29 / 07 / 2024

Konut kredisi faiz oranları düşüyor mu? Ev sahibi olmak isteyenler dikkat!

Konut kredisi faiz oranları düşüyor mu? Ev sahibi olmak isteyenler dikkat!

Bankaların konut kredilerinin faizlerinin yüksek olmasından dolayı konut satışlarının ciddi oranda düştüğüne değinen Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam,, son süreçte bankaların bir miktar faizlerini düşürdüğünü vurguladı.


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Merkez Bankası’nın birkaç aydır faiz oranlarını sabit tutması bankaların kredi politikalarına da yansıdı. Birkaç özel bankanın konut kredisi faiz oranlarını az miktarda da olsa düşürdüğünü ifade eden  Ankara  Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, “İlerleyen süreçte konut kredisi faiz oranlarının düşeceğinin işaret fişeği” dedi.

KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI SATIŞLARI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

Haziran ayı ipotekli satış oranlarına değinen Akçam, “TÜİK’in verilerine göre Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,4 azalış göstererek 6 bin 813 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 8,6 olarak gerçekleşti.

Ocak-Haziran döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 57,7 azalışla 51 bin 415 oldu. Bu oranlardan da anlaşıldığı üzere bankaların faiz politikaları konut satışlarını direkt etkiliyor” dedi.

TÜİK’in kendi verilerinden de yola çıkıldığında kredili satışlarda her ay gerilemenin olduğunu ifade eden Akçam şunlara değindi: “İnşaat maliyetlerindeki artışlar ve beraberinde zorlaşan kredi koşulları vatandaşın ev sahibi olmasını firmaların da konut satışını büyük oranda etkiliyor.

Satıcı firmalar sürekli artan maliyet oranlarından dolayı konut fiyatını belirlemede güçlük yaşarken, belirlenen fiyatları da tüketiciler yüksek buluyor.

Yatırımdan ziyade ev sahibi olmak için konut almak isteyenleri ise yüksek faiz oranları engelliyor. Çünkü ortalama bir konutun fiyatı 3 milyon bandında seyrediyor. Faiz oranlarının da yüzde 4’ün üzerine çıktığını düşünecek olursak 10 yıllık konut kredisi çekmek isteyen bir kişi çektiği kredinin neredeyse 5 katını geri ödemek durumunda kalıyor.”

 Konut kredisi faiz oranları düşüyor mu? Ev sahibi olmak isteyenler dikkat!

FAİZ ORANLARININ ESKİ SEYRİNE DÖNMESİNİ BEKLİYORUZ

Son süreçte bankaların kredi faiz oranlarını düşürdüğüne dikkat çeken Akçam, “Özel bankaların kredi oranları düşüyor. Örneğin özel bankalardan birinin konut kredisi için faiz oranı 73-120 ay için yüzde 3,13 iken, yüzde 3,10 oldu.

Bu durum için faiz oranlarının önümüzdeki dönemde de düşeceğinin işaret fişeği diyebiliriz. Bankaların kredi faizleri de düştükçe konut satışları artacaktır.

Çünkü kredi almadan nakit parayla ev sahibi olmak şu süreçte zor gözüküyor. Bizim de temennimiz faiz oranlarının eski seyrine dönmesinden yana” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Ev sahibi olmak isteyenler dikkat! Konut fiyatları düşecek mi? 

Geri Dön