Konut kredisi erken kapatma ücreti geri alma yolları!
Kredi borcunu erken ödeyen bu nedenle "erken kapatma ücreti" adı altında yüzde 2'lik para kesintisine maruz kalan tüketiciler, ödedikleri bu bedelin iadesini bankadan isteyebiliyor. İşte konut kredisi erken kapatma ücreti geri alma yolları..
Konut kredisi erken kapatma ücreti geri alma yolları!
Konut kredi borcunu erken ödeyen bu nedenle "erken kapatma ücreti" adı altında yüzde 2'lik para kesintisine maruz kalan tüketiciler, ödedikleri bu bedelin iadesini bankadan isteyebiliyor. Peki, konut kredisi erken kapatma ücreti nasıl iade edilir? Konut kredisi erken kapatma ücreti geri alma yolları nelerdir?
Erken kapama ücreti iadesi için gerekenler..
-İlk olarak Banka Genel Müdürlüğüne hitaben yazılmış “İHTARNAME” gönderilmesi. Bu ihtar iki nüsha olacak birini iadeli taahhütlü olarak gönderilecek. Kalan nüsha ve posta ekleri tüketicide kalacak
-Gönderilen ihtarnameye rağmen banka para iadesinde bulunmaz ise o zaman Tüketici Mahkemesinde dava açılacak. Buraya müracaatlar her tür harçtan muaf olup;
Tüketici Mahkemesinin bulunmadığı yerlerde aynı sıfatla (Asliye Hukuk Mahkemesi) ne başvuruda bulunulabiliyor.
İHTARNAME
İhtar Edilen
Muhatap : (Buraya Bankanızı yazınız.)
Adres : (Buraya Bankanın Genel Müdürlük adresini yazınız.)
İhtar Eden (Keşideci) : (Buraya adınız ve soyadınızı yazınız.)
Adres : (Buraya adresinizi yazınız.)
İhtar Tarihi : …../……/2012
İhtarın Konusu : Kredinin yeniden yapılandırılması nedeniyle banka tarafından “ödeme planı değişikliği” ve “erken ödeme bedeli” adı altında toplam olarak ………………. .-TL alınan bedelin tarafıma iadesinin ihtarı.
Açıklamalar :
1. Bankanızın ……………. Şubesinde …./…./20…. Tarihinde, % ……. aylık faiz ve ……. ay vade ile ……………… kredisi olarak ………………….. .-TL kredi aldım.
2. Aldığım kredinin düzenli olarak taksitlerini öderken, kredi faizlerinde oluşan düşüşlerden faydalanmak için bankanıza yeniden yapılandırma isteğiyle müracaatta bulundum.
3. Ancak, bankanız benden bu yeniden yapılandırma esnasında hiçbir ön bilgi vermeden ve sözleşme de açık olarak belirtilmemesine rağmen “% 2 erken ödeme bedeli” ve “ödeme planı değişikliği” adı altında “…………….. .-TL” toplam bedel kesintisi yapmıştır. (31.Mayıs.2007 tarih RG:26538 sayılı yönetmelik ile 4077/10- B Maddesi) Alınan bu bedel haksız ve hukuksuzdur. Zira benzer kredi nedeniyle Ankara 7. Tüketici Mahkemesinin 2010/858 Esas ve 2011/309 K. Sayılı kararı ile bankanın aldığı bedelin iadesine karar vermiştir. Kaldı ki bu somut olay neticesinde Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2011/9823 Esas ve 2011/19204 K. Sayılı kararı ile yerel mahkemenin bu kararını onamış bulunmaktadır.
4. Açıklanmaya çalışıldığı üzere bankanızın almış olduğu bedelin haksız ve hukuksuzluğu nedeniyle bunu tarafınızdan iadesini isteme hakkım doğmuştur. 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 10/B ve 5582 Sayılı Konut Finansmanı Kanunu ilgili maddeleri hükümlerindeki haklarım saklıdır.
5. Sayın muhatap; işbu nedenlerle tarafınızı İHTAR ederek, işbu ihtarın tarafınıza ulaştığı tarihten itibaren anılan bedel “………….. .-TL” nin tarafınızca alındığı tarihten, tarafıma ödeyeceğiniz tarihe kadar mevduat hesaplarına uygulanan en yüksek yasal faizin ilave edilerek toplamının tarafıma 7 gün içerisinde iade edilmesini, aksi durumda fazlaya dair taleplerimi de saklı tutarak yasal yollara başvurmak zorunda kalacağımı İHTAR ederim.
İhtar Eden (Keşideci)
(Adı, Soyadı ve İmza)
MAHKEME DİLEKÇESİ
……........…………TÜKETİCİ MAHKEMESİ
SAYIN HÂKİMLİĞİ’NE
Davacı : …………………………………… (TC. Kimlik No: …………………………………. )
Adres : (Buraya adresinizi yazınız.)
Davalı : (Buraya Bankanızı yazınız.)
Adres : (Buraya Bankanın Genel Müdürlük adresini yazınız.)
Konu : Kredinin yeniden yapılandırılması nedeniyle banka tarafından “erken ödeme bedeli” ve “ödeme planı değişikliği” adı altında toplam olarak alınan ………………. .-TL bedelin; alındığı tarihten, davanın neticeleneceği tarihe kadar mevduat hesaplarına uygulanan en yüksek yasal değişken faizin ilave edilerek toplamının tarafıma iadesi isteminden ibarettir.
Açıklamalar :
1. ……………………….. Bankası, ……………………… Şubesinden …../…./20… tarihinde, % …… aylık faiz ve ………….. ay vade ile ……………. Kredisi olarak …………………….. .-TL kredi aldım.
2. Aldığım bu kredinin taksitlerini düzenli olarak öderken, kredi faizlerinde oluşan düşüşten ben de yararlanmak için yeniden yapılandırma isteğiyle kredi aldığım bankaya başvurdum.
3. Ancak, banka benden bu yeniden yapılandırma esnasında hiçbir ön bilgi vermeden ve sözleşmede de açık olarak belirtilmemesine rağmen “% 2 erken ödeme bedeli” ve “ödeme planı değişikliği” adı altında “…………….. .-TL” toplam bedel kesintisi yapmıştır. Alınan bu bedeller haksız ve hukuksuzdur.
Çünkü; 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 10/5. Maddesi; “Tüketici, kredi verene borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi aynı zamanda vadesi gelmemiş bir ya da birden çok taksit ödemesinde de bulunabilir. Bu halde kredi veren tüketiciden her hangi bir isim adı altında, ek bir ödemede bulunmasını isteyemez…..” Ve aynı Kanunun 6. Maddesi; “Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır.
Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir.
Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir.
Sözleşmenin bütün olarak değerlendirilmesinden, standart sözleşme olduğu sonucuna varılırsa, bu sözleşmedeki bir şartın belirli unsurlarının veya münferit bir hükmünün müzakere edilmiş olması, sözleşmenin kalan kısmına bu maddenin uygulanmasını engellemez.
Bir satıcı veya sağlayıcı, bir standart şartın münferiden tartışıldığını ileri sürüyorsa, bunu ispat yükü ona aittir.” Hükmündedir.
4. Zira benzer kredi nedeniyle Ankara 7. Tüketici Mahkemesinin 2010/858 Esas ve 2011/309 K. Sayılı kararı ile bankanın aldığı bedelin iadesine karar vermiştir. Kaldı ki bu somut olay neticesinde Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2011/9823 Esas ve 2011/19204 K. Sayılı kararı ile yerel mahkemenin bu kararını onamış bulunmaktadır.
5. Davalı, Banka Genel Müdürlüğü’ne hitaben …../…./2012 tarihinde “İhtar” da bulunarak dava konusu alacak miktarının tarafıma yasal faizin ilave edilerek toplamının iadesi talebiyle başvurdum. Davalı bu ihtara olumlu yanıt vermemiştir.
6. İşbu ikame olunan nedenlerle Sayın mahkemeye başvurmak zorunda kaldım.
Hukuki Sebepler :4822 ile değişik, 4077 Sayılı TKH. Kanun ve diğer ilgili tüm mevzuat.
Sübut Deliller :Kredi sözleşmesi, taksit ödemeleri dekontu, ödeme planı değişikliği bedeli ödeme dekontu, banka sistem kayıtları, ihtarname, posta gönderi ekleri, tanık, bilirkişi incelemesi ve sair deliler.
Netice- i Talep :Yukarıda arz ve izah olunan nedenlerden ötürü;
1. Ödeme Planı değişikliği ve erken ödeme bedeli adı altında “……………. .-TL” olarak alınan bedelin banka tarafından alındığı tarihten, davanın neticeleneceği güne kadar olan süreye; mevduat hesaplarına uygulanan en yüksek yasal değişken faizin ilave edilerek toplamının tarafıma iadesine
2. Tüm yargılama giderlerinin davalı yan üzerinde bırakılmasına, karar verilmesini Saygılarımla arz ve talep ederim.
Davacı
(Ad, Soyad ve İmza)
Ekler :
1.Kredi Sözleşmesi,
2.Kredi taksit ödemeleri dekontu
3.İhtarname
4.Posta gönderi ekleri
5.Ödeme planı değişikliği ödemesi dekontu