Konut kredisinden alınan dosya masrafının iadesi için dilekçe!
Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin kararına göre konut kredisi için alınan dosya masrafının iadesi yapılıyor.Peki konut kredisi için alınan dosya masrafının iadesi için dilekçe yazılması gerekiyor.İşte, konut kredisinden alınan dosya masrafının iadesi için dil
Konut kredisinden alınan dosya masrafının iadesi için dilekçe!
Tüketiciden alınan konut kredisi bankadan bankaya değişiklik göstiyor.Taşınmaz mal sahipleri konut kredileri için bankaya verdikleri dosya masraflarının iadesini isteyebiliyor.Tüketiciler,dosya masrafı için tüketici heyeti veya tüketici mahkemelerine başvurabiliyor.
2015 yılı İl Tüketici Hakem Heyetleri için 3.300 TL, İlçe Tüketici Hakem Heyetleri için 2.200 TL altında bulunan uyuşmazlıklarda Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurulması zorunlu oluyor Bu heyetin vereceği karar tarafları bağlıyor. Taraflar bu karara karşı 15 gün içinde Tüketici Mahkemesine itiraz edebiliyor.
2015 yılı için değeri 3.300 TL'nin üzerindeki uyuşmazlıklarda ise Tüketici Mahkemesine başvurulması zorunlu oluyor.
Konut kredisi dosya masrafı iadesi isteği içeren dilekçe gönderilmesi gerekiyor. Konut kredisi dosya masrafı iadesi dilekçe örneği aşağıda yer alıyor:
Konut kredisi dosya masrafı tüketici mahkemesi dilekçesi
……………… Tüketici Mahkemesi Hakimliğine
Davacı : (İsim-TC Kimlik No-Adres-İrtibat Tel)
Davalı : ……… Bankası A.Ş
Konu : Dosya masrafının iadesi
Değeri : ……… TL (Fazlaya İlişkin Haklarımız saklıdır)
Açıklamalar :
a. Bankanın ………………. şubesinden kullanmış olduğum krediler nedeniyle …… TL kredi-dosya masrafı kesintisi yapılmıştır.
b. Bankadan kredi kullanımında dosya masrafı ve ipotek ücreti vs adı altında ücret tahsil edileceği sözleşmede yer alsa dahi bunların haksız şart olduğu yolunda Yargıtay 13.Hukuk Dairesinin 2011/3576 E, 2011/10221 K sayılı kararında; “kredi verilmesi için zorunlu olan masrafların tüketiciden istenebileceğini ancak bu masrafların konusunda uzman bilirkişi ya da heyetince tespit edilecek miktara göre işlem yapmak gerekir iken sözleşmede her türlü vergi, resim, harç, sigorta primi, operasyon masrafını ödemeyi kabul ve taahhüt eder hükmü gereği, diğer ücret ve masraflar başlığı adı altında matbu belirlenen bir miktarın tüketiciden alınacağına dair hükmü haksız şart olduğunun kabulü gerekir” şeklindedir.
Yine Isparta Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin 26.01.2010 tarih ve 22 sayılı, banka tarafından alınan komisyon, ekspertiz ücreti ve sigorta bedelinin iadesi kararının, itirazen inceleyen Isparta 1. Asliye Hukuk Mahkemesince (2010/118 K.) onanması ve mahkeme kararının da Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin 2011/1870 K. Sayılı kararıyla onanmasıyla emsal teşkil edecek bir karar haline dönüşmüştür.
c. 4822 sayılı Kanunla değişik 4077 sayılı Kanunun 6.maddesi: Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir.
Sözleşme de içeriğine etki edemeden ve hatta bazı kısımları sonradan doldurulacak biçimde düzenlenmiş, alınacak masraf ve harçların sonradan yazılmış sözleşmeye dayanılarak tarafımdan alınan ücretler haksız şart sayıldığından iade edilmesi gerekir.
Deliller :Sözleşmeler, Ödeme dekontları, ödeme planı, bilirkişi incelemesi vs deliller.
Sonuç ve İstem : Yukarı da izah etmeye çalıştığım ve re’sen dikkate alınacak nedenlerle;
Davamın KABULÜ ile;
a. Bankanın kullanmış olduğum krediler nedeniyle tarafımdan alınan ……. TL kredi-dosya masrafı ücretinin ödeme tarihlerinden itibaren yasal faizi ile birlikte tahsiline,
b. Yapılan masrafların karşı tarafa tahmiline,
c. Fazlaya ilişkin haklarımın saklı tutulmasına,
Karar verilmesini arz ve talep ederim. …… /…../2015
İsim ve İmza
Ek : Sözleşme,
Ödeme Planı ve ekleri sureti
Ödeme belgeleri
Ruhsatsız eve kredi verilir mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com