23 / 12 / 2024

Konut kredisi kullanımı 11,5 milyar TL arttı!

Konut kredisi kullanımı 11,5 milyar TL arttı!

Haziran'ın başında hayata geçirilen düşük oranlı kredi kampanyası sayesinde 19 günde 2019'un tamamından daha fazla konut kredisi kullanıldı. Geçen yıl 10,6 milyar TL artan konut kredi bakiyesi, 1-19 Haziran arasında 11,5 milyar TL arttı...



Kamu bankaları, normalleşme sürecine geçiş ve sosyal hayatın canlanması amacıyla vatandaşların finansman ihtiyaçlarını uygun koşullarda sağlayabilmek için yeni kredi paketlerini Haziran'da hayata geçirdi. 

Konut kredi faizleri aylık yüzde 0,64 ile tarihin en düşük seviyesine düşürülürken, bu karardan sonra kamu katılım finans kurumları konut finansman oranını yüzde 0,64'e çekti. Özel bankalar da konut kredilerini yüzde 0,70-0,90 aralığına indirdi. AA muhabirinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme (BDDK) verilerinden derlediği bilgiye göre, konut kredi bakiyesi, Mayıs sonunda 211 milyar 264 milyon TL düzeyinde seyrediyordu. Kamu bankaları öncülüğündeki tarihi kampanyadan sonra Haziran'da konut kredi kullanımında artış meydana geldi. 

Konut kredi bakiyesi, 1-19 Haziran'da 222 milyar 733 milyon TL'ye yükseldi. Böylece 19 günlük dönemde konut kredilerinde yaklaşık 11,5 milyar TL'lik artış yaşandı. 

Söz konusu rakam, geçen yılın başında 188 milyar 109 milyon TL civarındayken, yıl sonunda 198 milyar 703 milyon TL'ye ulaşmıştı. Böylece bir yılda konut kredi bakiyesi 10 milyar 594 milyon TL artış yaşanmıştı. 

Kampanyanın etkisiyle 1-19 Haziran'da kullanılan konut kredisi tutarı, geçen yılın tamamında gerçekleşen rakamın yüzde 8,5 üzerine çıktı.

Yüksek faizlerin etkisiyle önceki yıl konut kredi bakiyesi 191,5 milyar TL'den 188,5 milyar TL'ye düşmüştü. 2017'de ise oranların yüzde 1'in altında olması sebebiyle en yüksek yıllık rakam görülmüş ve konut kredi bakiyesi 27,9 milyar TL artmıştı. Kredi bakiyesi, bu yılın 1 Ocak-19 Haziran döneminde ise 23 milyar TL'nin üzerinde arttı.

Konut kredisi kullanımı 11,5 milyar TL arttı!

"Düşük faiz oranlarının önemi bir kez daha ortaya çıktı"

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, dernek olarak yıllardır mortgage faiz oranlarının olması gerektiğine dikkat çektiklerini belirtti. 

İnsanların konut sahibi olurken ilave yük altına girmek istemediğini, kira öder gibi ev sahibi olmak istediğini belirten Durbakayım, gelişmiş ülkelerde aynı şartlarda konut sahibi olunduğunu dile getirdi. 

Durbakayım, 19 günde bir yıllık tutardan daha fazla kredi tahsis edilmesinin düşük faizlerin önemini bir kez daha ortaya koyduğuna dikkat çekerek, "Rakamlar, inşaat sektörü ile bankacılık sisteminin birbiriyle ayrılmaz bir parça olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Özel bankaların da aynı faiz oranlarıyla konut sahibi olacaklara kredi vermesi gerektiğine vurgu yapan Durbakayım, "Bu şartlar gerçekleşirse yıllık 1,5 milyon adedin üzerine rahatlıkla çıkarız. Bundan daha da önemlisi orta ve alt gelir grubunun ev sahibi olmasına zemin hazırlarız" şeklinde konuştu.

Konut kredisi kullanımı 11,5 milyar TL arttı!

"Güçlendirme konusunda da düşük faizli kredi verilmeli"

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan da kamu bankaları öncülüğünde hayata geçirilen konut kredi kampanyasının tarihi bir hareketliliği beraberinde getirdiğini belirtti. 

Haziranın ilk 19 gününde 11,5 milyar TL'lik kredi hacmi oluştuğunu dile getiren Türkkan, bu hacmin 2018 ve 2019'un tamamından fazla olduğuna dikkat çekti. 

Bu hareketliliğin, konut ihtiyacının her zaman devam ettiğine dikkat çeken Türkkan, şöyle konuştu: 

"Ancak yeni konut alamayan ve yaşlı binalarda oturan büyük bir kesimin olduğu da unutulmamalı. Ortalama konut yaşımız 15-16 civarında. Sadece İstanbul'da 2000 öncesi yapılmış 554 bin bina bulunuyor. Bunlarda milyonlarca insan yaşıyor. Bu gerçek için de bir seferberlik başlatılmalı. Son günlerde sıkça yaşadığımız deprem gerçeği göz ardı edilmemeli ve acilen düşük oranlı konut güçlendirme kredisi çıkarılmalı. Bu konuda da bir kampanya başlatılmalı."

Konut kredisi kullanımı 11,5 milyar TL arttı!

"Haziran, birçok alanda rekorların kırıldığı ay olarak tarihe geçecek"

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş ise konut kredi bakiyesinin ilk 6 ayda 30 milyar TL'ye yakın artmasını öngördüklerini belirten, 1 Ocak-19 Haziran döneminde 23 milyar TL'ye yükseldiğini söyledi. 

Böylesi bir hacmin daha önce sadece 2017'de yaşandığını ifade eden Taş, "İlk 6 ayda hem 2017 hem de daha önceki tüm yılların rekoru kırılmış olacak. Bunu ofislerimizden de hissediyoruz. Yoğunluk ciddi şekilde artmış durumda" diye konuştu.

Konut kredi kampanyası sayesinde haziranda ipotekli satış adedinin 100 bine ulaşacağına dikkat çeken Taş, "En fazla gerçekleşen ipotekli satışın iki katına yakın... Ayrıca, tüm zamanların haziran konut satış rekorunun da kırılması yüksek ihtimal. Yani haziran, birçok alanda rekorların kırıldığı ay olarak tarihe geçecek" dedi. 

Konut kredisi kullanımı 11,5 milyar TL arttı!

"İpotekli satış 27 günde 14 kat arttı"

Demand Grup İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Demirbaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün rakamlarına göre, 1-27 Haziran'da ülke genelinde 93 bin 704 kredili satış işlemi gerçekleştiğini belirtti. 

Geçen yılın aynı döneminde 6 bin 658 adet kredili konut satışı yapıldığını dile getiren Demirbaş, "Söz konusu rakam, 2020'de tam 14 kat artarak 94 bin adede yaklaşmış durumda. Veriler, bize düşük konut kredisinin hem alıcı hem satıcı hem de üretici açısından hayati önem arz ettiğini gösteriyor. Konut satışlarının artması 200'den fazla sektörü olumlu etkiliyor. Yani ekonomiye can suyu oluyor" şeklinde konuştu.

Konut kredisi kullanımı koronavirüse rağmen arttı!


Geri Dön