Mortgage

Konut kredisi faizinde yeni oran yüzde 1,15!

Merkez Bankası olağanüstü toplantısından çıkan kararla faiz oranlarını beklenenin üzerinde arttırdı. Peki bu durum konut kredisi faiz oranlarını nasıl etkileyecek, önümüzdeki günlerde bizi neler bekliyor... Tüm bu soruların yanıtına haberimizde yer verdik

Merkez Bankası olağanüstü toplantısı sonrası çıkan kararla faiz oranlarını beklenenin çok üzerinde arttırdı.  Merkez Bankası politika faizi olan 1 haftalık repo faizini yüzde 4.5′tan yüzde 10′a çıkardı. Bu karar ile dolar ve euroda hızlı düşüş gözlendi. Dolar 2.17 TL'ye, euro ise 2.97 TL'ye kadar geriledi. Bu kararın alınmasıyla birlikte konut kredisi faiz oranları ile ilgili önümüzdeki dönem beklenen gelişmeler hakkında uzmanlar şu açıklamalarda bulundu...


Şu anda gelişmelerin çok yeni olduğu rakamların belirginleşmediği belirtilirken, faiz oranlarının yüzde 1,10 - yüzde 1,20 bandına çıkmasını öngörülüyor. Akşam FED’in de toplantı sonrası bir açıklaması olacak. Uzmanlara göre; orada beklenti, alım miktarının 10 Milyar USD daha azaltılması yönünde olacak. Bundan daha hızlı bir azaltım öngörülürse, bunun da bir nebze olumsuz etkisi olabilir. Ancak ilk görüntü Merkez Bankası’nın oldukça agresif bir artış yaparak, bu risklere göre de bir pozisyon aldığını gösteriyor.


Öte yandan faizler yüzde 1,00’in biraz altındaydı, bu karardan sonra ortalama olarak yüzde 1,15 seviyesine geldiğini varsayarsak; 


100 bin TL’lik bir kredi için 60 ayda oluşacak taksit 2.316 TL olacak (yüzde 1,00 ile 2.224 TL), dolayısıyla aylık olarak 92 TL, toplamda ise 5.520 TL tutarında,

120 ayda oluşacak taksit 1.540 TL olacak (yüzde 1,00 ile 1.435 TL), dolayısıyla aylık olarak 105 TL, toplamda ise 12.600 TL tutarında bir artış yaşanacak.


Faiz artışları piyasayı olumsuz etkileyecek!

 

Son olarak bu artışa bağlı piyasasının geleceğini değerlendiren uzmanlar; faiz oranlarındaki artışın piyasaya etkisinin olumlu olmayacağını, önümüzdeki dönemde en azından oranlar bu seviyede kaldığı müddetçe, yavaş bir mortgage piyasası ve buna bağlı da büyümesi sınırlı kalacak bir konut piyasası beklemek gerektiğini ifade etti. Ancak uzmanlar kararın çok yeni olduğunu ve piyasadaki oranların oturmasının biraz zaman alabileceğini düşünüyor. 


Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamanın metni:


AÇIKLAMANIN TAM METNİ

Sayı: 2014-07 28 Ocak 2014


PARA POLİTİKASI KURULU KARARI

Toplantı Tarihi: 28 Ocak 2014


Toplantıya Katılan Kurul Üyeleri

Erdem Başçı (Başkan), Ahmet Faruk Aysan, Murat Çetinkaya, Turalay Kenç, Necati Şahin, Abdullah Yavaş, Mehmet Yörükoğlu.


Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar verilmiştir:


a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 7,75’ten yüzde 12’ye, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 6,75’ten yüzde 11,5’e, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 3,5’ten, yüzde 8’e yükseltilmiştir.


b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 4,5’ten yüzde 10’a yükseltilmiştir.


c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 10,25 düzeyinden yüzde 15 düzeyine yükseltilmiştir. Son dönemlerde iç ve dış piyasalarda risk algılamasını olumsuz etkileyen gelişmeler yaşanmaktadır. Bu süreçte Türk lirasında belirgin bir değer kaybı ve risk priminde kayda değer bir artış gözlenmiştir. Merkez Bankası bu gelişmelerin enflasyon ve makroekonomik istikrar üzerindeki olumsuz yansımalarının sınırlanması için üzerine düşeni yapacaktır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını sağlamak amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapmaya ve operasyonel çerçeveyi sadeleştirmeye karar vermiştir.


Bu doğrultuda, (i) bir hafta vadeli repo faiz oranı yüzde 4,5’ten yüzde 10’a çıkarılmıştır; (ii) önümüzdeki dönemde Merkez Bankası fonlaması temel olarak marjinal fonlama oranı yerine bir hafta vadeli repo faiz oranından sağlanacaktır.


Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Bu duruş altında enflasyonun 2015 yılının ortaları itibarıyla yüzde 5 düzeyine ulaşacağı öngörülmektedir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.


Kübra GENÇ/Emlakkulisi.com