Konut mağdurlarından yasa talebi!
Türkiye genelinde 300 bin, İstanbul'da ise 100 bin konut mağduru bulunuyor. Konutta Dolandırılanlar Platformu'ndan Özlem Hanelçi, konuyla ilişkin açıklamalarda bulundu...
Konut sektörü Türkiye de ekonomiye can veriyor. En zor zamanlarda ekonomiye ciddi katkılarda bulundu.
Özellikle son zamanlarda hükümet tarafından konut sektörüne daha çok önem verildi. Bu durumda konut alışverişi hızlandı. Bununla birlikte mağdurların sayısı da arttı.
Bir dönem maketten ev alınıyordu. Firmalar ev satıyordu. Ya da bir daire 10 kişiye birden satılıyordu. Fiyatlar cazip olunca bazı 'kalpazanlar' konut sektörüne el attılar.
Konutta Dolandırılanlar Platformu'ndan Özlem Hanelçi, Sözcü'ye konuştu,Turgut Erat'ın sorularını yanıtladı.
10 senedir konut mağduriyeti devam eden Özlem Hanelçi, nasıl dolandırıldığını şöyle anlattı:
"Televizyon reklamlarında ve haberlerinde de duyduğum devletin inşaat sektörüne destek vermesi ve kolay ödemeli bir sistemle, bankaya gitmeden, firmada senetlerle ödeme gerçekleştirildi. İmzaladığımız sözleşmeler kanuna uygun değildi, bu sebeple problemler yaşadık. Bu durumda mahkemeye gidildiğinde de 'Ben buradan ev aldım, evimi istiyorum' diyemiyorsunuz. Bu konutlar büyük, markalı konutlar; Belediye Başkanlarının garantör, organizatör olduğu, ortaklı projelerden bahsediyoruz. Sözleşmeyi imzalarken devlete güveniyorsunuz aslında, sonrasında denetleme yapılmadığını fark ediyorsunuz. İnşaat denetlenmiyor."
"İstanbul'da 100 bin konut mağduru bulunuyor" diyen Hanelçi, "Esenyurt'ta 30 bin konut mağduru var. Bakın çok önemli bir rakam. Esenyurt Belediyesi ile İBB arasındaki imar yolsuzluğu ve rantı bulunuyor, Esenyurt'ta imar yolsuzluğu bulunuyor. Neden devlet yetkilileri bu durumla ilgilenmiyor?" diye konuştu.
"Hakkınızı arayabiliyor musunuz?" sorusuna ise, "Mahkemelerde bu yaptığımız sözleşmelerde ev talebinde bulunamıyoruz. Evlerde, hacizler, ipotekler var. Ama kişilerin faaliyetleri devam ediyor. Bu inşaat şirketinin içini boşaltıyor, daha sonra kendine yeni bir şirket kuruyor ve faaliyetlerini sürdürüyor."
Türkiye genelinde 300 bin konut mağduru bulunduğunu belirten Hanelçi, "Türkiye'den de Gaziantep, Kahramanmaraş, İzmir, Ankara, Konya gibi birçok şehirden bize ulaşıyorlar" dedi.
Eray, yurt dışından dolandırılan mağdurlar olduğunu da belirterek, Hanelçi'ye "Yurt dışından size ulaşan var mı?" diye sordu.
Hanelçi, "Evet hem yurt dışı gurbetçi vatandaşlar hem de yabancı yatırımcılar var. Gurbetçiler, yurt dışında paralarını kazanıp kendi vatanlarında harcamak için ev satın almak istiyorlar. Yabancı yatırımcılar da bizler kadar mağdur. Devletin bu konuyla ilgili bir yaptırımı ne yazık ki bulunmuyor. Bu durum, yurt dışı piyasa da Türkiye'nin itibarını zedeliyor. Daha çok Arap yatırımcı bulunuyor" diye konuştu.
Yabancı yatırımcıların "250 bin dolarlık gayrimenkul satın alanlar, tapu kayıtlarını üç yıl satamama şerhi koydurarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabilirler" vaadiyle dolandırıldığını belirten Hanelçi, "Bu vatandaşlar ülkelerinde dolandırıldıklarını anlatıyor. 'Türkiye'ye yatırım yapmayın' diyorlar. Türkiye'nin itibarını zedeleyen bu dolandırıcı müteahhitlerin bir an önce yaşattıkları bu mağduriyetler için devletin duruma el koyması gerekiyor" şeklinde konuştu.
İnşaatlar için yasaların uygulanmadığını, uygulanması gerektiğini belirten Hanelçi, Büyükçekmece Savcılığı ve Bakırköy Savcılığı'nda birçok dosyanın bulunduğunu söyledi.
Suçlu kişilere ilişkin yaptırımların uygulanmadığını dile getiren Hanelçi, sözlerini şöyle tamamladı:
"Şu anda mecliste bir komisyon kuruldu. Ön ödemeli konut satış kampanyasından kaynaklanan problemlerin araştırılması ve önlenmesi ile ilgili bir komisyon. Fakat bununla ilgili yapılan toplantıda da müteahhitlerin mağduriyetleri konuşuldu. Umut ediyorum ki bu komisyondan konut mağdurlarının mağduriyetini giderecek bir yasa çıkartılır, talebimiz de bu yönde."