28 / 04 / 2024

Konut kredisi masrafları ne kadar tutar?

 Konut kredisi masrafları ne kadar tutar?

Konut kredisi almak isteyenler bankalara belirli miktarda para ödemekle yükümlü oluyor.Ödenecek olan tutar bankadan bankaya değişiklik gösteriyor.Peki konut kredisi masrafları ne kadar tutar?



Konut kredisi masrafları ne kadar tutar?

Konut kredisi kullanırken alınan kredi bankadan bankaya kredi tutarları değişiklik gösteriyor.Konut kredisi komisyon ve dosya masrafı hakkında karşılaşılanlar;alım ve satım masrafları, banka kredi kullandırma ücreti, ekspertiz ücreti, dosya parası, İstihbarat ücreti, başvuru ücreti, İşlem ücreti, avukat masrafı, Sigortalar; bireysel yaşam sigortası, DASK (Doğal Afet Sigortası), konut sigortası, taşınmaz mala ödemek zorunda kalacağınız diğer vergi ve aidatlarıdır.


Genelde bankalar konut ekspertiz değerinin TL kredilerde maksimum yüzde 75-80’ine, dövizli kredilerde ise maksimum yüzde 50 - 60’ına kadar kredi veriyor. 


Ancak piyasa genelinde yapılan başvurularda, ev değerinin yarısından az oranlardaki tutarlar için kredi alınabiliyor. Bazı durumlarda kişinin taksit/gelir oranı yüksek çıktığında, aylık ödemelerin rahatlıkla yapılabilmesi için banka tarafından kişiye başvurulan krediden daha az anapara tutarlı bir kredi önerilebiliyor 


Konut kredisi başvurusunun banka onayından geçmesi ise yine bankadan bankaya değişiyor. Örneğin; bilgisayar destekli modeller kullanılmışsa, girilen parametrelere göre kişinin kredi notunu çıkarılarak kredi alıp alamayacağı belirleniyor.bu parametreler:


-Kişinin aylık ödeyeceği kredi taksitlerinin toplam gelirine oranı, 


-Kredi tutarının ev değerine oranı 


-Kişinin Kredi Kayıt Bürosu ve Merkez Bankası’nda tutulan kredi sicilidir.



Konut kredisi dosya masrafları iadesi dilekçe örneği!



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön