Emlak Terimleri

Konut kredisi çekerken nelere dikkat edilmesi gerekir? İşte 7 altın kural!

Konut sahibi olmak isteyen kişilerin ilk tercihi bankalardan kredi çekmek oluyor. Ancak konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak isteyenlerin bazı kriterlere dikkat etmesi gerekiyor. Peki, konut kredisi çekerken nelere dikkat edilmeli? İşte tüm detaylar... Konut kredisi, belirlenmiş özel faiz oranları üzerinden hesaplanıyor ve kullanıcılara uzun süreli taksitlendirme sistemi ile ev sahibi olma imkanı tanıyor

Konut alırken bütçeyi tamamlamak için en sık kullanılan yöntemlerden birisi de konut kredisi kullanmak oluyor. Konut kredisi, belirlenmiş özel faiz oranları üzerinden hesaplanıyor ve kullanıcılara uzun süreli taksitlendirme sistemi ile ev sahibi olma imkanı tanıyor. 

Her bankanın kendi politikaları kapsamında uyguladığı faiz oranı ve kredi şartları değişmektedir. Ancak konut kredisi kullanırken dikkat edilmesi gereken birçok durum söz konusudur. Konut kredisi çekerek ev sahibi olmak isteyenlerin dikkat etmesi gerek noktaları sizler için derledik. İşte tüm detaylar... 

Konut kredisi çekerken dikkat edilmesi gerekenler:

1 - Kredi Notunuzu Kontrol Edin 
Konut kredisi kullanarak konut almayı düşünenlerin atması gereken ilk adım kredi notunu kontrol etmek olmalıdır.

2 - Kredi Faiz Oranları Araştırın
Konut almak için kredi çekecek olanların konut kredisi faizlerini güncel olarak incelemesi gerekiyor. Bankadan bankaya göre değişen kredi faiz oranı, taksit tutarını belirleyecek en önemli etken olarak karşımıza çıkıyor. Ödeme planındaki taksit tutarlarını kredi faiz oranları belirler. 

3 - Bütçe Planı Yapılmalı
Konut kredisi, uzun süreli bir bütçe planlaması gerektirir. Konut kredisi ile ev almadan önce bu konu irdelenmeli ve ödenebilecek miktarda kredi tutarı çekilmelidir.

 

4 - Tapu Tipine Dikkat Edilmeli
Bankalar, her tapu tipine kredi vermiyor. Bu nedenle ev kredisi almak için başvuru yapacağınız evin tapu tipine dikkat etmeniz gerekiyor. 

5 -  Yasal İzinler İncelenmeli
Konut alırken kredi çekilecekse ev ve tapu hakkındaki yasal izinler ve ipotekler ayrıntılı olarak incelenmesi gerekmektedir. 

6 - Evin Yaşı ve Eksper Raporu Önemli
Konut alırken evin muhiti, yaşı, sağlamlığı ve depreme dayanıklı oluşu satın alma kararını etkileyen en büyük unsurlar arasında geliyor. 

7 -  Alacağınız Evde Kiracı Varsa
Satın alacağınız konutta bir kiracı varsa yapılan kira sözleşmesini incelemeniz gerekir. Kiracı tahliye taahhüdü vermiş ise tahliye taahhüdündeki tarih ile sözleşme tarihini karşılaştırın. Evi aldığınızda kendiniz oturacaksanız, kiracıya noter kanalıyla bilgilendirme yaparak 2 ay içinde daireyi boşaltmasını talep edin. 

Kiracı kira sözleşmesini başkasına devredebilir mi?

Miras intikali için gerekli belgeler nelerdir?

Miras kalan evin satışı nasıl olur?

Miras intikali için tapu harcı ödenir mi?

Kira şerhi nedir? Kira şerhi ne işe yarar?

Tapu satış bedelinin düşük göstermenin cezası nedir?

Kiracı aidat ödemezse ne olur?

Oturma hakkı nasıl tesis edilir?