Mortgage

Konut kredisi faizlerindeki düşüş sürebilir!

Bankalar Hükümet’ten gelen konut kredisi faizlerinde indirim çağrısına olumlu yanıt verdi. Önde gelen bankalar konut kredisi faizlerini aylık bazda yüzde 1’in altına çekti. Gayrimenkul sektörü gelişmelerden umutlu…

HÜKÜMETİN “konut kredisi faizleri aşağıya inmeli” çağrısı bankacılık sektöründe karşılığını buldu. Bu çağrıya ilk tepkiyi Ziraat Bankası verdi. Banka 24 aya kadar olan vadedeki konut kredisi faizlerini yüzde 0.82’ye indirdi. Ziraat Bankası’nın hemen ardından özel bankalar da harekete geçti. Vadesi 24 aya kadar olan kısa vadeli konut kredisi faizlerini yüzde 1.10-1.20 seviyelerinden yüzde 0.80-0.90’lara çekti. Ancak şimdiden söyleyelim, sektör yetkilileri kısa vadede yeni bir faiz indirim dalgasının zor olduğu görüşünde. Bunun temel nedeni de halen yüksek seviyelerini koruyan enflasyon ve mevduat faizleri.


YENİ İNDİRİMLER OLUR MU?

Peki, bu yıl faizler bu seviyelerin altına iner mi? Hemen söyleyelim sektör temsilcileri bu konuda oldukça umutlu. Hükümetten gelen “bankaların yükünü azaltacağız” açıklaması, 15 Temmuz süreciyle artan siyasi risklerde yaşanacak azalma ve makroekonomik verilerdeki iyileşmeler bu yıl içinde yeni indirimlere yeşil ışık yakıyor. Görünen o ki, aylık yüzde 1’in altına inen faizler bir süre bu seviyelerini koruyacak. Biz de bu yüzden sayfalarımızı geçen hafta faiz oranlarını aşağı çeken bankaların birbirinden cazip konut kredi paketlerine ayırdık…



HER VADEYE 0.99 FAİZ

Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) bir yıldan 10 yıla kadar olan konut kredisi faizlerini tüm vadelerde yüzde 0.99’a indirdiğini açıkladı. TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, “Kampanya kapsamında maaşlı çalışan müşterilerimize özel olarak, gerekli evrakları tamamlamaları durumunda üç saat içinde kredi sonucunu verebiliyoruz” diyor.



ÜST LİMİT 1 MİLYON TL

Halkbank da geçen hafta faiz indirimi yapan bankalar kervanına katıldı. Banka ev sahibi olmak isteyenlere yüzde 0.80’den başlayan faiz oranlarıyla yeni bir konut kredisi paketi sunduğunu duyurdu. Halkbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ünal, yeni konut kredisi paketinin üst limitinin 1 milyon TL olduğunu açıkladı.



TÜKETİCİ KREDİLERİNİ DE İNDİRDİ

Burgan Bank Genel Müdürü Murat Dinç, Burgan Bank’ın konutun yanı sıra taşıt ve tüketici kredilerinin faiz oranlarında da indirime gittiğini duyurdu. Ülke ekonomisine destek amacıyla konut kredilerinde 60 aya kadar tüm vadelerde faiz oranını yüzde 0.99’a çeken banka “Platin Kredi” olarak adlandırdığı taşıt ve tüketici kredilerindeki faiz oranını ise yüzde 1.21’den başlayan oranlara indirdi.



TÜM VADELERE YÜZDE 0.99

Finansbank 10 yıla kadar olan tüm vadeler de konut kredisi faizlerini aylık yüzde 0.99’a indirdi. Finansbank Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Enis Kurtoğlu, ekonomiye ilişkin olumlu beklentiler nedeniyle bankanın konut kredisi faiz oranlarında indirime gittiğini açıkladı.



“AMAÇ BÜYÜMEYE DESTEK”

ABank iki yıla kadar olan vadelere uyguladığı yüzde 1.05 faiz oranını yüzde 0.89’a, 2-5 yıl vadeli kredinin faizini ise yüzde 1.10’dan 0.99’a geri çekti. ABank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sezin Erken, faiz indiriminin Türkiye ekonomisinin kesintisiz büyümesine destek amacıyla yapıldığını söyledi.



500 BİN TL’YE YÜZDE 0.88

Albaraka da konut finansmanında kar oranlarını aşağı çekti, indirim sonrası 24 aya varan vadelerde 500 bin TL’ye kadar olan kredi taleplerinde faiz oranı yüzde 0.88’e geriledi. Yeni kampanyanın 31 Ağustos tarihine kadar devam edeceği bilgisini veren Albaraka Türk Genel Müdürü Dr. Fahrettin Yahşi, “Ülkemizin içinde bulunduğu süreçte bankacılık sektörü olarak biz de üzerimize düşeni yapmaya gayret gösteriyoruz” diyor.



Servet TAZE / Şekerbank Genel Müdürü

Faizlerdeki düşüş sürebilir

Faizlerdeki düşme eğiliminin önümüzdeki dönemde beklenen olumlu gidişata bağlı olarak devam etmesini öngörüyoruz.Ayrıca son yapılan konut kredisi faiz düşüşünün de kredilerin büyüme hızını desteklemesini bekliyoruz. Nitekim Şekerbank olarak biz de konut kredisi faiz oranlarımızı 1-24 ay vadelerde yüzde 0.89, 25-60 ay vadelerde ise yüzde 0.99’a çektik. Tüm bankalarımız daha hızlı büyüme arzu ve hedefinde; bu bağlamda sektörün daha iştahlı davranmasının yanı sıra daha fazla kredi verme konusundaki mevzuat kısıtlarının azaltılmasına yönelik düzenlemeler yapılması da teşvik edici olacaktır. Ayrıca sermaye yeterlilik rasyosu ve karşılıklar gibi başlıklarda bazı esneklikler gösterilmesi, sektörün üretime, yatırıma, ihracata ve dolayısıyla ekonomiye daha fazla destek verme konusundaki mevzuat kısıtlarını hafifletecektir.



Hakan ATEŞ / Denizbank Genel Müdürü

Faiz oranlarında iniş sürecek

Mevduat faizleri düşüş sürecindeyken 15 Temmuz olayı ile birlikte faizler yeniden yükselme trendine girdi. Ortamın sakinleşeceği beklentisiyle biz önceden vaziyet aldık. 24 aya kadar olan konut kredisi faizlerimizi yüzde 1.14’ten 0.89’a indirdik. 60 aya kadar olan vadelere ise yüzde 0.99 faiz oranı açıkladık. Bunu biraz da görev olarak addettik. Maliyetlere baktığımız zaman şimdilik bu faaliyetten para kazanmadığımız ortada. Ama inanıyorum ki şu anda siyasi risk nedeniyle üzerinde köpük olan faiz oranlarında iniş göreceğiz. Dolayısıyla bu risk primi azalacaktır. Fonlama maliyetleri de düşecektir. İnşaat sektörü önemli bir sektör ve çok fazla sektörü destekliyor. O bakımdan konut kredilerinin ucuzlatılması genel görüşüne biz de katkı vermek istedik. Ancak bu arada geçmiş yıllarda alınan makro ihtiyati tedbirlerde bazı gevşemeler bekliyoruz. Bu munzam karşılıkların düşürülmesi ve vergi yüklerinin azaltılması olabilir. Piyasayı biraz likidite açısından rahatlatmak iyi olur. Bu bizi rahatlatacaktır ve daha ucuz kaynak teminimize ve daha ucuz kredi vermemize imkan sağlayacaktır.


İkincisi, kredi kartı ve tüketici kredilerinde vadelerin uzamasıdır. Asıl önemli olan asgari ödeme limitleri. Asgari ödemelerde yüzde 20 makuldü şimdi 35-40’lara çıktı. Şu anda kredi kartı limitleri maaşın dört katı ile sınırlı, ümit sınırlaması batık oranlarını artırıyor. Bir limit olacaksa da 7-8 katına çıkartmak lazım. Bir de kredi ve kredi kartındaki yapılandırmadaki karşılıkların biraz daha makul hadlere çekilmesi lazım.



Nazmi DURBAKAYIM / İNDER Yönetim Kurulu Başkanı


Konut satışları yüzde 0.5’in altında çok artar

Konut sektöründeki istikrar ve büyümenin üç önemli sacayağı var. Devlet, müteahhit ve banka… Müteahhit olarak faiz oranlarını düşürmek için sürekli bankalara katılımda bulunmanın yanı sıra, konut fiyatlarını sabitlemek ve fiyatları bir miktar da olsa aşağıya çekmek için kar marjlarımızdan fedakarlık yaptık. Devlet ise kentsel dönüşüm, mortgage yasası, mütekabiliyet ve afet yasası gibi sektörün önünü açacak düzenlemeleri tek tek yaptı. Sıra bankacılık sektörüne geldi. Daha düşük maliyetli kaynak temin etmeleri için temeli mortgage yasasıyla birlikte atılan ikincil el piyasaları bir an önce devreye almalarını bekliyoruz. Diğer taraftan birlik ve beraberliği perçinlemek için devlet bankaların kullandırdığı kredilerdeki vergi miktarını geçici süreyle veya tamamen azaltabilir.


Eğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi aylık yüzde 0.5’in altında düşük faizli konut kredisi kullandırılmaya başlanırsa konut satışlarında büyük bir patlama yaşanır. Faizlerin ortalama aylık yüzde 0.70-0.80 olduğu dönemlerde gerçekleşen birinci ve ikinci el satışlardaki ipotekli satışların oranı yüzde 60’lara yükselmişti. Faizlerin yüzde 1.1‘in üzerine çıktığı dönemde ise bu oran yüzde 35’lere kadar geriledi.


Para