiz oranı ve vade oranının bilinmesi gereklidir.

- 250 bin TL kredide yıllık %18,36 faiz uygulandığını varsayalım. 

- Yıllık faiz oranının aylık oranda ne kadar olduğunu hesaplayın. 12 ay vadeli olduğunu düşünürsek aylık faiz oranı 1,53 olacaktır. 
- Programda Devresel Ödeme Fonksiyonunu kullanarak, aylık faiz oranı, uygulanacak vade ve çekilecek kredi tutarını programa girin. 

- Daha sonra aylık tutarları toplam vadeye bölün. 

- Aylık ne kadar ödeme yapılacağını programda Anapara Ödemesi fonksiyonu kısmında bulacaksınız. 

- Aylık faiz oranı seçin ve kutucuğa gerekli bilgileri girin. 

- Dönem başı ve dönem sonu hesaplaması yapılarak Dönem Başı Bakiye Fonksiyonunda ayrılan kutucuğa toplam kredi miktarını girin. 

Konut kredisi hesaplama 

Ziraat Bankası 2020 yılında konut kredilerini yüzde 0,79 seviyesine çekti. Ziraat Bankası’nın yanı sıra diğer kamu bankaları Halk ve Vakıfbank’ta konut kredisinde %0,79 faiz oranı uyguluyor. Konut kredilerinde 120 aya kadar vade fırsatı sağlıyor.

Bu kapsamda 200 bin TL kredi alan birinin aylık ödemesi ve geri ödeme tutarları şu şekilde oluyor:

24 ay vadede aylık taksit 9.181,06 TL, toplam geri ödeme 220.345,39 TL olur. 

36 ay vadede aylık taksit 6.404,72 TL, toplam geri ödeme 230.569,93 TL olur. 

48 ay vadede aylık taksit 5.022,72 TL, toplam geri ödeme 241.090,43 TL olur. 

60 ay vadede aylık taksit 4.198,42 TL, toplam geri ödeme 251.905,07 TL olur. 

120 ay vadede aylık taksit 2.585,76 TL, toplam geri ödeme 310.291,40 TL olur.