19 / 11 / 2024

Konut kredisinde, toplu ödeme koşulları!

Konut kredisinde, toplu ödeme koşulları!

Perakende, ofis alımları ile birlikte sanayi gayrimenkul alımına sadece İstanbul değil, Türkiye'deki diğer şehirler de önerildi. İstanbul'u öne çıkaran en önemli etkenlerden biri de stok çeşitliliği olarak gösterildi




Geçen hafta açıklanan, PWC ve ULI(Urban Land Institute)'ın desteği ile hazırlanan Avrupa Gayrimenkul Piyasalarında Gelişen Trendler 2011 Raporu'nun sonuçlarına göre İstanbul 'Avrupalı gayrimenkul yatırımcılarının gelişme beklentileri ve yeni gayrimenkul alımlarında 1. sırada, mevcut yatırım performansı sıralamasında ise 2. Sırada' gösterildi. Perakende, ofis alımları ile birlikte sanayi gayrimenkul alımına sadece İstanbul değil, Türkiye'deki diğer şehirler de önerildi. İstanbul'u öne çıkaran en önemli etkenlerden biri de stok çeşitliliği olarak gösterildi. Bu raporlar ve İstanbul'da gerçekleştirilen uluslar arası toplantılar kentin önemine daha da çok vurgu yapmakta, konut sektörünü de canlandırmakta. Tabii sektör bu kadar hızla gelişince pratik ve yasal sorunlar da çıkmaya devam ediyor.

Yusuf Yıldız/İstanbul
Geçtiğimiz yıl konut kredisi ile bir daire almıştım. Aylık ödemelerimi yapıyorum. Bu arada elime bir para geçti, 'Toplu ödeme' yapmak için bankaya başvurdum. Ama bunun için ücret istediler, ne yapmalıyım Konut kredilerinde bankalar tarafından verilecek kredilerle ilgili genel bilgiler ve sözleşme öncesi bilgi formlarında, yapılacak sözleşmelerde 'erken ödeme ücreti' bulunup bulunmadığı, eğer böyle bir ödeme öngörülüyorsa bunun oranı belirtilmektedir. çünkü sözleşmelerde ilgili yönetmeliklere göre kredi geri ödemelerinin vadesinden önce yapılmasına ilişkin şartlarla, erken ödeme ücretinin öngörülüp öngörülmediği açıkça yazılmak zorundadır. Konut Finansmanı Sistemine İlişkin çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanuna göre; faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmede yazılması kaydı ile bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda tüketiciden erken ödeme ücreti talep edilebilir. Erken ödeme ücreti gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanır ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın yüzde ikisini geçemez. Ancak bu durumun istisnası var. Değişken ve/veya sabit ile değişken faizin bir arada bulunduğu kredilerde erken ödeme ücreti talep edilemez. Buna göre sabit oranlı faiz ile kredi kullanmışsanız, bankanız erken ödeme ücreti talep edebilir.

Sema Aykan/Ankara
Sahibi olduğum daireyi kiracıların boşaltması sırasında hep sorun yaşıyorum. Temiz olarak teslim ettiğim ev, berbat bir şekilde bırakılıyor. Depozito da çıkma sırasında son ayların kirasına karşılık kalıyor. Yeni yasalarda, kiracının evi teslim etmesi sırasında yapılması gerekenler ile ilgili düzenleme var mı Temmuz-2012 'de yürürlüğe girecek yeni Borçlar Kanunu'nda kiralananın geri verilmesi sırasında neler yapılması gerektiği şöyle izah ediliyor: 'Kiracı kiralananı ne durumda teslim almışsa, kira sözleşmesinin bitiminde o durumda geri vermekle yükümlüdür. Ancak, kiracı, sözleşmeye uygun kullanma dolayısıyla kiralananda meydana gelen eskimelerden ve bozulmalardan sorumlu değildir. Kiracının, sözleşmenin sona ermesi hlinde, sözleşmeye aykırı kullanmadan doğacak zararları giderme dışında, başkaca bir tazminat ödeyeceğini önceden taahhüt etmesine ilişkin anlaşmalar geçersizdir.' Yasa çok açık. Peki, ev sahibi teslim edilen evde bir takım sorunlar tespit ederse ne olacak İşte yapılması gerekenler:
1- Tespit edilen sorunları yazılı olarak kiracıya bildir. Bu bildirim yapılmazsa kiracı her türlü sorumluluktan kurtulur.
2- Teslim alma sırasında belirlenemeyen ve sonradan ortaya çıkan ayıplar için kiracının sorumluluğu devam eder.
3- Ev sahibi olarak dava açmış ya da icra takibi başlatmışsanız bunu üç ay içinde depozitonuzun yasa gereği kiracınızla ortak hesaba yatırıldığı bankaya yazılı olarak bildirin. Yoksa banka, kiracıya isteği üzerine depozitoyu geri verebilir.

NÜSA UĞUR/Sabah Emlak


Geri Dön