Sektörel

'Konut kredisi faizleri düşürülsün' önerisi! Acilen uygulanmalı!

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, konut kredisi faizlerinin düşmesi gerektiğine dikkat çekti ve "Dünyada gelişmiş ülkelerde en yüksek mortgage faizi yıllık yüzde 8'i geçmiyor. Bizde nerden baksanız 3 katı" açıklamasında bulundu. İşte ayrıntılar... 7 düşerek 123 bin 491 olarak gerçekleşti

Türkiye genelinde konut satışları, Ağustos'ta bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 12.7 düşerek 123 bin 491 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz senenin aynı döneminde 141 bin 400 konut satışı yapıldı. Satışlar, Temmuz'da ise bir sene sonra ilk defa gerilemiş ve senelik bazda yüzde 13 düştü. Bu şekilde konut satışlarındaki yıllık bazda düşüş ikinci ayda da sürdü. 

 

Konut satışlarında senelik bazda düşüş sürerken,  Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi olarak tanımlanan ‘İlk evim, ilk işyerim’ projesi geçtiğimiz ay kamuoyuna tanıtıldı. Projenin Türkiye’deki barınma sorununun çözümüne ne kadar katkı sağlayacağı ve son dönemde yükselen satılık ve kiralık ev fiyatlarını nasıl etkileyeceği merak edilirken; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuyla ilgili açıklamada bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yatırımın ülkenin tamamında satılık ev ve kira fiyatlarını düşüreceği gibi vatandaşların konuta erişimine de kolay hale getireceğine dikkat çekmişti. 

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa konut fiyatları, konut kredisi ve sektörle ilgili açıklamalarda bulundu. İşte Nizameddin Aşa'nın o açıklamaları...

Konut ile ilgili peş peşe adımların atılmasının ardından, konut fiyatlarında bir düşüş olup olmayacağı da merak ediliyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve "Ev fiyatları ile ilgili genel bir değerleme yaparsak, son önemlerde özellikle geçtiğimiz bir yılda fiyatların oldukça yükseldiğini bazı bölgelerde bu artışların yüzde 200'lere çıktığını görüyoruz" diye konuştu. 

 

Gazete Vatan'dan Alican Yıldırım'ın haberine göre; konut fiyatlarındaki artışın nedenlerine değinen Aşa, "Bu artışlar sağlıksız bir şekilde gerçekleşti. 2020 yılında uygulanan kampanyalardaki faiz düşüşünün yanında, fırsatçı yaklaşımlar, pandemi, enflasyon, dövizdeki artışlar, inşaat maliyetlerinin aşırı zamlanması gibi sebeplerden fiyatlar bu seviyelere geldi" diye konuştu ve ev fiyatlarının düşüp düşmeyeceğine ilişkin konuyu da değerlendirdi. 

"Tabi fiyatların artışında arz noksanlığı, talep yoğunluğu çok büyük bir etken oldu" diyen Aşa, gelecek günlerde sosyal konut projeleri, vatandaşa arsa tahsisi, devletin özel sektöre yapacağı katkılar gibi uygulamaların piyasalardaki talebi düşürücü, arzı arttırıcı etkenler olacağını ve böylece piyasalardaki köpüğün gideceğini düşündüğünü ifade etti. 

MORTFAGE SİSTEMİ TÜM DİNAMİKLERİYLE UYGULANMALI

Konut kredisi faizlerinin düşmesi gerektiğine de vurgu yapan Aşa, "Kredi faizleri yönünden tabii uygun faizler olmalı. Dünyada gelişmiş ülkelerde en yüksek mortgage faizi yıllık yüzde 8'i geçmiyor. Bizde nerden baksanız 3 katı gibi" şeklinde konuştu ve bizde ise faizler düşünce ev fiyatlarının yükseldiğini belirtti. Aşa, konuyla ilgili açıklamasını "Bu fırsatçılığın önüne geçilmek suretiyle mortgage sisteminin acil hayata geçirilip sistemin tüm dinamikleriyle uygulanması gerekir" değerlendirmesinde bulunarak tamamladı. 

TOKİ'den flaş açıklama! Başvuru yapacaklar bu detaya dikkat

Konut fiyatları düşecek mi? Ev alacaklar ve kiralayacaklar dikkat!

Düşük faizli konut kredisi veren bankalar hangileri? 2022 en düşük konut kredi faizi ne kadar?