Yeni Projeler

Konut kredisi talebi yüzde 20 arttı!

Konut kredisi faizini yüzde 1'in altına çekerek indirim furyasının fitilini ateşleyen Akbank'ın Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, "İndirimlerin ardından konut kredisi talebinde yüzde 20'lik artış oldu" dedi

Konut kredisi faizlerinde ilk defa 5 yıllık vadede faizi yüzde 1'in altına çeken Akbank'ın Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, faizlerinde başlayan bu düşüş sürecinin kalıcı olacağını söyledi. Faiz indiriminin ardından konut kredisi talebinde yüzde 20'lik artışın olduğunu belirten Tözge, "Faizlerin yüzde 1'in altına inmesiyle piyasada hareketlilik arttı. Anlaşmalı olduğumuz inşaat şirketlerinden de benzer yönde bilgiler alıyoruz" dedi.

Tözge, küresel kriz nedeniyle politika faizlerinin uzunca bir süre tek hanede kalmasını beklediğini belirterek şöyle konuştu:

"Bunun arkasında yatan sebep ise enflasyon oranının düşük olması. ekonomideki atıl kapasite ve talep yetersizliği nedeniyle enflasyon oranı düşük seyrine devam edecek. Bu çerçevede toplam talep koşulları zayıf seyredecek, toparlanma da yavaş olacak. Merkez Bankası, bu koşulların da önümüzdeki 2 yıl boyunca enflasyondaki düşüşe destek vereceğinin altını çizerek faiz oranlarının düşük seviyelerde tutulabileceğini belirtmektedir. Politika faizlerindeki düşüşün önümüzdeki aylarda yüzde 7 mertebesine kadar gerilemesini bekliyoruz. Bu da gösterge faizlerde yüzde 9 seviyelerine kadar gerilemeyi getirebilecektir. Bütün bunlara dayanarak düşüşün kalıcı olacağını söyleyebiliriz" dedi.

Program olumlu etkiler

Konut kredisi faizlerinde 5 yıldan daha uzun vadeli kredilerde faizin yüzde 1'in altına düşmesi için hangi koşullar gerektiği sorusuna ise Tözge şöyle yanıt verdi:

"IMF ile anlaşılması ve hükümetin orta vadeli bir plan açıklayarak kamu maliyesindeki durumu netleştirmesi durumunda uzun vadeli faizlerde bir düşüş gözlemlenebileceğini düşünüyoruz. Açıklanacak orta vadeli planda bütçe denkliğinin sağlanması ve faiz dışı fazla yaratılmasının netleşmesi uzun vadeli faizlerde düşüşü getirebilecektir."

Geçtiğimiz yılın son çeyreği ve 2009'un ilk çeyreğinin konut kredileri için çok yavaş geçtiğini söyleyen Tözge, "Bu yavaşlamayı Mayıs-Haziran aylarında durdurduk ve faiz indirimleri ile atağa kalktık. Haziran sonunda 38.5 milyar TL olan konut pazarı bakiyesinin yıl sonunda 41-42 milyar TL'ye çıkmasını bekliyoruz. Biz de büyümeye devam ederek pazar payımızı yüzde 11'in de üzerine çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Konut kredilerinde en popüler vade 61-120 ay

Vade Tutar (Bin TL) Pay (%)

1 - 12 Ay 139.127 0.36

13 - 36 Ay 2.194.888 5.66

37 - 60 Ay 8.928.067 23.03

61 - 120 Ay 19.884.421 51.29

121 - 180 Ay 6.679.443 17.23

181 - 240 Ay 659.283 1.70

241 Ay ve Üzeri 283.551 0.73

TOPLAM 38.768.780 100.00

Konut faizleri 2010 sonuna kadar yükselmez

Garanti Bankası iştıraklerinden Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, 5 yıl vadeli konut kredilerinde faizlerin bir süre yüzde 1 seviyelerinde gidebileceğini ancak 2010 sonlarından itibaren Merkez Bankası'nın faiz oranlarında olası bir artırım yapmasına bağlı olarak yeniden yükselebileceğini söyledi.

Güven, Türkiye'de geçmişte faiz oranlarının yüzde 1 seviyesinde fazla kalmadığını hatırlatırken, "Bizim öngörümüz zor geçen bir ilk 6 ayın ardından bu faiz oranlarının bir süre bu seviyelerde gideceği, fakat 2010 sonlarından itibaren Merkez Bankası oranlarındaki olası bir artışın ardından yeniden biraz daha yukarı seviyelere yerleşebileceği yönünde" diye konuştu.

Umur Güven, uzun vadede faizlerin yüzde 1 seviyelerini koruması için birkaç yıl daha ekonominin olumlu seyrine devam etmesi ve kendini kanıtlaması gerekeceğini de ekledi. 2008 sonu itibarıyla kullandırdığı konut kredisi miktarı 5.2 milyon liraya ulaşan ve pazar payı yüzde 13.4 olan Garanti Bankası'nın, 2009 yılında pazar payını artırmaya devam ettiğine dikkat çeken Güven, yıl sonu için sektörün üzerinde bir büyüme hedeflediklerini kaydetti.

5 yıldan uzun vadede faiz %1'in altına inmemeli

Finansbank Perakende Pazarlama Grup Yöneticisi Erkin Aydın, 5 yıldan uzun vadeli krediler için faiz oranlarının yüzde 1'in altına inmemesi gerektiğine inandığını söyledi. Aydın ayrıca, uzun vadeli kredilerde faiz düşüşünde Türkiye için risk algısının değişmesi dolayısıyla fonlama maliyetinde aşağı yönlü değişiklik olmasının asıl etken olduğunu aktardı. Bankaların uzun vadeli konut kredilerini büyük ölçüde yurtdışından sağladıkları kaynaklarla fonladıklarını hatırlatan Aydın, "Son zamanlarda ekonomik göstergelerdeki olumlu değişim ve Merkez Bankası'nın yapmış olduğu faiz indirimi kredi faiz oranlarına şüphesiz olumlu yansıdı. Ancak, özellikle uzun vadeli kredilerdeki düşüşte Türkiye için risk algısının değişmesi dolayısıyla da fonlama maliyetinde aşağı yönlü değişiklik olması asıl etkendir" diye konuştu.

Aydın, Merkez Bankası'dan yeni faiz indirimi beklentisi ve Türkiye için risk algısının daha da olumluya gitmesi ile beklenen faiz indirimlerinin daralan marj nedeniyle bu denli yüksek oranda olmayacağını belirterek, "Dolayısıyla, fonlama maliyetinde olabilecek birkaç puanlık düşüş kredi faizlerine yansısa dahi 5 yıldan uzun vadeli krediler için faiz yüzde 1'lerin altına inmemeli" dedi.
Vatan