Konut kredisi hakkında bilinmesi gerekenler!
Birikimi olmayan bir çok vatandaş ev almak için için konut kredisi kullanıyor. Kira ödemek yerine, kredi ödemeyi tercih eden vatandaşlar için merak edilen her şey araştırıldı. İşte o haber...
Nakti olmayan ama ev almak isteyen birçok vatandaş bankaların sunduğu kredileri kullanıyor. Kira ödemek yerine, kredi ödemeyi tercih edenler en uygun kredi almak için araştırmalar yapıyor. Konut kredileriyle ilgili merak edilenler için araştırıldı....
1- Konut kredisi nedir?
Satın alınacak evin teminat altına alınması koşuluyla bankalar tarafından verilen bir kredi türüdür. Konut kredisi vadeleri sabit faiz oranlarıyla 5 ila 30 yıl arasında değişiyor.
2- Konut kredisi nasıl alınır?
Bankalardan alınacak konut kredisi tutarı belli bir tutarla belirlenir. Almak istenen kredi, kredi notuna göre hesaplanır. Kredi notu ne kadar yüksek olursa kredi alma ihtimali de o kadar yüksek olur.
3- Kimler konut kredisi alabilir?
Bankalara borcunu düzenli ödemiş, hali hazırda olmayan, gelir durumu yeterli, devamlı bir işte çalışan ve kredi notu yüksek olan kişiler konut kredisi alabiliyor.
4- Konut kredisi notu kaç olmalıdır?
Kredi notu, bankalarda gerçerli kredi kartı, ihtiyaç ve konut kredisi gibi tüm kredi hareketlerinin ortak bir yerde toplanarak belirlenmesi sonucunda oluşan puanlama sistemidir.
En Riskli: 1-699
Orta Riskli: 700-1099
Az Riskli: 1100-1499
İyi: 1500-1699
Çok İyi: 1700-1900
5- Konut kredisi nasıl hesaplanır?
Konut kredisi hesaplamasında toplam geri ödeme rakamına, konut kredisi faiz oranı ve DASK, ekspertiz ücreti gibi ilave maliyetlerde eklenmeli.
- Dosya masrafı: Dosya masrafı, yasalarla kullanılan kredi tutarının binde 5’i olarak açıklanmıştır. Yani 1000 liralık bir kredinin dosya masrafı 5 liradır.
- Ekspertiz ücreti: Satın alınacak evin değeri, banka tarafından atanacak bir konut ekspertizi (uzmanı) tarafından belirlenir. İnceleme yapan emlak uzmanlarının ise ücretleri ortalama 400 – 650 lira arasındadır.
6- Konut kredisi almak için aranan şartlar nelerdir?
1- Kredi notu değerlendirilmesi
2- Bankalara olan borçlar
3- Gelir durumu
4- Çalışma şekli (çalışılan kurum)
7- Hangi bankalar konut kredisi veriyor?
- Ziraat Bankası: Yüzde 1.98
- Türkiye Finans: Yüzde 2,19
- ING Bank: Yüzde 2,32
- Yapı Kredi: Yüzde 2,33
- Halkbank: Yüzde 2,57
- Akbank: Yüzde 2,75
8- En düşük konut kredisi veren banka hangisidir?
- Ziraat Bankası: Aylık faiz oranı yüzde 1,98
9- Kredi alabilmek için hangi belgeler gerekir?
- Nüfus cüzdanı
- İkametgah
- Gelir beyanı
10- Hangi durumlarda konut kredisi kullanılamaz?
Konut kredisi için konutun niteliğinin mesken olarak geçmesi gerekiyor. Arsa, dükkan, depo vb. niteliklere sahip tapular için konut kredisi verilmiyor. Satın alınacak konut, kanun ve yönetmeliklere uygun yapılmadıysa konut kredisi çekilemiyor. Raporda konutun tamamlanmış olarak gösterilmesi konut kredisi kullanımı için önemlidir. Alınacak konut en az yüzde 80'i tamamlanmış olması gerekiyor.
Merkez Bankası'nın faiz kararı konut kredi faizlerini nasıl etkiler?
5 banka konut kredi faiz oranlarını düşürdü!
Üç banka konut kredi faizini indirdi!
Nuran IŞIK/Emlakkulisi.com