Konut kredisine başvuran 4 kişiden 1'i kredi alabiliyor!
Konut kredilerindeki tarihi indirim oran 0,64 faiz oranı sonrası bankaların yolunu tutan vatandaşlar hayal kırıklığına uğradı. Ünlü inşaat sektörü patronları bile artık satış ofislerine kamp kurup kredi takip ederken, el sıkışılan her dört kişiden ancak birine kredi çıkmasına tepki gösterildi.
Kamu bankaları, normalleşme sürecine geçiş ve vatandaşların finansman ihtiyaçlarını uygun koşullarda sağlayabilmek için yeni kredi paketlerini haziran ayı başında hayata geçirdi.
Konut kredi faizleri aylık yüzde 0,64 ile tarihin en düşük seviyesine çekilirken, özel bankalar da konut kredilerini yüzde 0,70-0,90 aralığına indirdi. Karar'dan Denizhan Erkoç'un haberine göre; 15 yıllık vade fırsatı, 2 yıl taksit erteleme ve inşaat firmalarının yaptığı kampanyalar da işin içine girince; konut alımı için oldukça uygun bir ortam yaratıldı. Fakat hayallere önce bazı müteahhit ve firmaların yaptığı fahiş zamlar, sonrasında ise bankaların kredi verme konusundaki isteksiz tavırları gölge düşürdü.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre; son dönemde konut kredisi kullanımında artış olsa da, bunun çok büyük bir bölümü tamamen kamu bankalarında oldu.
Sosyal medyada ve şikayet sitelerinde kredi taleplerinin geri çevrildiğini aktaranların sayısı her gün daha da çoğalırken, bankaların fark etmeden kredi kartı ödemesini geç yapanları bile kapıdan eli boş gönderdiği belirtildi. Son açıklanan rakamlar da özel bankaların kredi konusunda işi nasıl yokuşa sürdüklerini ortaya çıkardı. BDDK’ya göre son 5 haftada yaşanan 27 milyar 780 milyon TL’lik kredi artışının 24 milyar 555 milyon TL gibi büyük bir kısmı kamu bankaları tarafından gerçekleştirildi.
Markalı konut üreticileri ve sektörün önemli oyuncuları da mevcut süreç sonrası duruma tepki gösterdi. İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, özel bankaların bu süreçte taşın altına elini daha fazla koyması gerektiğine dikkat çekerken, KONUTDER Başkanı Altan Elmas da bankalar tarafından müşterilerin daha yüksek faiz oranları sebebiyle ikinci ele yönlendirildiğini dile getirdi. Türkiye’nin önde gelen bir başka inşaat patronu ise el sıkıştıkları her 4 kişiden ancak 1’inin kredi alabildiğini ve patronların artık satış ofislerinden bir an bile ayrılmadan sürecşi takip ettiklerini ifade etti. Ünlü inşaatçı bazen yüzde 70’lere varan red oranlarının düşmesi durumunda eldeki stokların çok kısa bir sürede biteceğini vurguladı.
SUNİ FİYAT ARTIŞLARI DA CABASI
Bankaların birçok müşteriyi kredi vermeden geri çevirmesine ek olarak suni fiyat artışları da sektörü oldukça zorlayan faktörlerin başında geliyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa’ya göre haziran ayı sonu itibariyle fiyatlardaki artış oranı yüzde 30’ları aştı. Aşa, konuya ilişkin, “Bu zamlar arz-talep dengesinden çok suni bir artış oldu. Birçok vatandaş fahiş zamlar sonrası ev almaktan vazgeçti. Vatandaşlarımız bu gibi durumlarda haklarını aramalı ve muhakkak şikayetçi olmalı” diye konuştu.
Günde 1.1 milyar TL konut kredisi kullanıldı!