Ekonomi

Konut kredisine BDDK’dan yeni ölçüt! A sınıfı eve ne kadar kredi çıkar?

BDDK konut kredilerinde yenileşmeye gitti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, binaların enerji verimliliği konusunu bile bu yeni düzenlemeye dahil etti. İşte detaylar!Artık binaların enerji verimliliği de kredi şartlarının içinde yer alacak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK), yeni gerçekleştirdiği düzenleme ile konut kredilerinde enerji verimliliği konusuna da değindi. Artık binaların enerji verimliliği de kredi şartlarının içinde yer alacak. Peki nasıl mı? İşte haberin ayrıntıları…

Hürriyet’ten Burak Taşçı’nın haberine göre, konut kredisi çekecek olan vatandaşlar, BDDK’nın yeni düzenlemesinden haberdar olması gerekiyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, konut kredilerinde enerji verimliliğine önem veriyor. Yapılan düzenleme ile sıfır konutlarda bunlar 1. el olarak anılıyor. Enerji sınıfı A olan bir evin değeri 2 milyon ve altındaysa yüzde 90’ına kadar kredi çıkabiliyor. Yani evin fiyatı 2 milyon lira ise 1.8 milyon liraya kadar krediye sahip olunuyor.

İkinci el konutlarda kredi limitleri biraz daha düşük tutuldu. Değeri 500 bin lira ve altında bulunan A enerji sınıfı bir eve yüzde 90 kredi çıkıyor. Bu demek oluyor ki 450 bin lira kredi çekiliyor. Değeri 500 bin ile 2 milyon lira arasındaki ikinci el A enerji sınıfı ev için yüzde 70 oranında kredi, yani evin değeri örneğin  2 milyon ise 1.4 milyon liraya kadar kredi alınıyor.

A, B, C ENERJİ SINIFI NE DEMEKTİR?

Binalar için enerji sınıflandırmaları A ile G arasında değişmektedir. A en verimli, G ise en verimsiz enerji sınıfı demek oluyor.  Bina olması gereken tüm yapı ve yalıtım standartlarını taşıyorsa C enerji sınıfına giriyor. Eğer bina, olması gereken standartlardan daha iyi bir standarda bulunuyorsa B enerji sınıfı demek oluyor.

En verimli sınıfı temsil eden A sınıfıdır. Yani binanın tasarımı, yalıtımı, ısıtma-soğutma-havalandırma sistemleri, cam-pencere sistemleri  kalitelidir. Bu binanın işletme maliyetleri oldukça düşüktür. Binada oturanlara da hem kolaylık sağlar hem de maddi açıdan binanın değerinin artmasını sağlar.

Erken emeklilik şartları nelerdir? Erken emekli nasıl olunur? Erken emeklilik formülleri nelerdir?

Tapuda yeni düzenleme! Taşınmaz satış sözleşmelerini noterler mi yapacak?

TOKİ 2022 başvuruları başladı mı? TOKİ İstanbul, İzmir, Adana başvuruları ne zaman?