18 / 01 / 2025

Konut kredisinde faiz oranı yerine masrafına bakın!

Konut kredisinde faiz oranı yerine masrafına <blink>bakın!</blink>

Mortgage kredilerinde faiz oranları en önemli belirleyici faktör olarak görünse bile bankaların aldığı masraf kredi ödemelerinin miktarını tayin ana argüman olarak göze çarpıyor.



Kredi faizi düşük bir banka, göre faiz oranı yüksek bir bankaya göre geri ödeme daha fazla para alabiliyor.

BANKALARIN verdikleri konut kredilerinin faizi aşağı yukarı aynı oranlarda gitse de asıl rekabet kredi komisyonunda gerçekleşiyor. Yıllık bazda kredi komisyonu yıllık maliyet oranını yüzde 0.5 seviyesinde artırıyor. Bankalar konut kredisi görüşmelerinde ekspertiz ücreti, dosya ücreti, hayat ya da ferdi kaza sigortası ücreti, konut sigortası, zorunlu deprem sigortası, banka sigorta muameleri vergisi ücretlerini müşteriden alıyor. Her ne kadar Sanayi Bakanlığı mortgage kredilerinde bu sigortaları zorunlu olmaktan çıkarsa da bankalar kendi garantilerini almak için bu tür sigorta da israr ediyorlar.

BUNUN oranları ise bankadan bankaya değişiyor. Her bankanın aldığı ücretlere göre kredinin yıllık maliyet oranı değişse de ortalama masraf tutarı 2-3 bin YTL civarında oluyor. Uzmanlar kredi şartlarını araştırırken öncelikle ücret kalemleri hakkında bilgi edinmek gerektiğini belirtiyorlar. Uzmanlar bu konuda "Konut kredisi kullananlardan şu ücretler istenir: Komisyon, BSMV, Dosya Ücreti, İstihbarat Ücreti, Başvuru Ücreti, Ekspertiz Ücreti, İşlem Ücreti, Konut Sigortası, Hayat Sigortası ve DASK ücreti. Kredi kullanacağınız bankaların söz konusu ücretler için ne miktar talep ettiklerini muhakkak araştırın; çünkü istenilen rakamlar bankaya göre değişmektedir" diyorlar. Kredi uygulamalarına bakıldığında bazı bankaların yüzde 0.5 ile altı arasında değişen oranlarda komisyon aldığının görüldüğünü söyleyen uzmanlar "Bunlar diğer komisyon ve ücretlerinden ayrışan dosya ücreti denen ücretler ve onaylanan kredi tutarına göre belirlenmektedir; ancak her banka her zaman bu ücretleri dosya ücreti diye adlandırmayabilir. Bu nedenle tüketicinin ücret hesabı yaparken, kredi tutarına göre, değişen sigortalar dışında kalan ödemelerinin toplamına bakması da gerekmektedir" diyorlar.

İBRAHİM ACAR/STAR


Geri Dön