İmar

KONUT PAZARLAMA YÖNTEMLERİ, İHMAL EDİLEN KONUT TESLİMİ VE SONRASI

Konut, Türkiye'de yaşayan bireylerin yüzde 95'inin hayatlarında aldıkları en büyük üründür ve yine yüzde 80'ninin hayatında ilk kez sahip olduğu bir varlıktır. Bu nedenle inşaat sektöründeki konut üretimi, pazarlanması ve teslimi birbirinden çok farklı ol

Bireylerin verdiği öneme bağlı olarak, Türk inşaat sektörü de konut üretiminde dünya standartlarını hatta daha üstünü yakaladı. Konut satışları, dünya ölçeğinde pazarlama şekilleri geliştirdi. Ancak teslim ve sonrası için aynı şey söylenemez, oysa konutun teslimi ve sonrası daha önemlidir.

Konutu satın alan aile bireyleri bilhassa evin hanımı, satın almanın ilk günden itibaren hayallerini genişletmeye başlarlar. Bu evin büyüklüğünden özelliklerine kadar tüm detayları zihnine kazır ve hayatını buna göre düzenler. Bu bakımdan yapımcı firma, proje üzerinden sattığı konutlarda gerek satılan dairenin konumunu, gerekse konutun planını ve kullanılacak malzemelerin iyi anlaşılması için günümüzde çok gelişmiş olan katı modellemeyi de (maket) kullanmak sureti ile alıcıyı tam olarak aydınlatmalıdır. Örnek daire yapılması çok şeyi halletmekle beraber satın alınacak dairenin konumu örnek daire ile aynı olamayacağından, dairenin ışık almasından gördüğü manzaraya kadar farklılık olacaktır. Tüm bunların pazarlama sırasında alıcıya anlatılması ve sözleşme de de açık açık bu husuların yer alması gerekir.

Türkiye'de şimdiye kadar genel konut alıcılarının teslim sırasındaki genel psikolojisi; teslim aldıktan sonra satıcıyı bir daha göremeyeceği doğrultusundadır. Aslında pek de haksız sayılmazlar. Hatta satın alma işleminden sonra firmanın alıcıya gösterdiği ilgi son derece zayıflar. Tabi bu tip firmalar konut üretim ve satış işini sadece iş olarak görenlerdir.

Konut üretiminde marka olmuş firmalar üretim, pazarlama ve teslim sonrası hizmetlerde müşteri memnuniyetini ön planda tutarlar. Bunu piyasada servis ağı iyi işleyen garanti sürelerini müşterisinin lehine en iyi şekilde kullandıran otomotiv sektöründeki mantık ile örtüştürebiliriz.

Yapımcı firmanın konutu teslim ederken alıcıya vermesi gerek dökümanlar.

- Yapımcı firmanın bağlantı numaraları ve kontak kurulacak birimler

- Konutun bulunduğu binanın veya sitenin iskan ruhsatı

- Kat mülkiyet tapusu

- Ortak mekanlara ait elektirik, su, doğalgaz abone sözleşmeleri

- Konutta kullanılan kombi, sayaç, küvet vs malzemelerin garanti belgeleri

- Yönetim planı

- Kat planları

- Konuta ait asbuild (dairenin teknik ve mimari açıdan tüm detaylarını gösteren çizim) projeleri

- Binada çalışan taşeronların irtibat numaraları

Düşünün; konutunuzu satın aldığınızda yanınızda olan çocukların büyüyüp evlenip sizden ayrılmasından sonra odalardan birini yatak odanıza ilave etmek istiyorsunuz ve aradan geçen 15 yıl sonra yapımcı firmayı aradığınızda size gösterilen ilk günkü ilgi seviyesinde karşınızda buluyorsunuz ve size o tadilat için yardımcı oluyor. Veya teslim alırken size verilen asbuild projeleri ile tadilatınızı dilediğiniz şekilde elektrik ve su tesisatını patlatmadan yapabiliyorsunuz. Bu durumdan çok mutlu olacağınızı biliyorum. Arzumuz bu gibi durumların gayet alışılmış ve yaygın hale gelmesi.