Sektörel

Konut kredisinde kapama tutarı nasıl belirlenir?

Konut kredisinin borcunuz devam ederken tapu üzerindeki ipoteği kredi anapara borcu ve erken ödeme cezası ile toplam kapama tutarını ödeyerek kaldırabilirsiniz.

Konut kredisinin borcunuz devam ederken kredi anapara borcu ve erken ödeme cezası ile toplam kapama tutarını ödeyerek blokeli çek alabilirsiniz. Gebze Gazetesi köşe yazarı Yasemin Özdoğru bugünkü yazısında 'konut kredisinde kapama tutarı' konusunu işledi..

Konut kredisinin borcunun devam ettiği bankadan, güncel kredi anapara borcu ve erken ödeme cezası ile toplam kapama tutarı öğreniliyor. Ancak faizler günlük olarak hesaplandığı için konut kredisinin kapatılacağı güne kadar, ufak da olsa kapama tutarında bir değişiklik olacağı göz önünde bulundurulmalıdır.

Hesaplanan konut kredisi kapama tutarı haricindeki ev tutarı, alıcı tarafından bankaya yatırılıyor. Blokeli çek işlemini neredeyse tüm bankalar yaptığı için hangi bankaya yatırıldığının çok fazla bir önemi yok. Ama yine de kredi borcunun devam ettiği banka üzerinden yapılması, birden fazla bankaya uğranmayacağı için işlemlerinizi hızlandıracaktır. 

Yatırılan tutar karşılığında bankadan “blokeli çek” alınıyor. Hesaba yatırılan tutar karşılığında blokeli çek alınması durumunda, bankaya çek getirilmediği veya belirlenen bloke süresine kadar hesapta yer alan para çekilemiyor. Tapuda ipotekli olarak ev satış işlemi yapılıyor ve blokeli çek satıcıya veriliyor.

Satıcı, blokeli çek ile alacağını bankadan tahsil ediliyor. Konut kredisi borcu olunan bankaya, daha önce hesaplanan toplam kapama tutarı yatırılıyor ve tapu üzerinden ipoteği kaldırmak için yazı alınıyor. Bu aşamada eğer bankaya alıcının bu işlemleri yapması için yetki verilmediyse, satıcının da bankaya gelmesi gerekiyor.

Bankadan alınan yazı ile tapu üzerindeki ipotek kaldırılıyor ve işlem tamamlanmış oluyor.
Ayrıca, bankadan blokeli çek almak için belirli bir ücret ödeniyor. Ödenecek ücret, işlemin yapıldığı banka ve yatırılan tutara göre de değişkenlik gösteriyor.