28 / 04 / 2024

Konut kredisini erken kapatma cezası var mı?

Konut kredisini erken kapatma cezası var mı?

Gayrimenkul sahibi olmak isteyenler bankadan konut kredisi alabiliyor.Bazı tüketiciler vadesi gelmemiş kredi borcunun bir yada bir kaçını ödeyebiliyor.Peki, konut kredisini erken kapatma cezası var mı?



Konut kredisini erken kapatma cezası var mı?

Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereğince konut kredisi borcunun istediği kısmını yada tamamını kapatabiliyor.


Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi durumunda, sözleşmede yer verilmek şartıyla, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebiliyor. 


Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi 36 ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemiyor.Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemiyor.


Konut kredisi erken ödeme konusu ile ilgili alınan Yargıtay Kararına göre, bankalar, miktarı 112 milyar lirayı aşan kredilerin erken ödenmesi halinde, tüketiciden erken kapama ücreti talep edebiliyor.


Fakat bankanın bu cezayı talep edebilmesi için kredinin sabit faizli konut kredi olması gerekiyor yoksa Aksi halde değişken faizli kredilerde erken kapama ücreti talep edilemiyor.



Konut kredi dosya masrafı geri alma şartları!



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön