Konut kredisinde kaynak kullanımı destekleme fonu nedir?
Konut kredisi kullanan kimselere kaynak kullanımı destekleme fonu muafiyeti uygulanıyor. Peki, konut kredisinde kaynak kullanımı destekleme fonu nedir? Konut kredisinde bu muafiyet kalkacak mı?
Konut kredisinde kaynak kullanımı destekleme fonu nedir?
Kaynak kullanımı destekleme fonu (KKDF), kredinin ana parası ve faizi üzerinden hesaplanan ve bankaların müşteriden bir kereliğine tahsil ettiği bir fon olarak tanımlanıyor.
Kredi ile ilgili mevzuat esaslarına göre bu fon konut kredilerinde sıfır oranlı olup; diğer idade ile konut kredisinde KKDF vergisi alınmıyor.
Buna karşın bireysel kredilerde bu vergiler alınıyor. Konut İpotekli Krediler de bireysel krediler kapsamına girdiği için KKDF ve BSMV vergileri kredi ödemelerine dahil ediliyor.
Vergi istisnaları:
Eski uygulamada
Sadece konut kredilerinde KKDF (Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu) muafiyeti var;
BSMV ( Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi) alınıyor;
Kredi sözleşmeleri damga vergisinden muaf;
Tapu harçları alınmıyor.
Mevcut uygulamada
KKDF muafiyeti var;
BSMV’den istisna sözkonusu( yani BSMV alınmıyor). Örneğin %1.6 faizle 100000 YTL konut kredisi kullanan bir kişi aylık ortalama 50-80 YTL BSMV öderken yeni yasayla bu rakamı ödemeyecek;
Kredi sözleşmeleri damga vergisinden muaf;
Tapu harçları alınmıyor.
Peki, 2014-2018 yılı yeni kalkınma planı ile KKDF muafiyeti kalkacak mı?
2014-2018 yılı yeni kalkınma planının yürürlüğü ile konut sahipleri, ikinci bir konut alırken kredi kullanırlarsa, faizin yüzde 15’i oranındaki Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) ve yüzde 5’i oranındaki Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) muafiyetinden yararlanamayacaklar.
İkinci konut kredisi nasıl olacak?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com