Yeni Projeler

Konut kredisi şikayetleri Sanayi Bakanlığı'nda!

Son dönemde konut kredisi ve kredi kartı şikâyetlerindeki artış Sanayi Bakanlığı'nı harekete geçirdi

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Tüketici Hakem Heyetleri'ne yapılan şikâyetlerin artması üzerine Bakan Nihat Ergün, vatandaşları uyardı. Kredilerde sadece faiz oranlarına bakılmasının yeterli olmadığını belirten Ergün, diğer masraflara da dikkat edilmesini istedi. 
 
Son dönemde konut kredisi ve kredi kartı şikâyetlerindeki artış Sanayi Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bakanlık ve Tüketici Hakem Heyetleri'ne yapılan başvuruların artması üzerine vatandaşı, "Bütçenizi aşan kredileri tercih etmeyin." sözleriyle uyardı. Kredide sadece faiz oranlarının yeterli olmadığını vurgulayan Ergün, diğer masraflara da dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Tüketicilerin gelecekte ödeme zorluğu yaşamamak için ödeme imkânlarını aşan kredi kullanımından kaçınması gerektiğini dile getiren Ergün, "Alacağı eve karar verdikten sonra konut kredisi için önce kendi kaynaklarını kullanmalı. Eğer bu bu miktar yetmiyorsa kredi kullanmaya yönelmelidir. Kredide sadece faiz oranı değil, ödenen komisyon ve masrafları da içeren yıllık maliyet oranına dikkat edilmelidir. Kredi vadesinin uzamasının, toplam maliyeti artırdığı unutulmamalıdır. Geri ödeme için ayrılan tasarruf tutarının her zaman düşebileceği akılda tutulmalıdır." tavsiyesinde bulundu.

Vatandaşın konut kredisi ve kredi kartında yaşadığı sıkıntıları devlet koridorlarına uğramadan elektronik ortamda şikayet edebileceğini hatırlatan Ergün, yapılan başvuruların takip edileceğini kaydetti. Ergün, "Tüketicilerimiz haklarını kullanmaktan çekinmemeli ve yeni hizmete açtığımız tüketici.gov.tr internet sitemizi daha etkin kullanmalıdır." dedi.

Küresel krizin etkisiyle kredi kartı borçlarının takibe düşme oranındaki artışı değerlendiren Bakan Ergün, kredi kartı limitinin gelir düzeyine göre belirlenmesi gerektiğini vurguladı. "Vatandaşlarımız, kredi kartından harcama yaparken borçlandığını unutmamalıdır." diyen Ergün, kredi kartı alırken, kart sözleşmesinin çok iyi okunması gerektiğine dikkat çekti. Bakan Ergün'e göre kredi limiti, yıllık kart ücreti, asgari ödeme miktarı, kredi faizi gibi hususların ne anlama geldiğine iyi bakılmalı.

TÜKETİCİ MAHKEMELERİ DAHA HIZLI KARAR ALACAK

Tüketicilerin yasaların kendilerine tanıdığı hakları kullanmaktan çekinmemesi gerektiğinin altını çizen Ergün, Tüketici Bilgi Sistemi'nin süreci hızlandırdığını söyledi. Sistemin tüketicinin yaptığı başvuruyu ikametinin bulunduğu yerdeki hakem heyetine otomatik olarak yönlendirdiğini aktaran Ergün, şunları dile getirdi: "Raportörler tarafından değerlendirilecek, heyetin gündemine alınarak sonuçlandırılacak, alınan kararlar anında sisteme girilecektir. Tüketicilerimiz bu sistemle evlerinden hiç çıkmadan, devlet koridorlarına hiç uğramadan şikâyet başvurularını yapabilecek, başvurularının durumunu anbean takip edebileceklerdir. Bu sistemle tüketici mahkemelerinin fiziksel ortamda hakem heyetlerinden bilgi ve belge istemelerine gerek kalmayacak, gerekli olan bilgi ve belgeler UYAP'a 'tek tık'la aktarılacaktır. Böylece yazışmalardan kaynaklanan yaklaşık 20 günlük süre, bundan sonra 'bir tık' süresine inecek, tüketici mahkemelerinin karar süresi de kısalacaktır." 
Zaman/Ercan Baysal

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Biraz parası olmayan konut kredisi almasın
  
Sanayi Ergün, son dönemde çok sayıda konut kredisi şikayeti geldiğini belirterek, "Düşen faizlere aldanıp ödeyemeyeceğiniz kadar kredi çekmeyin. Elinde hiç parası olmayan, sadece kredi çekerek konut almasın" dedi

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat  Ergün, bakanlığına bağlı Tüketici Hakem Heyetleri'ne son dönemde yapılan konut kredileri ve kredi kartı şikâyetlerinde artış yaşandığını belirterek, tüketicileri uyarma gereği duyduğunu kaydetti. Ergün şu uyarıları yaptı:

ÖNCE BÜTÇENE BAK: Bakan Ergün, düşen kredi faiz oranları ile birlikte kira ödemek yerine ev sahibi olma düşüncesinin ön plana çıktığını kaydederek, "Bu durum, konut kredilerinin yaygınlığının da gün geçtikçe artmasına yol açtı. Genellikle uzun vadeli ve yüksek tutarlarda kullanılan konut kredilerinde birçok alternatifin yer alması çoğu zaman tüketicilerde tereddütlere yol açıyor. Bunun neticesinde de tüketiciler bütçelerine uygun olmayan kredileri tercih edebiliyorlar" dedi.

SADECE KREDİ YETMEZ: Ergün, mağduriyetlerin yaşanmaması ve tüketicilerin gelecekte ödeme zorluğu yaşamaması için ödeme imkanlarını aşan kredileri kullanmamasını istedi. Vatandaşların, ev almak için kredi yerine öncelikle kendi kaynaklarını kullanması gerektiğine dikkat çeken Ergün, ancak ellerindeki para yetmiyorsa kredi kullanılmasını önerdi. 

MALİYETE BAKIN: Ergün, kredi maliyetleri konusunda da uyarıda bulunarak, "Kredide sadece faiz oranı değil, ödenen komisyon ve masrafları da içeren yıllık maliyet oranına dikkat edilmeli. Kredi vadesinin uzamasının, toplam maliyeti artırdığı unutulmamalı" diye konuştu.

KART HARCAMASI BORÇTUR: Günlük yaşamda vatandaşların çok yoğun olarak kullandıkları kredi kartları konusuna da değinen Ergün, "Bu konuda da dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Öncelikle vatandaşlarımız, kredi kartı limitini, gelir düzeylerini göz önünde bulundurarak belirlemeli.  Tüketiciler, kredi kartından harcama yaparken borçlandığını unutmamalı.  Kredi kartı alırken, kart sözleşmesi çok iyi okunmalı, kredi limiti, yıllık kart ücreti, asgari ödeme miktarı, kredi faizi gibi hususların ne anlama geldiğine iyi bakılmadır" dedi.
Akşam/Deniz Çiçek