24 / 12 / 2024

Konut kredisi faizlerinin piyasalara etkisi son çeyrekte hissedilecek!

Konut kredisi faizlerinin piyasalara etkisi son çeyrekte hissedilecek!

Bankalar konut kredisi faiz oranlarını düşürdü. Bu adımla birlikte piyasada gerçekleşecek hareketlenmenin etkilerinin yılın son çeyreğinde hissedilmesi bekleniyor. Bu yılın ilk 6 ayında toplam 630 bin 799 olan konut satışının, 2 katına çıkarılarak 1 Milyon 300 bine ulaştırılması hedefleniyor.



Bankalar konut kredisi faiz oranlarını düşürdü. Bu adımla birlikte piyasada gerçekleşecek hareketlenmenin etkilerinin yılın son çeyreğinde hissedilmesi bekleniyor. Bu yılın ilk 6 ayında toplam 630 bin 799 olan konut satışının, 2 katına çıkarılarak 1 Milyon 300 bine ulaştırılması hedefleniyor. 


Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen atılan adımların ekonomiye yansımalarını değerlendirdi.


MB bankaların önünü açtı, konut kredisi fazileri düştü


Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının (TCMB) Mart ayından bu yana para politikasını gevşetmesi sonrası reel sektör tarafında hareketlilik arttı. Küresel borsalarda FED iyimserliğinden kaynaklı yaşanan sakin seyir içeride TCMB’nin elini kuvvetlendirirken, Mart ayından bu yana Merkez’in faizde 200 baz puanlık indirime gittiğini görüyoruz. Darbe girişimi sonrası konut sektörüne hareketlilik kazandırmak adına hükümet tarafından yapılan çağrıya bir çok bankanın karşılık vermesi sonrası konut kredi faizinde indirime giden banka sayısını arttırdı. Bu hafta içerisinde de TCMB’den ikinci adım geldi ve bankaların zorunlu karşılık oranlarında da değişikliğe gittiğini duyurdu. Esnekliği artırma adına yapılan bu hamle sonrası Bist100 endeksinde bankacılık endeksinin prim yaptığını gördük.


Yeni yılla beraber TCMB’nin sadeleşme adımlarına hız kazandırması gecikmeli olarak kredi faizlerine de yansımıştır. Merkezin günlük olarak fonlandığı üst bantta son 5 ayda toplam 200 baz puanlık indirime gitti. Gecelik fonlama faizi %10.75’den geldiğimiz noktada %8.75’e çekildi. Bu alanın tüketiciye yansıması içinde bankaların maliyetini hafifletmek gerekiyordu ki ikinci adım yine TCMB’den geldi. Mevduat bankalarının, Merkez Bankasında tutmak zorunda oldukları TL zorunlu karşılıklarına ‘’park ücreti’’ gibi faiz ödüyorlar. Bu ödedikleri faizi 50 baz puan düşüren TCMB, aynı zamanda döviz olarak tutulan diğer zorunlu karşılıkların (Rezerv Opsiyon Mekanizması) faizini de arttırdı (ROK). Yapılan açıklamada böylece piyasaya yaklaşık 1,1 milyar Türk lirası ve 600 milyon ABD doları ilave likidite sağlanmış oldu.


Bu ikinci adım elbette önemliydi. Faizlerin indirilmesi için bankalarında elini rahatlatılması bu hafta itibariyle konut kredilerine de olumlu yansıdı ve bankalar bir bir indirime gitti. Yapılan çağrılarla beraber geldiğimiz noktada bir çok bankanın faiz indirimine gitmesi önümüzdeki dönemde sektöre hareketlilik katacaktır. Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası, Abank, Şekerbank,Garanti Bankası, Akbank, Finansbank, TEB ve son olarak Yapı Kredi bankasının aldığı indirim kararıyla beraber toplam 10 bankanın adım attığını görüyoruz.



Etkilerini yılın son çeyreğinde göreceğiz


Konut kredilerinde yapılan bu esnekliklerin yansımalarını muhtemelen yılın son çeyreğine girerken göreceğiz. Yaz dönemi olmasından kaynaklı iç piyasadaki durgunluk ve beklentilerin genel olarak bayram sonrasına ertelenmesi kredi talebinin de gecikmeli olarak artmasına sebebiyet verebilir. Fakat talep artışı sektöre önemli bir hareketlilik katabileceği gibi konut fiyatlarına da yansıması beklenebilir. Bir konutun fiyatı arz ve talebe göre belirlenirken kısa dönemde konut arzının neredeyse sabit olması talebin artarak konut fiyatları üzerinde baskı yaratmasına neden olabilir. Böyle bir durumda bankaların attığı adımlara inşaat ve gayrimenkul sektöründeki söz sahibi kuruluşların da karşılık vermesi, uygun kampanya ve ödeme koşullarıyla beraber fiyat sabitlemesi gibi yönteme gitmesi makul olabilir. Bu durum konut talebinin kısa sürede artmasına sebep olurken kısa vadeli enflasyonist baskı yaratabilecek fiyat artışları da önlenebilir. TUİK’in açıkladığı rakamlara baktığımızda 2015 yılında 434.388 adeti ipotekli, 854.932 adeti diğer olmak üzere toplam 1.289.320 konut satışının gerçekleştiğini görüyoruz. Şuana kadar ise yani 2016 yılının haziran dahil olmak üzere ilk 6 ayında toplamda 630799 konut satıldı. Şimdiden 2016 yılı toplam hedef ise geçtiğimiz yılın rekoru 1 Milyon 300 Bin adet konut satışı olarak belirlendi.


Genel olarak bakıldığında ülke ekonomisi açısından atılan tüm bu adımların olumlu yansımaları söz konusu olacaktır. Faiz indirimine gidilmesi, kredi maliyetlerini azaltıp talebi artırıcı bir etki yaratırken, kullanılan kredilerin yatırım araçlarına yönelmesi başta inşaat sektörü olmak üzere, konut, beyaz eşya ve hizmet sektörüne de domino etkisi görülebilecektir.


Adnan Çekcen/Destek Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı



Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;




Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bankalara yaptığı çağrıyla faiz oranlarında indirime gidilmesinin konut satışlarını rekor oranda arttırması bekleniyor. Faiz indirimleri öncesi yüzde 13'ün üzerinde seyreden yıllık konut kredisi faiz oranlarının yüzde 10 seviyesine aylık bazda da yüzde 1'in altına gerilemesi, 10 yıl vadeli 200 bin liralık kredi kullanımında vatandaşın cebinde yaklaşık 50 bin liranın kalmasını sağlayacak. Emlak Konut ve GYODER konut kampanyası ile start verilen 0.70 kredi faiz oranıyla ev satışı büyük hızla devam ederken, şimdiye kadar bu kampanyalardan 3 bine yakın daire satıldığı bildirildi.


KONUTTA FIRSAT DÖNEMİ


Yılda ortalama 1 milyon 200 bin civarında konut satışı olduğunu belirten inşaat ve gayrimenkul temsilcileri, bunun önemli bir kısmının konut kredisi kullanılarak gerçekleştiğini ifade ediyor. Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1'in altına düşmesini 'tarihi bir fırsat' olarak değerlendiren sektör temsilcileri, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından beklemede kalan alıcının harekete geçeceğini belirtiyor.


250 AYRI SEKTÖRE BEREKET KATACAK


En fazla konut satışının yapıldığı eylül-ekim-kasım dönemi öncesi gelen 'faiz indirim müjdesi' sayesinde umutları yeniden çoğalan sektör temsilcileri, ekonominin lokomotifi olan inşaattaki hareketliliğin, 250 ayrı işkoluna bereket katacağını savunuyor.  Ankara  Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, bankaların konut kredisi faizlerini yüzde 1'in altına düşürmesinin ekonomiyi canlandıracağını ifade etti. İnşaat sektörünün büyümenin öncü güçlerinden biri olduğuna işaret eden Bezci, “İnşaat sektörü, ekonominin lokomotifi durumundadır. Çünkü 250 ayrı sektörü harekete geçiriyor. Bu sektörde meydana gelecek canlanma kısa sürede ülke ekonomisine de canlılık getirecektir” dedi. Bezci, inşaat sektörünün yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağladığına da dikkati çekti.


MOBİLYA SATIŞLARI DA PATLAR


Yeni düzenlemenin mobilya satışlarına olumlu yansıyacağını belirten Doğtaş Kelebek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, “Mobilyada tüketicinin alımları özellikle de düğün alışverişi yapan bir çiftin masrafları fazla oluyor. Kısa vadede ödemek yerine bunun konutta olduğu gibi 18-24 ay taksitle ödeme olması bizim için avantaj oluşturur” dedi. Ertelenmiş alımların öne çekileceğine de dikkati çeken Doğan, “Yeni uygulama, düğün yapan vatandaşın rahat alım yapmasını sağlayarak satışlara % 10 gibi olumlu olacak” dedi.


ALT VE ORTA GELİRLİYE YARADI


İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu da, kredi faiz oranlarının düşürülmesiyle alt ve orta gelir grubundaki vatandaşların daha rahat konut sahibi olabileceğini dile getirdi. Tellioğlu, şöyle konuştu: “Konut kredilerindeki düşüşün en çok alt ve orta gelir grubundaki vatandaşlarımızı mutlu edeceğine inanıyorum. Artık konut hayali alt gelir grubu için hayal olmaktan çıktı. Kredilerin düşmesiyle, 100 bin lira kredi çeken kişinin aylık ödemesinin 250 lira ucuzlaması, yoksulun yeniden konuta yönelmesini sağlayacak.”


6 AYDA 630 BİN KONUT SATILDI


Türkiye İstatistik Kurumu tarafından (TÜİK) yayınlanan konut satış istatistiklerine göre bu yılın ilk 6 ayında Türkiye genelinde 630 bin 799 konut satıldı. 2016'nın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,67 düşüş yaşandı. TÜİK rakamlarına göre Türkiye'de ocak ayında 84 bin 556, şubatta 101 bin 703, martta 117 bin 205, nisanda 106 bin 348, mayısta 114 bin 800 ve haziranda ise 106 bin 187 konut satıldı.



Yeni Şafak


Geri Dön